Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In Ordinul 21/2011 Norme de completare a Declaratiei statistice Intrastat, publicata in M.O 83 din 01.02.2011 se precizeaza la alin. (7) si alin. (8):
"(7) Ce trebuie declarat pentru sistemul statistic Intrastat?Statisticile privind schimburile intracomunitare cu bunuri cuprind toate miscarile de bunuri dintre statele membre ale Uniunii Europene, care maresc sau reduc stocul de resurse materiale al unui stat. Toate bunurile care sosesc pe teritoriul Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau care parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene trebuie declarate in Declaratia statistica Intrastat.
Practic, aceasta inseamna ca Declaratia statistica Intrastat trebuie intocmita pentru introducerile si/sau expedierile intracomunitare de bunuri in urmatoarele cazuri:
a)schimburi intracomunitare de bunuri care implica transfer de proprietate si sunt destinate utilizarii, consumului, investitiei sau revanzarii; b)miscari de bunuri dintr-un stat membru al Uniunii Europene catre Romania sau miscarile de bunuri din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene, fara transfer de proprietate. Spre exemplu, transferul de stocuri, miscari de bunuri inainte si dupa procesare etc.; c)returnarea de bunuri; d)miscari specifice de bunuri; e)leasing financiar; f)leasing operational cu o durata de peste 2 ani.
<file:///C:/Users/Dana/Sintact%202.0/cache/Legislatie/temp/00137823.HTML> (8)Ce nu trebuie declarat pentru sistemul statistic Intrastat?
Pentru urmatoarele cazuri nu trebuie intocmita Declaratia statistica Intrastat:
a)comertul cu servicii;
b)bunuri in tranzit simplu;
c)miscari temporare de bunuri;
d)miscari de bunuri pentru/dupa reparatii si/sau intretinere; e)schimbul de bunuri cu acele teritorii ale statelor membre ale Uniunii Europene ce nu apartin teritoriului statistic al statelor membre ale Uniunii Europene; <file:///C:/Users/Dana/Sintact%202.0/cache/Legislatie/temp/00137823.HTML> f)schimburi de bunuri in cadrul comertului triunghiular, in situatia in care bunurile nu intra pe teritoriul national al Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau nu sunt expediate din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene. Pentru mai multe informatii referitoare la comertul triunghiular, va rugam sa consultati Manualul pentru furnizorii de informatii statistice Intrastat - partea a II-a, cap. 4.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Lista bunurilor excluse din statisticile de comert cu bunuri intre statele membre ale Uniunii Europene este prevazuta in tabelul nr. 1.
Pentru informatii metodologice detaliate privind statisticile de comert intracomunitar cu bunuri puteti consulta manualele si ghidurile de pe site-ul www.intrastat.ro, sectiunea "Metodologie Intrastat".
Punctual, referitor la intrebarile dvs:
1) In Manualul pentru furnizorii de informatii statistice partea II 2011 la pct. 6 de la pag. 74, Note de credit se precizeaza ca:
"Daca o nota de credit emisa se refera la bonusuri, discount-uri acordate la sfarsitul anului ca urmare a atingerii in cursul anului de catre firmele cumparatoare, a unui anumit nivel (target) al achizitiilor de bunuri, atunci aceasta nota de credit nu se va reflecta in declaratia Intrastat".
Informatiile complete gasiti pe site-ul institutului National de Statistica, vezi link-ul de mai jos:
https://www.intrastat.ro/doc/Manual_pentru_furnizorii_de_informatii_statistice_partea_II_2011_vers1.pdf <https://www.intrastat.ro/doc/Manual_pentru_furnizorii_de_informatii_statistice_partea_II_2011_vers1.pdf>
2) In ceea ce priveste cea de-a doua intrebare, in Manualul pentru furnizorii de informatii statistice partea I 2011 la pct. 5 de la pag.21 aveti informatii suplimentare la capitotulL
"Ce trebuie declarat si ce nu? ".
5.1 Schimburi intracomunitare de bunuri ce trebuie declarate pentru sistemul Intrastat Orice miscare de bunuri dintr-un stat membru UE catre Romania (introduceri) sau din Romania catre un stat membru UE (expedieri) trebuie declarata pentru sistemul Intrastat (cu cateva exceptii descrise in urmatoarea sub-sectiune si in Partea a II - a - Manualul extins). Sunt incluse cumpararile, vanzarile sau alte schimburi similare, returnarile de bunuri si bunurile in regim de procesare.
Nu este obligatoriu ca operatiunile care fac obiectul raportarii sa aiba caracter comercial. FIS (furnizorul de informatii statistice) trebuie sa furnizeze informatii indiferent daca introducerea / expedierea de bunuri este insotita de o tranzactie monetara sau nu.
Manualul in format electronic il puteti vizualiza in link-ul de mai jos:
https://www.intrastat.ro/doc/Manual_pentru_furnizorii_de_informatii_statistice_partea_I_2011_vers1.pdf <https://www.intrastat.ro/doc/Manual_pentru_furnizorii_de_informatii_statistice_partea_I_2011_vers1.pdf>
De asemnea, la pct. 3 (pag.38 si 39) Bunuri si miscari specifice de bunuri, din Manualul pentru informatii statistice partea a doua, sunt facute precizari privind bunurile care nu trebuie declarate in Intrastat, cu ar fi de exemplu:
- Bunuri destinate targurilor si expozitiilor,
- Bunuri destinate examinarii, analizei sau testarii
* Bunuri furnizate gratuit care nu fac, in sine, obiectul unei tranzactii comerciale, cu conditia ca circulatia lor sa se efectueze doar cu intentia de a pregati sau sprijini o tranzactie comerciala prevazuta ulterior, demonstrand caracteristicile bunurilor sau serviciilor, cum ar fi:
- Material publicitar si promotional
- Mostre comerciale fara valoare comerciala Asadar daca bunurile la care va referiti se regasesc in categoriile de mai sus, nu trebuie declarate in Intrastat.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 3 din 5 din 4 voturi
Articole similare
A aparut Ghidul practic care explica cum se taxeaza si se impoziteaza vanzarile pe InternetAtentie la unele modificari in Declaratia INTRASTAT incepand cu 2015Livrare marfuri. TVATVA - LeasingulVIDEO: Declararea in INTRASTAT a returului facturat de furnizorul din AustriaUltimele articole
Livrarea intracomunitara de bunuri - ce reprezinta si studii de caz utileDeclaratia INTRASTAT: Normele pentru completarea declaratiei au fost aprobate prin Ordinul 1623/2022Procedura simplificata de vamuire in alt stat membru. Cum se declara importul de bunuri si in ce tara se plateste TVA?Modalitatea legala de inchiriere a imobilelor in regim turisticModificari importante in completarea declaratiei statistice INTRASTAT incepand cu luna de referinta ianuarie 2021Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"