Tags: e-factura, utilzare e-factura
Pe site-ul Ministerului Finantelor regasim materialul informativ prin care contribuabilii interesati gasesc raspunsuri la cele mai frecvente intrebari privind utilizarea sistemului RO e-Factura.
IntrbareL
Cum se poate accesa sistemul RO e-Factura?
Raspuns:
Pentru utilizarea sistemului informatic RO e-Factura, operatorii economici trebuie sa fie înregistrati în SPV în nume propriu sau prin reprezentat legal, prin reprezentant desemnat ori prin împuternicit (conform OMFP 660/2017 cu modificarile si completarile ulterioare).
Sistemul RO e-Factura este disponibil prin intermediul APIului sau prin pagina web din cadrul în Spatiul Privat Virtual (SPV).
Toate informatiile legate de API sunt prezentate pe htps://efactura.mfinante.ro
Intrebare:
Ce reprezinta factura electronica?
Raspuns:
Factura emisa, transmisa si primita într-un format electronic structurat de tip XML care permite prelucrarea sa electronica si automata.
Intrebare:
Cum se transmite factura electronica?
Raspuns:
Transmiterea se poate face prin:
a) interconectarea aplicatiei disponibile la nivelul emitentului cu sistemul RO e-Factura, utilizand o serie de micro-servicii expuse sub forma unui API (Application Programming Interface);
b) utilizarea aplicatiilor puse la dispozitie în mod gratuit de catre Ministerul Finantelor.
Pentru autorizare API-uri se utilizeaza procedura de autentificare similara sistemului SPV.
Toate informatiile legate de API sunt prezentate pe https://efactura.mfinante.ro
Intrebare:
Care este link-ul exact de unde întelegem structura necesara pentru fisierul XML si care sunt campurile obligatorii sau facultative?
Raspuns:
Modelul semantic (document EN 19631 în limba romana/ gratuit) https://magazin.asro.ro/Search?Q=SR+EN+16931-1%2BA1%3A2020&ics=&l=
Tote documetele inclusiv maparea au fost traduse si sunt disponibile pe site asro/magazin
https://magazin.asro.ro/Search?q=factura+electronica
Mai multa documentatie, inclusiv schematron pentru ambele sintaxe se gaseste aici(canal oficial EU):https://github.com/ConnectingEurope/eInvoicingEN16931
Intrebare:
Urmeaza sa publicati un "ghid" si o schema la fel ca la proiectul "SAF-T" ?
Raspuns:
Deocumentatia este elaborata l de o comisie europeana CEN/TC 434 (CEN Technical Committee 434) is a technical body within the European Committee for Standardization (CEN) developing standards în the field of Electronic Invoicing.
Obligatia noastra este sa publicam regulile nationale reglementate prin CIUS-RO.

de
Ion MihaiIon Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Promotii vanzare produse 1+1 acordate prin distribuitori
Intrebare:
O societate comerciala hotaraste printr-o decizie interna a administratorilor, implementarea unei promotii de 1+1 gratis pentru stimularea vanzarii.
Acesta promotie este implementata cu ajutorul distribuitorilor in sensul in care produsele pleaca de la societatea comerciala la distribuitori care ulterior ofera clientilor finali, persoane fizice un produs gratuit la unul cumparat.
Care este monografia contabila, documentele fiscale necesare, regim...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistari decizie de impunere
Intrebare:
In urma unui control fiscal s-a ajuns la concluzia ca am incadrat gresit niste mijloace fixe, ce nu se incadreaza la subgrupa 2.1 sau clasa 2.2.9 din catalogul mijloacelor fixe si nu beneficiaza de facilitatea privind profitul reinvestit.
Inregistrarile facute de mine sunt urmatoarele:
1171 = 4411 78.770 impozit pe profit stabilit suplimentat conf Dec Impunere
4411 = 5121 78.770 plata impozitului pe profit
129 = 1061 -78.770...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plafoane grad de indatorare. Cursul valutar utilizat
Intrebare:
O companie platitoare de impozit pe profit care are imprumuturi de la grup ce curs de schimb are trebui sa ia in considerare la aplicarea art 40.2 alin (4) din Codul Fiscal unde se specifica: Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentul in lei a plafoanelor respective este cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal.
Cursul pentru ultima zi este cursul publicat in ultima zi sau cel valabil in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota TVA aplicabila livrare imobil
Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns concret:
Speta este vanzarea unui imobil tip casa 120 mp suprafata utila; valoarea 735000 lei (148.704 000 euro) pret cu TVA calculat de 5%.
In cazul unei promisiuni de vanzare facuta in 2022 si cu un avans achitat la acel moment de 25%.
Vanzarea imobilului se va face in luna iulie 2025.
Intrebarea este: care este cota de TVA corecta de calculat la accest moment, in iunie 2025? Se incadreaza la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura si bon fiscal, bransamete de apa si canalizare
Intrebare:
Un ONG, care are si activitate economica, face bransamente de apa si canalizare, si la persoane fizice, pe baza de contract si factura, cod factura 751, incasarile facandu-se pana acum cu casa de marcat, pe baza bonului, dar Finantele inregistreaza aceste bonuri ca venituri si TVA, dubland astfel suma TVA-ului si ne vin notificari. Intrebarea este daca putem sa emitem la persoanele fizice chitanta de incasare in locul bonului. Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<