Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ASF a aplicat amenzi de 190.000 lei unui singur asigurator

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: care romania, asf, amenzi, asigurator, corpul de control, control intern, managementul riscului

La jumatatea acestei saptamani, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a precizat, la o zi dupa ce Corpul de Control al premierului a anuntat ca va sesiza Parchetul general privind nereguli la firma de asigurari CARE Romania, ca rolul de autoritate de supraveghere a fost indeplinit. Mai exact, ASF a anuntat, potrivit HotNews.ro, ca a fost informat Corpul de Control al premierului, in luna februarie 2014, asupra concluziilor unui control inopinat efectuat anul trecut la aceasta firma, si ca, in data de 28 ianuarie 2014, i-a aplicat amenzi de 190.000 de lei si a sesizat si organele de cercetare penala asupra unor fapte ce tin de activitatea de asigurare.


In acest sens, comunicatul citat de sursa amintita noteaza:

"Autoritatea de Supraveghere Financiara a luat act de concluziile Raportului Corpului de Control al Primului Ministru referitor la verificarile efectuate la CARE Romania SA.

ASF precizeaza ca, la randul ei, a informat Corpul de Control al Primului Ministru, in luna februarie 2014, asupra concluziilor controlului inopinat declansat la CARE Romania SA in luna octombrie 2013 si care a vizat perioada 2012 - 2013.

Controlul a verificat modul de functionare a sistemului de control intern, managementul riscului si auditul intern, modul de inregistrare si evidenta a dosarelor de dauna si de constituire/eliberare a rezervelor, activitatea de subscriere a politelor si respectarea prevederilor legale cu privire la controlul intermediarilor.

Controlul a constatat incalcari semnificative ale legislatiei asigurarilor: neinregistrarea in evidenta tehnica si contabila a societatii a unor polite emise printr-un intermediar extern, lipsa unui sistem de control intern adecvat (care a permis expunerea societatii la riscuri prin incheierea de polite in afara limitelor de competenta).

Prin urmare, Consiliul ASF a dispus, in data de 28 ianuarie 2014, amenzi totale de 190.000 de lei si a sesizat organele de cercetare penala asupra unor fapte care tin de activitatea de asigurare si care intrunesc, in opinia ASF, elemente de natura infractionala (verificarea acestor indicii tinand de alte institutii ale statului). Totodata, ASF a solicitat societatii un plan de masuri pentru remedierea aspectelor constatate (o parte dintre acestea fiind remediate in cursul controlului).
 
Precizam ca identificarea unor nereguli in privinta decontarilor dintre societate si conducerea CARE Romania SA tine in principal de controlul intern al societatii si de alte institutii ale statului, iar ASF a procedat, in cadrul controlului inopinat mentionat, la verificarea aspectelor care tin de supravegherea activitatii de asigurare-reasigurare desfasurata de societate.

Referitor la aceste aspecte, reafirmam ca ASF a identificat deficiente semnificative ale Consiliului de Supraveghere si ale Directoratului societatii (conducerea administrativa si executiva a societatii) in perioada anterioara lunii iulie 2013, luand masurile care se impun, inclusiv sesizarea organelor de cercetare penala si retragerea aprobarii domnului Radu Frincu.

ASF a fost instiintata de catre Corpul de Control al Primului Ministru ca "domnul Frincu Radu a detinut functia de Presedinte al Directoratului CARE Romania SA desi nu a indeplinit o conditie obligatorie prevazuta de normele legale pentru ocuparea functiei de membru al directoratului unei societati de asigurari, si anume "sa aiba studii superioare", intrucat nu a facut dovada absolvirii unor studii superioare".

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ASF a aplicat amenzi de 190.000 lei unui singur asigurator":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016