Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Regulamentul european privind imbunatatirea decontarii instrumentelor financiare in Uniunea Europeana si depozitarii centrali a fost aprobat de catre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene.
Noul document urmeaza sa fie publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii, noteaza Agerpres, citand comunicatul transmis de Depozitarul Central /DC/, societatea care realizeaza operatiunile de compensare-decontare pentru tranzactiile pe bursa.
Astfel, regulamentul va fi aplicabil direct tuturor depozitarilor centrali din Uniunea Europeana, fara a fi necesara transpunerea acestuia in legislatia nationala si va intra in vigoare in termen de 20 de zile de la publicarea sa in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Potrivit DC, regulamentul va avea un impact semnificativ in crearea unui cadru post-tranzactionare armonizat in statele membre, prin introducerea unui set de reguli comune si diminuarea complexitatii in materie de reglementare la nivelul pietei financiare europene, cauzata de normele nationale diferite.
Sursa citata noteaza ca o schimbare semnificativa se refera la o piata europeana "fara frontiere" in ceea ce priveste posibilitatea depozitarilor centrali de a oferi servicii pe teritoriul tuturor statelor membre UE, pe baza de "pasaport".
Aceeasi sursa anunta ca printre celelalte noutati aduse de regulamentul european figureaza cerinte prudentiale si de capital uniforme pentru depozitarii centrali europeni - cerinte organizatorice, norme de conduita in afaceri, cerinte prudentiale pentru minimizarea riscului operational, proces uniform de autorizare, cu specificarea serviciilor de baza si a serviciilor auxiliare pe care le poate furniza un depozitar central pe teritoriul tuturor statelor membre, acces deschis si nediscriminatoriu la serviciile oferite de infrastructurile de piata europene, inclusiv din perspectiva unor criterii uniforme de acordare a licentelor, posibilitatea investitorilor de a isi alege tipul de cont (individual sau global) in care doresc sa aiba inregistrate detinerile de instrumente financiare in sistemele depozitarilor centrali, reducerea ciclului de decontare, respectiv a duratei de timp dintre data incheierii tranzactiei si data la care are loc schimbul de instrumente financiare si fonduri banesti (asa-numita data a decontarii tranzactiei), la doua zile (T+2, unde T este data tranzactiei) - majoritatea tarilor europene, inclusiv Romania, utilizeaza in prezent ciclul de decontare de trei zile, respectiv T+3 -, armonizarea masurilor de disciplina in materie de decontare - masuri ex ante, respectiv masuri de prevenire a cazurilor de neexecutare a decontarii, si masuri ex post, de abordare si penalizare a situatiilor de neexecutare a decontarii.
Adriana Tanasoiu, director general al Depozitarului Central a declarat, potrivit Agerpres:
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
"Noul regulament european aplicabil depozitarilor centrali va avea un impact semnificativ asupra Depozitarului Central si a pietei romanesti de capital in ansamblu, avand in vedere necesitatea alinierii reglementarilor post-tranzactionare actuale cu noul set de reguli europene, intr-o perioada in care au loc schimbari majore ale arhitecturii pietei de capital, prin implementarea unor proiecte majore, cum ar fi separarea sistemelor de tranzactionare si post-tranzactionare si conectarea la sistemul pan-european de decontare pentru operatiunile in moneda euro in banii bancilor centrale.
Depozitarul Central a inceput deja demersurile pentru a pregati implementarea noilor cerinte in timp util si pentru a sprijini participantii la piata in procesul de adaptare la reglementarile europene post-tranzactionare. Este esential sa identificam la timp oportunitatile pe care noile schimbari le vor aduce, astfel incat sa fim pregatiti ca piata pentru a beneficia de acestea si a servi mai bine investitorii si companiile emitente", a declarat Adriana Tanasoiu, director general al Depozitarului Central.
Termenul pana la care depozitarii centrali trebuie sa fie autorizati si sa indeplineasca in intregime cerintele regulamentului european este 6 noiembrie 2016.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Rabla pentru Electrocasnice 2019: AFM da start inscrierilor in cea de-a treia sesiune a programuluiANPC, in actiune: In luna decembrie, sunt luate in vizor jucariileArticole similare
Modificarile ASF pentru eliminarea obstacolelor din calea dezvoltarii pietei de capital moderne in RomaniaNoutati legislatie Fiscala 21-25 iulie 2008 - Monitorul OficialInvestitorii in Programul Fidelis 2015 primesc la finalul lunii prima dobandaSemnarea Acordului intre Romania si SUA pentru imbunatatirea conformarii fiscale internationale si implementarea legislatiei FATCANoutati Legislatie Fiscala 24 martie - 30 martieUltimele articole
Programul FIDELIS: Cei 100 de castigatori au fost desemnati!ANAF vrea sa acceseze direct conturile clientilor aflati in executare silitaSaptamana 28 ian - 03 februarie 2008Articole similare
Limitarea dreptului de deducere a TVA pentru autoturismeImpozit micro vs. impozit pe profit. Ce este mai bine sa alegeti din 2023 pentru firme?De unde vine excedentul bugetar la 10 luni. Investitii noi programate pentru 2016Circuitul documentelor financiar contabile 2012Ce trebuie sa stii despre factura: 71 de sfaturi, 49 de cazuri practice, 110 pagini de legislatieUltimele articole
Facturi emise pe numele salariatului. In ce conditii sunt deductibileCladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Guvernul a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2024. Care sunt cei 4 piloni principaliCum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneFactura DECONTARE CNAS. Mai trebuie transmisa in sistemul RO e-Factura?Articole similare
Zoom fiscal: Noi reglementari privind raportarea creditelor si imprumuturilor de la nerezidentiManualul de politici contabile. De ce este important si cand poate fi modificatAuditul financiar. Pentru cine este obligatoriu?Finantele au vandut titluri de stat in valoare de 1,2 miliarde de leiDrumul scurt de la documentul «debit-note» la preturile de transferUltimele articole
Cum sa gestionezi profitul obtinut prin PFA, pentru un viitor financiar mai sigurCum sa gestionezi profitul obtinut prin PFA, pentru un viitor financiar mai sigurOrdinul 14/2023: Din 1 aprilie facturile la gaze pot fi esalonate, la cerere, pe o perioada de minimum 3 luniFormularul 168 se depune la fisc pana pe 31 martie 2023 pentru contractele de locatiune incheiate din 1 ianuariePersoanele nerezidente sunt obligate sa declare si sa plateasca contributia la Fondul de Tranzitie Energetica, conform OUG 119/2022Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"