Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom stabili mai jos care sunt obligatiile fiscale datorate in cazul indemnizatiei membrilor Colegiului de Conducere al unui ONG.
Va informam astfel ca potrivit art. 55 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal stabileste ca regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si indemnizatiilor din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop patrimonial, fiind considerate venituri asimilate salariilor.
Pct. 68 lit. h) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prevede ca veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind si indemnizatiile, primele si alte asemenea sume acordate membrilor alesi ai unor entitati, cum ar fi organizatiile neguvernamentale.
In consecinta, asupra sumelor reprezentand indemnizatii acordate membrilor alesi in organizatiile neguvernamentale se datoreaza impozit pe salarii, fiind asimilate salariilor.
In ceea ce priveste contributiile sociale, conform art. 296 indice 3 din Codul fiscal , contribuabilii sistemelor de asigurari sociale sunt si persoanele care realizeaza venituri asimilate salariilor. In consecinta, acest venit intra in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii prevazute de Codul fiscal.
Conform art. 296 indice 4 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal , baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii cuprinde si indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop patrimonial.
In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii datorate de angajator, aceste indemnizatii sunt cuprinse in baza de calcul, conform art. 296 indice 5 din Codul fiscal , cu urmatoarele exceptii:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
* contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale (art. 296 indice 16 lit. d1) din Codul fiscal );
* contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (art. 296 indice 16 lit. f) din Codul fiscal ).
In concluzie, asupra indemnizatiilor din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop patrimonial se datoreaza:
a) impozit;
b) CAS - contributia individuala si cea datorata de angajator;
c) CASS - contributia individuala si cea datorata de angajator;
d) Somaj - contributia individuala si cea datorata de angajator;
e) CCI - contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator.
In ceea ce priveste obligatiile declarative, pentru aceste sume, persoanele juridice fara scop patrimonial sunt obligate sa depuna declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (declaratia 112).
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Romania si Germania sunt pe primele locuri la ponderea IMM-urilor in economieCe va insemna liberalizarea pietei de energie pentru companiiRefacturarea utilitatilor catre chiriasiAlerta fiscalitate 29-31 decembrie 2008Cum sa rezolvati de 2 ori mai multe probleme de contabilitate intr-un timp de 2 ori mai scurtUltimele articole
Distribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziArticole similare
DECLARATIA 112 a fost modificata. PDF-ul inteligent inca nu a fost actualizat!In atentia angajatorilor care au raportat salariati aflati in Somaj Tehnic! Situatii in care trebuie depusa D112 rectificativaDe la 25 iulie, depunem formularul 112 exclusiv onlineNoua versiune disponibila pentru DECLARATIA 112ANAF: Modificari importante in depunerea declaratiilor de la 1 decembrie 2011Ultimele articole
Cum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Indemnizatii de delegare. In ce luna se declara diurna in D112Reminder ANAF! Incepand cu declararea veniturilor aferente lunii noiembrie 2023, se utilizeaza un nou formular 112DECLARATIA 112 a fost modificata prin Ordinul 1994/2023. De cand se aplica schimbarileRevisal in 2023: Este OBLIGATORIE inregistrarea absentelor nemotivate si suspendarea CIM in sistem?Articole similare
Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileLichidare II. Aspecte privind TVA si impozit pe venitLuni, 20 mai 2024, termenul de depunere a declaratiilor pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareANAF lanseaza un nou proiect privind rambursarea TVA catre persoane in afara ComunitatiiReferitor la cota redusa de TVA pentru paine si produse de brutarieUltimele articole
Facilitatile fiscale pentru constructii, eliminate in 2025TVA locuinte 2025: Studii de caz utileANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024Distribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?Ordinul 114/2025 a modificat Procedura de restituire a TVA aferenta anumitor achizitii de bunuri si servicii efectuate de entitati nonprofitAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"