keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Regulamentul european privind imbunatatirea decontarii instrumentelor financiare a fost aprobat de PE si Consiliul UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: regulamentul european, depozitarul central, decontare, tranzactionare, depozitarii centrali

Regulamentul european privind imbunatatirea decontarii instrumentelor financiare in Uniunea Europeana si depozitarii centrali a fost aprobat de catre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene.


Noul document urmeaza sa fie publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii, noteaza Agerpres, citand comunicatul transmis de Depozitarul Central /DC/, societatea care realizeaza operatiunile de compensare-decontare pentru tranzactiile pe bursa.

Astfel, regulamentul va fi aplicabil direct tuturor depozitarilor centrali din Uniunea Europeana, fara a fi necesara transpunerea acestuia in legislatia nationala si va intra in vigoare in termen de 20 de zile de la publicarea sa in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Potrivit DC, regulamentul va avea un impact semnificativ in crearea unui cadru post-tranzactionare armonizat in statele membre, prin introducerea unui set de reguli comune si diminuarea complexitatii in materie de reglementare la nivelul pietei financiare europene, cauzata de normele nationale diferite.

Sursa citata noteaza ca o schimbare semnificativa se refera la o piata europeana "fara frontiere" in ceea ce priveste posibilitatea depozitarilor centrali de a oferi servicii pe teritoriul tuturor statelor membre UE, pe baza de "pasaport".
 

Aceeasi sursa anunta ca printre celelalte noutati aduse de regulamentul european figureaza cerinte prudentiale si de capital uniforme pentru depozitarii centrali europeni - cerinte organizatorice, norme de conduita in afaceri, cerinte prudentiale pentru minimizarea riscului operational, proces uniform de autorizare, cu specificarea serviciilor de baza si a serviciilor auxiliare pe care le poate furniza un depozitar central pe teritoriul tuturor statelor membre, acces deschis si nediscriminatoriu la serviciile oferite de infrastructurile de piata europene, inclusiv din perspectiva unor criterii uniforme de acordare a licentelor, posibilitatea investitorilor de a isi alege tipul de cont (individual sau global) in care doresc sa aiba inregistrate detinerile de instrumente financiare in sistemele depozitarilor centrali, reducerea ciclului de decontare, respectiv a duratei de timp dintre data incheierii tranzactiei si data la care are loc schimbul de instrumente financiare si fonduri banesti (asa-numita data a decontarii tranzactiei), la doua zile (T+2, unde T este data tranzactiei) - majoritatea tarilor europene, inclusiv Romania, utilizeaza in prezent ciclul de decontare de trei zile, respectiv T+3 -, armonizarea masurilor de disciplina in materie de decontare - masuri ex ante, respectiv masuri de prevenire a cazurilor de neexecutare a decontarii, si masuri ex post, de abordare si penalizare a situatiilor de neexecutare a decontarii.

Adriana Tanasoiu, director general al Depozitarului Central a declarat, potrivit Agerpres:

"Noul regulament european aplicabil depozitarilor centrali va avea un impact semnificativ asupra Depozitarului Central si a pietei romanesti de capital in ansamblu, avand in vedere necesitatea alinierii reglementarilor post-tranzactionare actuale cu noul set de reguli europene, intr-o perioada in care au loc schimbari majore ale arhitecturii pietei de capital, prin implementarea unor proiecte majore, cum ar fi separarea sistemelor de tranzactionare si post-tranzactionare si conectarea la sistemul pan-european de decontare pentru operatiunile in moneda euro in banii bancilor centrale.

Depozitarul Central a inceput deja demersurile pentru a pregati implementarea noilor cerinte in timp util si pentru a sprijini participantii la piata in procesul de adaptare la reglementarile europene post-tranzactionare. Este esential sa identificam la timp oportunitatile pe care noile schimbari le vor aduce, astfel incat sa fim pregatiti ca piata pentru a beneficia de acestea si a servi mai bine investitorii si companiile emitente", a declarat Adriana Tanasoiu, director general al Depozitarului Central.

Termenul pana la care depozitarii centrali trebuie sa fie autorizati si sa indeplineasca in intregime cerintele regulamentului european este 6 noiembrie 2016.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016