Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ro e-Transport: Este interzisa modificarea datelor inregistrate dupa punerea efectiva in miscare a vehiculului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Oct. 2022
Ro e-Transport: Este interzisa modificarea datelor inregistrate dupa punerea efectiva in miscare a vehiculului
Tags: e-transport, cod uit, transporturi cu risc fiscal

Am efectuat recent un import de produse cu risc fiscal ridicat. Am solicitat furnizorului sa ne ajute cu obtinerea informatiilor legate de transport; desi furnizorul s-a ocupat de contractul de transport, nu a furnizat niciun document din care sa putem obtine datele solicitate de aplicatia Ro E-Transport din SPV: numar vehicul, data estimata de transport, punct de trecere frontiere, tip doc transport etc.

In consecinta nu am putut completa aplicatia respectiva pentru generarea codului UIT. Marfa a ajuns astazi la sediul firmei si nu ne-a sunat nimeni sa ne intrebe de niciun cod. Pentru evidenta se poate completa acum aplicatia in vederea obtinerii acestui cod? Banuiesc ca este vorba de evidente si ca probabil poate fi generat si ulterior. Multumesc.

 

 

Conform art. 8 din OUG 41/2022, obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revine urmatorilor utilizatori:

"a) destinatarului inscris in declaratia vamala de import, respectiv expeditorului inscris in declaratia vamala de export, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul operatiunilor de import sau export, dupa caz; (...)".

Totodata, art. 11 din acelasi act normativ prevede ca:
"(1) Pentru generarea codului UIT, utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) pot declara in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.

(2) Termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile calendaristice, respectiv de 15 zile calendaristice in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, precum si in cazul operatiunilor comerciale prevazute la art. 2 pct. 9 lit. g) si j), incepand cu data declarata pentru inceperea transportului. Utilizarea de catre operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate a acestuia este interzisa.

(3) Este interzisa modificarea datelor inregistrate in Sistemul RO e-Transport referitoare la transporturile de bunuri dupa prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv dupa punerea efectiva in miscare a vehiculului pe drumurile publice, dupa caz."

Art. 13 si 14 prevad contraventiile aplicabile in cazul incalcarii obligatiilor de declarare a transporturilor de produse cu risc fiscal ridicat, precum si entitatile abilitate cu constatarea acestora.


Art. 18 stabileste ca data a intrarii in vigoare a celor 2 art. de mai sus (13 si 14) ca fiind 01.01.2023, asadar in perioada pana la aceasta data nu riscati repercusiuni administrative.

In concluzie, in opinia mea, transmiterea tardiva a informatiilor in sistemul national e-Transport nu se justifica, astfel cum reiese si din prevederile OUG 41/2022 modificata ulterior. 



Raspuns oferit in luna octombrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ro e-Transport: Este interzisa modificarea datelor inregistrate dupa punerea efectiva in miscare a vehiculului":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016