Tags: beneficiari subventii, oug 92/2020, asigurari de somaj
Va rog sa ne precizati daca un PFA expert contabil beneficiaza de subventia ajutorului de la somaj conform OUG. 92/2020. Daca da, in ce conditii si care este valoarea subventiei?
Raspunsul consultantului fiscal Dani Cucu:
OUG 92/2020 a fost adoptata cu scopul continuarii asigurarii unui sprijin acordat angajatorilor in vederea reluarii activitatii economice, dar si salariatilor care au avut contractele individuale de munca suspendate. In acest sens, cele doua subventii de 41,5% si de 50% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, plafonate la 2253 lei si respectiv 2500 lei sunt destinate angajatorilor.
Astfel, potrivit art. I din OUG 92/2020, incepand cu data de 1 iunie 2020, angajatorii ai caror angajati au beneficiat de prevederile art. XI alin. (1) din OUG 30/2020, precum si angajatorii ai caror angajati au avut contractele individuale de munca suspendate in conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, si nu au beneficiat de prevederile art. XI din OUG 30/2020, in perioada starii de urgenta sau alerta, beneficiaza, pentru o perioada de trei luni, de decontarea unei parti din salariu, suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 41,5% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 6/2020. Asadar nivelul subventiei este 41,5% din salariul de baza brut corespunzator locului de munca ocupat, plafonat la 2.253 lei.
Subventia se acorda incepand cu data de 1 iunie pentru o perioada de 3 luni, cu conditia mentinerii raporturilor de munca pana la data de 31 decembrie 2020. Subventia se acorda se aplica numai pentru persoanele care au avut o durata a suspendarii a contractului individual de munca de minimum 15 zile in perioada starii de urgenta sau de alerta si au beneficiat fie de indemnizatiile prevazute de art. XI si XV din OUG 30/2020, fie de prevederile art. 53 din codul muncii.
In ceea ce priveste subventia de 50% din salariul angajatului, aceasta se acorda potrivit prevederilor art. III din OUG 92/2020. In acest sens, angajatorii care in perioada 1 iunie 2020-31 decembrie 2020 incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga, persoane in varsta de peste 50 de ani ale caror raporturi de munca au incetat din motive neimputabile lor, in perioada starii de urgenta decretate prin Decretul 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, prelungita prin Decretul 240/2020, sau a starii de alerta instituite prin HG 394/2020, inregistrati ca someri in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei. Asadar nivelul subventiei este 50% din salariul angajatului, plafonat la 2.500 lei.
Sumele se acorda pe o perioada de 12 luni de la data incepand cu data de 1 iunie 2020. Angajatorii primesc subventia pe o perioada de 12 luni, fiind obligati sa mentina raporturile de munca inca 12 luni.
Asadar si PFA care are calitatea de angajator si care indeplineste conditiilor prevazute de OUG 92/2020 poate beneficia de subventia de 41,5% din salariul de baza al locului de munca ocupat daca angajeaza persoane care au beneficiat de somaj tehnic sau de subventia de 50 % daca angajeaza persoane in varsta de peste 50 de ani ale caror raporturi de munca au incetat din motive neimputabile lor, in perioada starii de urgenta sau alerta sau persoane cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani, inregistrate ca someri.
Precizam de asemenea, ca acordarea indemnizatiilor de somaj tehnic prevazute la art. XI si art. XV din OUG 30/2020, prin urmare si acordarea indemnizatiilor de somaj tehnic pentru profesionisti, se prelungeste si dupa data de 31 mai 2020, numai pentru domeniile de activitate in care se mentin restrictii in conditiile Legii nr. 55/2020, pana la ridicarea acestor restrictii.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Inchidere asociere in participatiune
Intrebare:
Societatile A si B au constituit o asociere in participatiune (tipografie si editura) iar asociatul A a fost desemnat asociat administrator. Cele 2 societati au adus initial aport la asociere conform cotelor de participare stabilite prin contract (60/40).
ART. 321 - Evidenta operatiunilor
(5) In cazul asociatiilor in participatiune care nu constituie o persoana impozabila, drepturile si obligatiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizeaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Persoana fizica. Inchiriere in scop turistic
Intrebare:
O persoana fizica neinregistrata, are 3 camere in cladirea unde locuieste, unde ocazional sau la sarbatori, cazeaza anumite persoane, prin Booking. Incasarea o face fie prin cont bancar, fie cash. Cum trebuie sa procedeze pentru declararea venitului? Se inregistreaza si depune declaratia unica sau depune numai declaratia unica in sistem real sau la norma de venit? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatii fiscale de plata privind concediile medicale
Intrebare:
Un salariat a fost in concediu medical in perioada 03.02.2025 - 07.02.2025. A adus societatii 2 concedii medicale cu codul 01, primul 03.02.2025 - 06.02.2025 si al doilea in continuare pentru perioada 07.02.2025 - 07.02.2025. Va rog sa imi spuneti daca obligatia de plata a Indemnizatiei de asigurari sociale prin care primele 5 zile calendaristice revin Angajatorului se aplica doar la concediile medicale initiale sau si la cele in continuare. In cazul de mai sus, CM initial selectez...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Aplicare regim de scutire TVA pentru vanzare locuinta care nu mai este noua
Intrebare:
O companie, platitoare de TVA, a achizitionat, de la alta persoana juridica, mai multe parcele de teren si case, in diferite stadii de executie, respectiv unele la rosu, altele finalizate. Acest complex de locuinte a fost facut de fostul proprietar pentru a fi dat in folosinta angajatilor, ca locuinte de serviciu, dar fiindca si-a lichidat afacerea, le-a vandut. Unele dintre acestea au fost locuite.
Vanzarea catre noul proprietar s-a facut cu taxare inversa.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Retinere impozit pe veniturile din redevente si dobanzi rezidenti Elvetia
Intrebare:
Informare privind mentinerea cotei zero in legislatia interna a statelor cu care Romania are incheiate Conventii de evitare a dublei impuneri CONFEDERATIA ELVETIANA
Legea nr. 60 din 13 iulie 1994 pentru ratificarea Conventiei dintre Romania si Confederatia Elvetiana privind evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe avere si a Protocolului anexat, semnate la Bucuresti la 25 octombrie 1993, cu modificarile si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<