keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

ONG: Ce obligatii fiscale apar la indemnizatiile acordate membrilor alesi?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Apr. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, indemnizatii membri, declaratia 112, ong, contributii sociale

Vom stabili mai jos care sunt obligatiile fiscale datorate in cazul indemnizatiei membrilor Colegiului de Conducere al unui ONG.



Va informam astfel ca potrivit art. 55 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal stabileste ca regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si indemnizatiilor din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop patrimonial, fiind considerate venituri asimilate salariilor.

Pct. 68 lit. h) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prevede ca veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind si indemnizatiile, primele si alte asemenea sume acordate membrilor alesi ai unor entitati, cum ar fi organizatiile neguvernamentale.

In consecinta, asupra sumelor reprezentand indemnizatii acordate membrilor alesi in organizatiile neguvernamentale se datoreaza impozit pe salarii, fiind asimilate salariilor.

In ceea ce priveste contributiile sociale, conform art. 296 indice 3 din Codul fiscal , contribuabilii sistemelor de asigurari sociale sunt si persoanele care realizeaza venituri asimilate salariilor. In consecinta, acest venit intra in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii prevazute de Codul fiscal.

Conform art. 296 indice 4 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal , baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii cuprinde si indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop patrimonial.

In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii datorate de angajator, aceste indemnizatii sunt cuprinse in baza de calcul, conform art. 296 indice 5 din Codul fiscal , cu urmatoarele exceptii:
*   contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale (art. 296 indice 16 lit. d1) din Codul fiscal );
*   contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (art. 296 indice 16 lit. f) din Codul fiscal ).

In concluzie, asupra indemnizatiilor din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop patrimonial se datoreaza:
a)    impozit;
b)    CAS - contributia individuala si cea datorata de angajator;
c)    CASS - contributia individuala si cea datorata de angajator;
d)    Somaj - contributia individuala si cea datorata de angajator;
e)    CCI - contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator.

In ceea ce priveste obligatiile declarative, pentru aceste sume, persoanele juridice fara scop patrimonial sunt obligate sa depuna declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (declaratia 112).

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016