Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Desfasurarea activitatii comerciale in mai multe state membre presupune deseori interactiunea cu mai multe administratii fiscale in diferite limbi. Respectarea mai multor obligatii privind TVA-ul poate fi un exercitiu foarte greoi si costisitor pentru societati. Propunerea adoptata este un prim pas catre un Ghiseu Unic pentru toate serviciile furnizate pe cale electronica de care intreprinderile vor beneficia incepand de la 1 ianuarie 2015.
Astfel cum este prevazut in Comunicarea Comisiei din decembrie anul trecut privind viitorul TVA-ului, demersul referitor la Ghiseul Unic pentru comertul transfrontalier din cadrul UE va viza, intr-o prima faza, doar serviciile de comert electronic, de radiodifuziune sau televiziune si de telecomunicatii. in viitor, Comisia va incerca sa extinda treptat Ghiseul Unic la alte bunuri si servicii.Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a declarat: "Complexitatea sistemului actual de TVA al UE este un obstacol in calea desfasurarii activitatii comerciale pe piata unica. Ghiseului unic va facilita semnificativ dezvoltarea transfrontaliera a societatilor europene nou-infiintate. Acest lucru va contribui la stimularea cresterii economice si la crearea de locuri de munca".
Comunicarea recent adoptata privind viitorul TVA-ului a subliniat faptul ca o dezvoltare completa a Ghiseului Unic - o masura propusa in planul Comisiei de a reduce poverile administrative - este o prioritate de varf.
Propunerea se refera la aspecte precum domeniul de aplicare al sistemului, obligatiile in materie de raportare, declaratiile TVA, moneda, platile, evidenta si alte aspecte pentru care sunt necesare norme comune. Infiintarea, incepand cu 1 ianuarie 2015, a unui mini Ghiseu Unic pentru furnizorii de servicii electronice, de telecomunicatii si de radiodifuziune sau televiziune din UE catre consumatori va fi un progres important in simplificarea normelor in materie de TVA aplicabile in UE.
Ghiseul Unic va permite intreprinderilor sa declare si sa plateasca TVA-ul in statul membru unde sunt stabilite, mai degraba decat in locul in care este stabilit clientul. Sistemul de Ghiseu Unic, care este in prezent limitat la furnizori din afara UE de servicii electronice, este in curs de extindere si la intreprinderi din UE si la servicii de telecomunicatii si de radiodifuziune sau televiziune.
In viitor se intentioneaza sa se extinda Ghiseul Unic la si mai multe activitati, inclusiv la livrarile de bunuri. Propunerea adoptata de Comisie este un prim pas in cadrul unui amplu program de lucru care va conduce la implementarea rapida si incununata de succes a noului sistem. Comisia invita toate statele membre sa isi exprime acordul fata de aceste masuri in 2012. O abordare comuna este esentiala pentru a proiecta sistemele IT care vor asigura schimbul de informatii necesar intre autoritatile fiscale din cele 27 de state membre si pentru a asigura punerea integrala in aplicare a acestuia pana in 2015.
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Context
Din iulie 2003 exista un sistem de Ghiseu Unic avand ca scop simplificarea obligatiilor privind TVA-ul ale furnizorilor din afara UE de servicii electronice oferite consumatorilor din UE. Sistemul a functionat bine, permitand comerciantilor din afara UE care au obligatia de a plati TVA-ul in UE sa isi aleaga un singur loc pentru respectarea obligatiilor de plata a TVA-ului. Prin intermediul acestui portal electronic unic, se efectueaza o singura declaratie de TVA si o singura plata a TVA-ului. Pe baza informatiilor furnizate, aceasta plata se aloca automat diferitelor state membre carora li se datoreaza TVA-ul.
La 1 ianuarie 2015, normele TVA privind locul de prestare a serviciilor se vor schimba pentru societatile care furnizeaza servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune catre clienti din UE. TVA-ul se va plati in locul in care clientul este stabilit. Acest fapt presupune extinderea domeniului actual de aplicare al sistemului existent de Ghiseu Unic.
In prezent, un sistem este deja in functiune pentru intreprinderile din afara UE care presteaza servicii electronice. Sistemul se va extinde acum atat la intreprinderile din UE, cat si la cele din afara UE si - in plus fata de serviciile electronice - va include si servicii de telecomunicatii si de radiodifuziune sau televiziune.
Acest fapt va permite furnizorilor sa utilizeze un portal web in statul membru in care sunt identificati pentru a declara TVA-ul datorat in alte state membre pentru prestarea de astfel de servicii in favoarea consumatorilor particulari.
Pentru a se asigura securitatea juridica, este nevoie de norme clare si obligatorii privind aplicarea acestui nou sistem. Dispozitiile actuale ale normelor de aplicare aferente Directivei TVA (Regulamentul UE/282/2011 al Consiliului) trebuie, prin urmare, sa fie modificate in acest sens.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Noile norme metodologice de aplicare a Codului fiscal in domeniul TVANORME TVA in 2013: Ajustarea bazei de impozitareContract de Sponsorizare - NORME TVAArticole similare
ANAF a colectat 43,73 miliarde de euroComert online in UE. Plafonul de 10.000 euro pentru aplicarea cotei de TVA este valabil pentru fiecare tara in parte?Fiscalitate: un studiu confirma pierderi de miliarde de euro din cauza deficitului de incasare a TVA-uluiComisia Europeana sustine promovarea produselor agricole si agroalimentareArticole similare
Vesti bune privind consolidarea fiscala din RomaniaLegea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, modificata! (proiect de Ordonanta)Riscul valutar va disparea dupa adoptarea monedei euroReluarea rambursarilor de plati pentru proiectele finantate din instrumentele structuraleComisia cere Romaniei sa isi modifice practicile de rambursare a TVAUltimele articole
Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CIMM Plus a fost aprobat de Guvern: Bugetul de 12,5 miliarde lei va sprijini 11.500 companii Guvernul a decis! 2 mai, 16 august si 27 decembrie 2024 vor fi zile libere pentru salariatii din sectorul publicIMM-urile din Romania vor primi garantii directe cu valoare totala de 1 miliard de euroArticole similare
Comisarul UE pentru comert, Cecilia Malmstrom, in vizita oficiala in RomaniaArticole similare
Romania a fost reclamata la CE pentru incalcarea Directivei TVACod TVA invalid servicii intracomunitare. Cum gestionam facturile emise pe codul fiscal invalid?CCF propune modificarea legislatiei privind operatiunile triunghiulareCe regim TVA aplicam pentru dobanzi imprumut catre o persoana afiliata nerezidentaDreptul de deducere al TVA si jurisprudenta Curtii Europene de JustitieUltimele articole
Export de bunuri. Care sunt documentele justificative pentru aplicarea regimului de scutireModificarea OMFP 103/2016 - justificarea scutirilor de TVA (propunere CCF)Sistemul TVA la incasare, anularea dreptului de deducere TVARisc de frauda fiscala: Hotararea CJUE privind TVA la import aplicata a posterioriSe modifica regimul de TVA prin noul proiect MFP! Codul fiscal cu noile propuneriAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"