Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Plata TVA la bugetul de stat

de Infotva.ro

de Infotva.ro la 02 Dec. 2007

Plata taxei la bugetul de stat Societate din Romania achizitioneaza bunuri pentru punctul de lucru din Bulgaria. Societatea din Romania a efectuat o achizitie de bunuri (calculatoare, mobilier etc.) ...

Plata taxei la bugetul de stat

Societate din Romania achizitioneaza bunuri pentru punctul de lucru din Bulgaria.

Societatea din Romania a efectuat o achizitie de bunuri (calculatoare, mobilier etc.) pe teritoriul Bulgariei; folosind codul de inregistrare in scopuri de TVA acordat de organul fiscal competent din Romania.

Pentru tratarea regimului de TVA al acestei operatiuni, in mod ipotetic vom inversa situatia in discutie, considerand ca o societate din Bulgaria efectueaza o achizitie de bunuri in Romania. Astfel, in acest caz nefiind vorba despre o achizitie intracomunitara de bunuri efectuate de societatea din Bulgaria intrucat nu este indeplinita conditia existentei unei relatii de transport intre vanzator si cumparator sart. 128 alin. (9) Cod. fiscalt, conform prevederilor art. 132 alin. (1) lit. c) Cod fiscal locul livrarii de bunuri va fi "locul in care se gasesc bunurile cand sunt puse la dispozitia cumparatorului", adica in Romania.

Mai mult decat atat, in conformitate cu prevederile art. 150 alin. (1) lit. a) Cod fiscal, "persoana obligata la plata taxei (catre bugetul statului, deci persoana obligata la colectarea acesteia) este persoana ce efectueaza livrarea de bunuri".

In aceste conditii, intrucat vanzatorul din Romania este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania care efectueaza o livrare de bunuri pe teritoriul tarii si este obligata la plata taxei, va intocmi vanzatorului o factura cu TVA, chiar daca acesta ii va furniza un cod de inregistrare in scopuri de TVA din alt stat membru, respectiv din Bulgaria.

Chestiunea inregistrarii societatii din Bulgaria in scopuri de TVA in Romania este reglementata de dispozitiile alin. (4) art. 153 din Codul fiscal.

Astfel, conform textului legal in discutie, o persoana impozabila stabilita in comunitate si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania este obligata sa se inregistreze pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate pe teritoriul tarii, pentru care este obligata la plata taxei conform prevederilor art. 150 alin. 1 lit. a) din Codul fiscal. Or, in situatia de fata, dupa cum am evidentiat in cele de mai sus, persoana obligata la plata taxei in aceasta situatie este furnizorul din Romania, si nicidecum cumparatorul din Bulgaria.

In concluzie, intrucat societatea din Romania a procedat corect si a intocmit factura aplicand taxa pe valoarea adaugata, cumparatorul va putea in conditiile stabilite prin norme, respectiv prin O.M.F.P. nr. 523/2007, sa solicite rambursarea taxei achitate in Romania, in baza art. 1472, astfel: „persoana impozabila neinregistrata si care nu
este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA si nu este stabilita in Comunitate

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii


poate solicita rambursarea taxei achitate daca, in conformitate cu legile tarii unde este stabilita, o persoana impozabila stabilita in Romania ar avea acelasi drept de rambursare in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata sau alte impozite/taxe similare aplicate in tara respectiva“.

Intrucat reglementarea TVA din Bulgaria este in mod identic cu cea din Romania armonizata cu prevederile Directivei TVA, consideram ca societatea din Bulgaria a facturat in mod corect societatii din Romania livrarea bunurilor aplicand TVA, aceasta din urma putand solicita autoritatilor competente din Bulgaria rambursarea TVA aferente operatiunii.

Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Plata TVA la bugetul de stat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016