Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Pentru o societate cu angajati incepand de la 1.12.2012 si cifra de afaceri sub 100.000 euro, vom preciza ce conditii sunt obligatorii pentru a se trece de la 1 ianuarie 2013 la plata de impozit pentru microintreprinderi.
Solutia consultantului:Conditiile generale pentru ca o persoana juridica sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderii sunt stabilite la art. 112 indice 1 din Codul fiscal. Astfel, trebuie indeplinte cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizeaza venituri, altele decat cele prevazute la art. 112 indice 2 alin. (6);
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
Intelegand din intrebarea dvs. faptul ca societatea fiind platitoare de impozit pe profit indeplineste pe langa conditia privind venitul maxim de 100.000 euro si pe cea de a avea cel putin un salariat in cursul anului 2012, este desigur posibil sa opteze potrivit art. 112 indice 2 alin. (1) din Codul fiscal pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii incepand cu 1 ianuarie 2013.
Pentru aceasta este necesar ca mai intai sa fie indeplinite si celelalte conditii prevazute de art. 112 indice 1 lit. a) si d) din Codul fiscal , mentionate mai sus.
Cea de a doua conditie este prevazuta de teza a doua a alin. (2) a art. 112 indice 2 din Codul fiscal care statueaza ca si conditie pentru societate sa nu mai fi fost anterior platitoare de un astfel de impozit. Aceasta dispozitie vizeaza exclusiv regimul de impozitare prevazut de Titlul IV indice 1 si nu ce cel prevazut anterior la Titlul IV ce a fost anterior abrogat. De altfel, administratia s-a pronuntat in mai multe randuri in mod explicit asupra acestei interpretari si anume ca detinerea calitatii de platitor de impozit pe veniturile microintreprinderii in perioada de aplicare a acestuia pana in anul 2009 nu impiedica optiunea de utilizare a acestui regim incepand cu 2011.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T Ghid de raportare corecta
Odata ce conditiile mentionate mai sus sunt indeplinite urmeaza ca in temeiul alin. (1) al art. 112 indice 8 sa se exercite optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor care se realizeaza prin depunerea declaratiei de mentiuni pentru persoanele juridice 010 pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Conditii de aplicare a impozitului pe veniturile micro incepand cu anul fiscal 2023Cum stabilim in 2016 impozitul pe veniturile microintreprindere in functie de numarul de salariati?Codul fiscal 2008 - Capitolul XI. Proprietatea comuna si asociatiile fara personalitate juridica - art. 85-86Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneRegim fiscal pentru sponsorizarile facute de microintreprinderiUltimele articole
Platitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Microintreprindere in 2025. Noutati introduse prin OUG 156/2024Firme care NU mai sunt microintreprinderi din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Articole similare
ANAF modifica mai multe declaratii si formulare privind TVA si raportari, intre care si Declaratia 204Putem efectua stornarea facturilor cu returnarea marfii catre o firma inactiva?Taxare inversa aplicata bunurilor din activitati agricole. Documente si impozit cand facem achizitia de la persoane fiziceModificarea formularului 010 – Declaratie de inregistrare fiscalaIntermedierea afacerilor in beneficiul partenerilor intracomunitariUltimele articole
TVA locuinte 2025: Studii de caz utileDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Ordinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitPlafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaTrecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"