Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Am efectuat recent un import de produse cu risc fiscal ridicat. Am solicitat furnizorului sa ne ajute cu obtinerea informatiilor legate de transport; desi furnizorul s-a ocupat de contractul de transport, nu a furnizat niciun document din care sa putem obtine datele solicitate de aplicatia Ro E-Transport din SPV: numar vehicul, data estimata de transport, punct de trecere frontiere, tip doc transport etc.
Conform art. 8 din OUG 41/2022, obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revine urmatorilor utilizatori:
"a) destinatarului inscris in declaratia vamala de import, respectiv expeditorului inscris in declaratia vamala de export, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul operatiunilor de import sau export, dupa caz; (...)".
Totodata, art. 11 din acelasi act normativ prevede ca:
"(1) Pentru generarea codului UIT, utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) pot declara in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.
(2) Termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile calendaristice, respectiv de 15 zile calendaristice in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, precum si in cazul operatiunilor comerciale prevazute la art. 2 pct. 9 lit. g) si j), incepand cu data declarata pentru inceperea transportului. Utilizarea de catre operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate a acestuia este interzisa.
(3) Este interzisa modificarea datelor inregistrate in Sistemul RO e-Transport referitoare la transporturile de bunuri dupa prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv dupa punerea efectiva in miscare a vehiculului pe drumurile publice, dupa caz." Manualul Contabilului Incepator - stick USB Operare SAGA Exemple practice si recomandari Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Art. 13 si 14 prevad contraventiile aplicabile in cazul incalcarii obligatiilor de declarare a transporturilor de produse cu risc fiscal ridicat, precum si entitatile abilitate cu constatarea acestora.
Art. 18 stabileste ca data a intrarii in vigoare a celor 2 art. de mai sus (13 si 14) ca fiind 01.01.2023, asadar in perioada pana la aceasta data nu riscati repercusiuni administrative.
In concluzie, in opinia mea, transmiterea tardiva a informatiilor in sistemul national e-Transport nu se justifica, astfel cum reiese si din prevederile OUG 41/2022 modificata ulterior.
Raspuns oferit in luna octombrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
E-TRANSPORT: Care sunt principalele noutati aduse de OUG 129/2024E-TRANSPORT: Contraventiile si sanctiunile intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023E-TRANSPORT: Cum a fost modificat sistemul prin OUG 43/2024, OUG 41/2022 si OUG 115/2023E-TRANSPORT: 2 spete importante cu privire la obtinerea codului UITE-factura, obligatorie din 2024. Tot ce trebuie sa stiiUltimele articole
E-TRANSPORT, cod UIT. Cine are obligatia generarii codului UITCum vor fi modificate incepand cu anul 2025 sistemele E-Factura, E-TVA, E-TRANSPORTOUG 41/2022 privind E-TRANSPORT, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileE-TRANSPORT: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITCe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024Articole similare
E-Transport. Ce trebuie sa stie transportatorii despre generarea codului UITPentru transporturile de bunuri care se realizeaza cu vehicule sub 3,5 tone NU trebuie sa fie obtinut codul UITE-Transport. Trebuie confirmate transporturile dupa generarea codului UIT?Livrari intracomunitare de bunuri. Cum se obtine codul UIT pentru declarare in RO e-Transport?Transport bunuri cu risc fiscal ridicat. Obligatii privind codul UITUltimele articole
E-Transport, COD UIT. Cine are obligatia generarii codului UITRO e-Transport: Amenzile pentru neactualizarea codului UIT se dau firmei sau soferului?Amenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaRO e-Transport: Cum se declara in sistem utilajele inchiriateNoutati privind functionarea E-Transport, aduse prin Ordinul 1337/2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"