Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Din 6 aprilie 2023 se aplica modificarile introduse prin OUG 20/2023 privind instituirea unor facilitati fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 08 Mai. 2023
Din 6 aprilie 2023 se aplica modificarile introduse prin OUG 20/2023 privind instituirea unor facilitati fiscale
Tags: facilitati fiscale, oug 20/2023

ANAF a publicat un material informativ cu privire la modificarile aduse OG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale de OUG nr. 20/2023 in vigoare incepand cu data de 06.04.2023.

Forma OG NR. 6/2019 in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 20/2023 

Art. 11 Modificarea deciziei de inlesnire la plata in perioada de valabilitate a inlesnirii
...
(2) Debitorul poate depune cel mult doua cereri de modificare a deciziei de inlesnire la plata intr-un an calendaristic sau, dupa caz, intr-o fractiune de an calendaristic. Pentru obligatiile bugetare prevazute la art. 9 alin. (3) lit. g) si h) si alin. (8) al prezentului articol, debitorul poate depune cererea de modificare a deciziei de inlesnire la plata ori de cate ori este necesar. Printr-o cerere se poate solicita modificarea deciziei de inlesnire la plata prin includerea tuturor obligatiilor bugetare ce reprezinta conditie de mentinere a valabilitatii inlesnirii la plata la data depunerii cererii. 

Forma OG NR. 6/2019 in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG nr. 20/2023 

1. La articolul 11, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins: 

"(2) Debitorul poate depune o singura cerere de modificare a deciziei de inlesnire la plata intr-un an calendaristic sau, dupa caz, intr-o fractiune de an calendaristic. Pentru obligatiile bugetare prevazute la art. 9 alin. (3) lit. g) si h) si alin. (8) al prezentului articol, debitorul poate depune cererea de modificare a deciziei de inlesnire la plata ori de cate ori este necesar. Printr-o cerere se poate solicita modificarea deciziei de inlesnire la plata prin includerea tuturor obligatiilor bugetare ce reprezinta conditie de mentinere a valabilitatii inlesnirii la plata la data depunerii cererii." 

 

Forma OG NR. 6/2019 in vigoare INAINTE de modificarile aduse de OUG nr. 20/2023 

Art. 14 Ment?inerea inlesnirii la plata 

(1) Debitorul poate solicita organului fiscal competent mentinerea unei inlesniri la plata a carei valabilitate a fost pierduta din cauza nerespectarii conditiilor prevazute la art. 9 alin. (3), precum si la alin. (2) al prezentului articol, cu exceptia cazului in care inlesnirea a fost pierduta ca urmare a nerespectarii conditiei prevazute la art. 9 alin. (3) lit. j), de doua ori intr-un an calendaristic sau intr-o fractiune de an calendaristic, daca depune o cerere in acest scop inainte de stingerea tuturor obligatiilor bugetare care au facut obiectul inlesnirii la plata. Cererea se solutioneaza prin emiterea unei decizii de mentinere a valabilitatii inlesnirii, cu pastrarea perioadei de inlesnire deja aprobate. In aceasta situatie planul de restructurare se mentine. 

Forma OG NR. 6/2019 in vigoare DUPA modificarile aduse de OUG nr. 20/2023 

2. La articolul 14, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins: 

"(1) Debitorul poate solicita organului fiscal competent mentinerea unei inlesniri la plata a carei valabilitate a fost pierduta din cauza nerespectarii conditiilor prevazute la art. 9 alin. (3), precum si la alin. (2) al prezentului articol, cu exceptia cazului in care inlesnirea a fost pierduta ca urmare a nerespectarii conditiei prevazute la art. 9 alin. (3) lit. j), o singura data intr-un an calendaristic sau intr-o fractiune de an calendaristic, daca depune o cerere in acest scop inainte de stingerea tuturor obligatiilor bugetare care au facut obiectul inlesnirii la plata. Cererea se solutioneaza prin emiterea unei decizii de mentinere a valabilitatii inlesnirii, cu pastrarea perioadei de inlesnire deja aprobate. In aceasta situatie planul de restructurare se mentine." 

ART. IV
(1) Prevederile art. II se aplica pentru cererile de restructurare a obligatiilor bugetare, precum si pentru cererile de modificare/mentinere a inlesnirii la plata, depuse dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

(2) In cazul inlesnirilor la plata acordate in procedura de restructurare a obligatiilor bugetare, aflate in derulare sau care si-au pierdut valabilitatea la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prevederile art. II se aplica si pentru debitorii care depun ulterior acestei date cereri de modificare/mentinere a inlesnirii la plata. Pentru debitorii care au depus/depun cereri de modificare/mentinere a inlesnirii la plata in cursul anului 2023, prevederile art. II se aplica astfel: 

a) in cazul in care debitorul a depus o singura cerere de modificare/mentinere a inlesnirii la plata, aprobata de organul fiscal, in perioada cuprinsa intre data de 1 ianuarie 2023 si data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pentru perioada ramasa din anul 2023, acesta mai poate depune o singura cerere de modificare/mentinere a inlesnirii la plata; 

b) in cazul in care debitorul a depus doua cereri de modificare/mentinere a esalonarii la plata, aprobate de organul fiscal, in perioada cuprinsa intre data de 1 ianuarie 2023 si data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pentru perioada ramasa din anul 2023, acesta nu mai poate beneficia de o noua modificare/mentinere a inlesnirii la plata; 

c) in cazul in care debitorul depune prima cerere de modificare/mentinere dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pentru perioada ramasa din anul 2023, acesta poate beneficia doar de aceasta modificare/mentinere a inlesnirii la plata. 

(3) In cazul inlesnirilor la plata acordate in procedura de restructurare a obligatiilor bugetare aflate in derulare sau care si-au pierdut valabilitatea la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, cererile de modificare/mentinere a inlesnirilor la plata care sunt nesolutionate la aceasta data se solutioneaza potrivit legislatiei in vigoare la data depunerii cererii. in acest caz, dupa aprobarea cererii de modificare/mentinere debitorul nu mai poate depune o noua cerere de modificare/mentinere a inlesnirii la plata in cursul anului 2023. 



Sursa: ANAF
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Din 6 aprilie 2023 se aplica modificarile introduse prin OUG 20/2023 privind instituirea unor facilitati fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016