Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Multe firme sunt in prag de faliment deoarece statul nu le ramburseaza la timp TVA-ul, nu le plateste medicamentele compensate si sumele rezultate din alte obligatii. Acesti bani ar fi trebuit sa fie ...
Multe firme sunt in prag de faliment deoarece statul nu le ramburseaza la timp TVA-ul, nu le plateste medicamentele compensate si sumele rezultate din alte obligatii. Acesti bani ar fi trebuit sa fie o sursa importanta de lichiditati pe timp de criza. Intarzierile la returnarea TVA-ului dureaza de anul trecut, iar pe piata cerealelor s-a ajuns la un blocaj de 100 de milioane de euro, care pune in pericol activitatea a peste 18.000 de agenti economici.
Statul se dovedeste a fi cel mai prost partener de afaceri pentru agentii economici, deoarece le achita cu foarte mare intarziere banii datorati. Astfel, recuperarea TVA-lui pune probleme serioase in desfasurarea activitatii firmelor romanesti. Potrivit R&M Audit, termenul mediu de recuperare a taxei pe valoarea adaugata a crescut in acest an cu cel putin trei luni fata de anii precedenti. Cum intarzierea se suprapune peste criza economica, multe firme se afla la un pas de faliment deoarece au pierdut o sursa importanta de lichiditati.
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), arata ca Ministerul Finantelor nici macar nu a mai publicat date in ultimele luni despre returnarea TVA-ului, chiar de cand instabilitatea de pe scena politica s-a accentuat. "Deocamdata constatam ca, de cand s-a intrat in instabilitate si de cand avem un Guvern demis interimar, a disparut din raportarea Ministerului Finantelor situatia la zi cu deconturile TVA. Ultima informatie era din august, asa ca nu mai stim cu stam. Nu ni se dau date privind arieratele, privind datoriile sta-tului.
Daca Ministerul Finantelor mentine o asemenea opacitate, ne e greu sa ne pronuntam", spune secretarul general al AOAR, Cristian Parvan. Din informatiile asociatiei, sunt mari sincope in achitarea obligatiilor de catre stat. Un domeniu in care situatia este foarte delicata din cauza implicatiilor sociale este cel farmaceutic, deoarece aici nu s-au mai facut plati din luna iulie. "Daca e o firma cu mai multe activitati, cu ce realizeaza la una compenseaza ce se pierde la alta. Daca e o firma mica, atunci va avea probleme", a precizat Cristian Parvan. In domeniul construc-tiilor, sumele datorate de stat nu depasesc 10% fata de inceputul anului, cand se ridicau la doua miliarde de euro. Cu toate acestea, chiar daca sunt mici, datoriile pot fi folosite ca pretext pentru a cere insolventa unei firme.
Piata cerealelor este "ingenuncheata" de nereturnarea TVA-ului
Agentii economici care isi desfasoara activitatea pe piata cerealelor au fost loviti crunt de intarzierile in rambursarea TVA. Sumele care trebuie recuperate se ridica, dupa unele estimari, la cateva zeci de milioane de euro si, dupa alte estimari, ating 100 de milioane de euro. "Din pacate, TVA-ul nu se recupereaza sau se recupereaza foarte greu. Avem oameni de afaceri pe filiera cerealelor care au de recuperat zeci de milioane de euro, iar intarzierile dateaza si din octombrie anul trecut. Intarzierile nu-i pun in dificultate pe oamenii de afaceri, ii pun in genunchi.
Ce sa faci, sa-i dai in judecata? Recuperezi banii in trei, patru ani, iar intre timp firmele falimen-teaza si se distrug circuitele economice", spune Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Morarit si Panificatie "ANAMOB". In aceasta situatie dificila se afla peste 18.000 de agenti economici, deoarece in spatele unui mare comerciant de cereale care nu si-a recuperat TVA-ul se afla un intreg lant de firme. Iar cu cat comerciantul respectiv este mai mare, cu atat creste numarul firmelor asupra carora se rasfrang efectele negative ale neindeplinirii obligatiilor de catre stat. "Toti marii comercianti de cereale se afla in aceasta situatie.
Probabil ca vor supravietui, dar vor umbla la costuri, iar costurile acestea se vor reflecta in pre-turi. Pana acum nu s-a intamplat acest lucru, pentru ca evaziunea fiscala este de 60%-70% pe filiera si atunci nu poti sa umbli la preturi pentru ca unii nu respecta nicio regula. Nu vor juca niciodata corect cu un TVA de 19%, in conditiile in care in alte tari toata lumea joaca pe un maximum de 5%. Cea mai mare evaziune este pe partea initiala, la vanzarea de cereale, si pe partea finala, la painea din raft", sustine Viorel Marin.

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Sursa: Financiarul

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Pot angajatii sa aiba functia de baza la un angajator cu care au incheiat CIM part-time?Declararea si plata impozitului pe profit in 2013 | Cine nu aplica sistemul?Efectuarea de expertize fiscale judiciare in 2020: Conditii pentru inscrierea consultantilor fiscali (informare CCF)Depune ultimele declaratii pentru luna august!Proiect MFP pentru modificarea OG privind cazierul fiscalUltimele articole
Majorare TVA 2025. 3 situatii explicate de specialistAchizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVAPlatitor de TVA. Conditii, documente si ajustare TVA pentru trecere la neplatitor de TVAMajorare TVA la locuinte. Conditii pentru masura tranzitorie 2025 - 2026 cu TVA de 9%Panourile fotovoltaice. Reguli, cote TVA si taxa de timbru verdeArticole similare
Reminder ANAF! 30 mai 2022, termen limita de depunere a situatiilor financiare anuale pentru anumiti contribuabiliMediul de afaceri din Romania cere impozit 0 pentru majorarea salariului minim (pozitia CNIPMMR)Modificarea OUG 132/2020. Angajatorii pot ajusta programul de lucru de cate ori este nevoieAnaliza consultant. Exigibilitatea TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuriGuvernul doreste sa implementeze un program de lucru flexibil, in vederea pastrarii locurilor de munca (Comunicat de presa MMPS)Ultimele articole
TVA in era digitala. Ce formalitati fiscale vor fi ELIMINATE prin ViDASemnatura electronica: Care sunt furnizorii autorizati pentru semnatura electronicaPiata muncii si impactul TVA asupra salariilor si beneficiilorSituatii financiare anuale. Modificari importante aduse prin OUG 138/2024Legi contabilitate. Principalele modificari aduse Legii contabilitatii 82/1991 prin OUG 138/2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"