keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

PFA cu norma de venit si angajat la alta societate. Cum i se calculeaza CAS si CASS?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Iul. 2017 Exclusiv
Tags: pfa, contributii sociale, cas, cass, baza lunara calcul

In analiza urmatoare, avem ca subiect cazului unui PFA urmand sa vedem in ce masura, daca acesta alege sa plateasca impozitul forfetar in loc de impozit pe activitati independente, i se calculeaza contributiile CAS si CASS avand in vedere ca este si angajat la o alta societate.

Iata raspunsul specialistului:
 
 
Nu conteaza faptul ca PFA-ul "a ales" sa achite impozitul pe venit pe baza de norme anuale de venit (forfetar, cum ar veni) si nu in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, tot impozit pe veniturile din activitati independente datoreaza, chiar daca determinat diferit (art. 69 si art. 71 din Codul fiscal).
 
De asemenea, nu conteaza faptul ca persoana fizica respectiva este deja angajata la o alta societate intrucat aceasta situatie in speta data nu influenteaza obligativitatea datorarii contributiilor sociale, ci doar nivelul normei anuale de venit (prin coeficientul de corectie – pct. 8 alin. 6 din Normele metodologice date in aplicarea art. 69 din Codul fiscal).
 
Ca atare, si acest PFA va datora:
 
- CAS individuala de 10,5% la o baza lunara de calcul reprezentata de  valoarea anuala a normei de venit raportata la numarul de luni in care se desfasoara activitatea si care nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig, daca valoarea lunara a normei de venit, obtinuta prin raportarea normei anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului dupa aplicarea corectiilor prevazute la art. 69 din Codul fiscal depaseste 35% din castigul salarial mediu brut  (art. 148 alin. 2 si alin. 4 lit. c si art. 151 alin. 1 si alin. 4 din Codul fiscal);
 
- CASS individuala de 5,5% la o baza lunara de calcul reprezentata de valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea pe fiecare sursa de venit, fara a putea depasi valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut (art. 170 alin. 1 si alin. 2 si art. 174 alin. 1 lit. a si alin. 5 din Codul fiscal).

 



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016