Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Suma TVA de rambursat pentru productie finantata de la buget. Cum se poate anula obligatia de rambursare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: tva achizitii, tva de rambursat, asociatie, codul fiscal, subventii

In analiza de mai jos, avem ca exemplu o asociatie de utilitate publica cu activitate economica la un punct de lucru (cu cod de TVA) din care inregistreaza TVA de recuperat deoarece vinde produsele ce le obtine la un pret foarte mic, mult inferior costului de productie, tocmai pentru a indeplini obiectivele asociatiei. Se deduce TVA la achizitii pentru productie si se colecteaza la vanzare, dar intotdeauna se va inregistra TVA de recuperat.


Asociatia este finantata din fonduri publice primite de la bugetul de stat din care se suporta 98% din costurile pentru functionare si productie. Din surse de la buget se acopera si TVA aferent facturilor de achizitie materii prime, materiale servicii.

Vom vedea care este tratamentul in ce priveste recuperarea TVA din soldul contului 4424 prin solicitarea acestuia prin decontul de TVA si daca exista vreo prevedere legala care sa impiedice organul fiscal sa ramburseze TVA avand in vedere faptul ca activitatea este finantata de la bugetul de stat.

Din intrebarea formulata, nu rezulta daca finantarile primite de la bugetul de stat sunt legate direct de pretul produselor finite obtinute din productia proprie. Astfel, in aceasta situatie,  baza de impozitare a TVA este formata atat din valoarea bunurilor livrate cat si din subventiile legate direct de pretul produselor respective. In acest sens, am in vedere prevederile art. 286 “Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii ", alin.  (1), lit. a) prin care se reglementeaza faptul ca “Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din:
a) pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, altele decat cele prevazute la lit. b) si c), din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni; ".

Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 30 alin.  (1) din normele de aplicare ale acestui articol  “Potrivit art. 286 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, subventiile legate direct de pretul bunurilor livrate si/sau al serviciilor prestate, se includ in baza de impozitare a taxei. Sunt luate in considerare subventiile primite de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Uniunii Europene sau de la bugetul asigurarilor sociale de stat.

Exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru aceste subventii intervine la data incasarii lor de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Uniunii Europene sau de la bugetul asigurarilor sociale de stat. Se considera ca subventia este legata direct de pret daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) subventia este concret determinabila in pretul bunurilor si/sau al serviciilor, respectiv este stabilita pe unitatea de masura a bunurilor livrate si/sau a serviciilor prestate, in sume absolute sau procentual;
b) cumparatorii trebuie sa beneficieze de subventia acordata furnizorului/ prestatorului, in sensul ca pretul bunurilor/serviciilor achizitionate de acestia trebuie sa fie mai mic decat pretul la care aceleasi produse/servicii s-ar vinde/presta in absenta subventiei. "
       
Asa cum se poate constata, pentru a fi considerata legata direct de pretul produselor, subventia trebuie sa indeplineasca, cumulativ, atat conditia de la lit. a), cat si conditia de la  lit. b). Astfel, daca subventiile primite sunt legate direct de pret, asociatia trebuie sa colecteze TVA la sumele primite, caz in care, nu se mai inregistreaza TVA de recuperat de la bugetul statului astfel incat sa fie solicitat la rambursare.  
        
Daca nu indeplinesc cele doua conditii cumulative, subventiile primite nu sunt considerate a fi legate direct de pret, caz in care nu intra in baza de impozitare a TVA si nu se colecteaza. Astfel de subventii sunt cele reglementate prin norme la pct. 30, alin.  (2) si pot fi:
- subventii  acordate pentru atingerea unor parametri de calitate;
- subventii acordate pentru acoperirea unor cheltuieli;
- alte subventii pentru  situatii similare.

In situatia in care sumele respective nu sunt legate de pret, nu cunosc vreun act normativ care sa conditioneze rambursarea sumei TVA rezultata din achizitii de bunuri si servicii subventionate de la bugetul de stat, la valoarea totala, din care baza de impozitare a TVA si TVA deductibila alocate obtinerii de produse care se vand sub costul de productie.  

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Suma TVA de rambursat pentru productie finantata de la buget. Cum se poate anula obligatia de rambursare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016