Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificarile ASF pentru eliminarea obstacolelor din calea dezvoltarii pietei de capital moderne in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: cota, tranzactiile, obligatiu, turnaround, autoritatea de supraveghere financiara, hotararile aga

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis la 20 august permanentizarea/preluarea reducerilor operate pentru tarifele si comisioanele percepute participantilor de pe piata de capital (dispuse prin Regulamentele nr. 5/2014 si nr. 10/2014), precum si operarea unor noi scaderi:


-    cota din valoarea tranzactiilor cu obligatiuni, inclusiv cele convertibile in actiuni, se reduce cu 50% pana la 0,02%;
-    cota din valoarea tranzactiilor cu titluri de stat (0,0004%) nu se mai aplica;
-    tariful pentru inregistrarea la ASF a instrumentelor financiare (cu exceptia titlurilor de stat) se reduce cu 50% pana la 500 de lei;
-    tariful pentru inregistrarea la ASF a instrumentelor financiare in cazul titlurilor de stat nu se mai aplica;
-    cota perceputa pentru monitorizarea tranzactiilor efectuate in afara pietelor reglementate/ sistemelor alternative de tranzactionare (OTC) se reduce de la 0,15% la 0,06% din valoarea tranzactiilor raportate;
-    cota perceputa pentru tranzactiile derulate in afara pietelor reglementate si/sau sistemelor alternative de tranzactionare de tipul tranzactiilor turnaround se reduce cu 50%, de la 0,04% pana la 0,02%.


 
Tarifele reduse se vor aplica incepand cu data de 16 septembrie 2014.
 
Noile modificari fac parte din planul de actiune aferent programului S.T.E.A.M. (obiectivul - cresterea lichiditatii pietei si atragerea de investitori pe piata de capital prin reducerea nivelului cotelor/tarifelor percepute de ASF).
 
In aceeasi sedinta, Consiliul ASF a adoptat anumite modificari ale legislatiei secundare (un alt obiectiv asumat prin proiectul S.T.E.A.M., ca parte a planului de actiune pentru obtinerea statutului de piata emergenta) in scopul eliminarii unor obstacole identificate de catre Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei/BVB in documentul ‘‘Opt bariere sistemice in calea dezvoltarii pietei de capital moderne din Romania". Mentionam cele mai importante modificari:
 
Modificarea unor prevederi privind ofertele publice de vanzare:
 

-    introducerea posibilitatii ca prospectul sa poata fi intocmit si intr-o limba de larga circulatie in domeniul financiar international, cu acordul ASF;
-    introducerea unor facilitati (spre exemplu eliminarea prevederilor privind durata minima de derulare a ofertei) sau a unor prevederi exprese care sa clarifice anumite drepturi ale ofertantului/ emitentului (spre exemplu faptul ca acestuia ii revine decizia privind alocarea);
-    simplificarea documentatiei/procedurilor legate de aceste oferte (spre exemplu eliminarea unor documente care se depuneau la ASF, eliminarea prevederilor privind confirmarea, intr-un anumit termen, a primirii rezultatelor ofertei de catre ASF).

 
Optimizarea procedurilor privind exercitarea drepturilor legaleprin implicarea depozitarului instrumentelor financiare si prin modificarea procedurilor privind efectuarea platilor si transferul drepturilor de proprietate asupra actiunilor platite in cazul conturilor globale deschise in sistemul depozitarului instrumentelor financiare.
 
Imbunatatirea procedurilor referitoare la admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata(spre exemplu precizarea existentei unui acord de principiu al operatorului de piata si ulterior a unui acord final privind admiterea la tranzactionare, micsorarea termenelor in care valorile mobiliare se inregistreaza la ASF sau in care se depune cererea de admitere la operatorul de piata).
 
Introducerea obligatiei emitentului de a stabili si include in hotararile AGA a anumitor date cheie(spre exemplu data platii), precum si de a transmite depozitarului central anumite informatii prevazute in raportul emitentilor.
 
Imbunatatirea procedurilor privind exercitarea anumitor drepturi ale actionarilor in cadrul AGA(spre exemplu introducerea unor prevederi referitoare la constatarea calitatii de reprezentant legal in baza listei primite de la depozitarul central, introducerea unor prevederi referitoare la modalitatea de inlocuire a votului prin corespondenta).
 
Simplificarea obligatiilor privind traducerea documentatiei pentru deschiderea unui cont.
 
Simplificarea continutului documentului de prezentare prevazut de Regulamentul nr. 32/2006 care trebuie intocmit de intermediar si prezentat clientului.
 
O alta actiune aprobata de Consiliul ASF, in data de 20 august 2013, care face parte din programul S.T.E.A.M. (obiectivul - imbunatatirea sistemului contabil al entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de catre ASF pe piata de capital), se refera la elaborarea unui proiect de regulament pentru aprobarea reglementarilor conforme IFRS aplicabile entitatilor din piata de capital. Proiectul va fi supus consultarii publice pana la data de 9 septembrie 2014.
 
Autoritatea de Supraveghere Financiara va continua sa imbunatateasca legislatia secundara in scopul dezvoltarii sustenabile a pietei, prin reglementari favorabile investitorilor.
 
Scopul explicit al programului S.T.E.A.M. (in care se incadreaza si cele 3 pachete de decizii ale ASF) este de obtinere a statului de piata emergenta pentru piata de capital din Romania in cel mult doi ani, iar scopul implicit este ca participantii din piata sa constate si sa beneficieze de caracteristicile pietei emergente pe masura ce planul de actiune al ASF este implementat, nu numai la momentul atingerii obiectivului.
 
ASF face parte din grupul de lucru Great Barriers Shift care are ca scop identificarea si eliminarea barierelor care impiedica dezvoltarea pietei de capital nationale. Masurile adoptate de catre ASF, in sedinta din 20 august 2014, se adauga celor comunicate in data de 23 iunie 2014 - detalii aici.
 
Sursa: Autoritatea de Supraveghere Financiara

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificarile ASF pentru eliminarea obstacolelor din calea dezvoltarii pietei de capital moderne in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016