Tags: e-factura, utilzare e-factura
Pe site-ul Ministerului Finantelor regasim materialul informativ prin care contribuabilii interesati gasesc raspunsuri la cele mai frecvente intrebari privind utilizarea sistemului RO e-Factura.
IntrbareL
Cum se poate accesa sistemul RO e-Factura?
Raspuns:
Pentru utilizarea sistemului informatic RO e-Factura, operatorii economici trebuie sa fie înregistrati în SPV în nume propriu sau prin reprezentat legal, prin reprezentant desemnat ori prin împuternicit (conform OMFP 660/2017 cu modificarile si completarile ulterioare).
Sistemul RO e-Factura este disponibil prin intermediul APIului sau prin pagina web din cadrul în Spatiul Privat Virtual (SPV).
Toate informatiile legate de API sunt prezentate pe htps://efactura.mfinante.ro
Intrebare:
Ce reprezinta factura electronica?
Raspuns:
Factura emisa, transmisa si primita într-un format electronic structurat de tip XML care permite prelucrarea sa electronica si automata.
Intrebare:
Cum se transmite factura electronica?
Raspuns:
Transmiterea se poate face prin:
a) interconectarea aplicatiei disponibile la nivelul emitentului cu sistemul RO e-Factura, utilizand o serie de micro-servicii expuse sub forma unui API (Application Programming Interface);
b) utilizarea aplicatiilor puse la dispozitie în mod gratuit de catre Ministerul Finantelor.
Pentru autorizare API-uri se utilizeaza procedura de autentificare similara sistemului SPV.
Toate informatiile legate de API sunt prezentate pe https://efactura.mfinante.ro
Intrebare:
Care este link-ul exact de unde întelegem structura necesara pentru fisierul XML si care sunt campurile obligatorii sau facultative?
Raspuns:
Modelul semantic (document EN 19631 în limba romana/ gratuit) https://magazin.asro.ro/Search?Q=SR+EN+16931-1%2BA1%3A2020&ics=&l=
Tote documetele inclusiv maparea au fost traduse si sunt disponibile pe site asro/magazin
https://magazin.asro.ro/Search?q=factura+electronica
Mai multa documentatie, inclusiv schematron pentru ambele sintaxe se gaseste aici(canal oficial EU):https://github.com/ConnectingEurope/eInvoicingEN16931
Intrebare:
Urmeaza sa publicati un "ghid" si o schema la fel ca la proiectul "SAF-T" ?
Raspuns:
Deocumentatia este elaborata l de o comisie europeana CEN/TC 434 (CEN Technical Committee 434) is a technical body within the European Committee for Standardization (CEN) developing standards în the field of Electronic Invoicing.
Obligatia noastra este sa publicam regulile nationale reglementate prin CIUS-RO.

de
Ion MihaiIon Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Castigul din transferul titlurilor de valoare
Intrebare:
Un SRL avand un capital social de 4.000.000 ron are 2 asociati persoane fizice fiecare cu o cota de participare de 50%. Cei doi asociati decid sa vanda partile sociale la valoare nominala (valoarea capitalului social) catre o persoana juridica care astfel devine asociat unic. Suma de 4.000.000 ron (2.000.000 ron pentru fiecare asociat) este impozabila la asociatii persoane fizice? Care sunt obligatiile acestora din punct de vedere fiscal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pontaj salarizare soferi
Intrebare:
Suntem o firma de transport marfa avem intrebari legate de pontajul angajatiilor nostri soferi. Acestia lucreaza intr-un program flexibil, variabil respectand reglementarile legale pentru soferi conform tahograf.
Intrebarile noastre sunt urmatoarele:
1. Cum trebuie sa pontam corect orele lucrate de soferi: trebuie sa luam in considerare orele lucrate, conform tahografului, nu doar condusul) sau doar orele efective de condus?
Exemplu: Un sofer...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Livrare intracomunitara efectuata catre client neplatitor de tva
Intrebare:
Am facut o livrare intracomunitara si, deoarece banii au fost achitati in avans, marfa a fost trimisa inainte de verificarea datelor clientului extern. La verificare, s-a constatat ca acesta nu este platitor de TVA, fapt pentru care factura s-a emis cu TVA-ul romanesc de 19%. Livrarea a fost declarata si in e-transport. Cum inregistram aceasta livrare in decontul de tva si declaratia 394? Deoarece este purtatoare de tva pe teritoriul Romaniei, aceasta nu se inregistreaza in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie autoturism SH
Intrebare:
O persona juridica din Romania neplatitoare de TVA achiztioneaz din Germania un autoturism SH pentru uzul societatii de la o persoan fizica sau de la o persona juridica. Valoare achizitiei este mai mare de 10.000 eur.
Este obilgata societatea sa se inregistreze ca platitoare de TVA in fiecare dintre situatii ? Daca da, ce obligatii declarative are in ambele situatii?
Multumesc anticipat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<CASS venituri din activitati independente
Intrebare:
O persoana fizica autorizata realizeaza in anul 2024 venituri in suma de 4560 lei sub plafonul celor 6 salarii minime. Persoana nu este asigurata nici d.p.d.v. al asigurarilor sociale de sanatate si nici in cel al asigurarilor sociale (pensii). Are obligatia de a achita CASS si CAS.
Cum se completeaza declaratia unica? Ce obligatii ar avea daca venitul ar fi zero sau pierdere? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<