Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi modificari: impozitul pe veniturile obtinute in Romania de nerezidenti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 23 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: impozitul fiscal, scutire venituri, fiduciar

Codul fiscal sufera noi modificari atat in ceea ce priveste impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, cat si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania. Se stabileste astfel, printr-un prim punct, un termen unitar de depunere a declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit nerezident in cazul tuturor platitorilor de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat.

In plus, sunt incluse noi reglementari care au in vedere clarificarea acordarii scutirii veniturilor obtinute de persoanele fizice nerezidente ca urmare a participarii in alt stat la un joc de noroc ale carui fonduri de castiguri provin si din Romania, avand in vedere problemele de
ordin procedural si costurile legate de aplicarea unui impozit cu retinere la sursa asupra unor castiguri platite din fonduri constituite in comun. Se pot da ca exemple: momentul perceperii impozitului cu retinere la sursa, platitorul castigului care ar trebui sa faca retinerea, prezentarea certificatului de rezidenta fiscala de catre castigatorul jocului de noroc, prezentarea documentelor care atesta castigatorul jocului de noroc.

De asemenea, este stabilit tratamentul fiscal aplicabil veniturilor realizate de nerezidenti din operatiunea de fiducie. Se are in vedere neimpozitarea transferului masei patrimoniale fiduciare de la constituitor la fiduciar la momentul transferului si impozitarea veniturilor, functie de natura acestora, realizate de un nerezident din administrarea masei patrimoniale de catre un fiduciar, precum si a veniturilor realizate din trasferul masei patrimoniale de la fiduciar la beneficiarul nerezident. in acest sens, a fost introdus la titlul V o noua categorie de venit impozabil obtinut din Romania de nerezidenti, si anume "venit realizat din trasferul masei patrimoniale de la fiduciar la beneficiarul nerezident", cu precizarea ca venitul nu este impozabil cand constituitorul este beneficiarul contractului de fiducie.

In ceea ce priveste alte impozite si taxe locale, este propusa mentinerea si dupa data de 31 decembrie 2011 a cadrului legal actual de impozitare pentru persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri si pentru mijloacele de transport. In plus, este reglementat si modul de acordare a scutirii pe timp de 7 ani pentru cresterea calitatii arhitectural ambientale a cladirilor si cresterea performantei lor energetice, concomitent cu abrogarea scutirilor prevazute in Legea nr. 158/2011 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, cat si prin Legea nr. 153/2011 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor.

Acelasi act stabileste si tratamentul fiscal aplicabil in cazul persoanelor fizice si juridice care incheie contracte de fiducie conform Codului Civil. Se are in vedere ca impozitele si taxele locale aferente patrimoniului transferat in cadrul acestor contracte sa fie platite de catre fiduciar la bugetele locale unde sunt inregistrate drepturile care fac obiectul fiduciei.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi modificari: impozitul pe veniturile obtinute in Romania de nerezidenti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016