Tags: sprijinirea horeca, oug 10/2021
Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a declarat ca nu mai merge pe principiul ,,primul, venit, primul servit" pentru efectuarea platilor din cadrul masurii de sprijin HoReCa prevazute in OUG 10/2021.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului 10/2021, privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru intreprinderile din domeniul turismului si alimentatiei publice, care modifica OUG 224/2020, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 186/24.02.2021.
“Este o masura compensatorie gandita de fostul guvern si pe care o operationalizam. Am introdus o schimbare in modul in care se face plata. Schimbarea mare este ca nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”. Acest principiu ar fi rezultat in doua lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitari in primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. si a doua, ar fi creat o categorie de oameni care nu primesc bani. Practic ar fi primit cei care se grabeau sa depuna solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect pentru ca masura vizeaza despagubirea tuturor celor care au fost inchisi, nu doar a celor care sunt mai rapizi.
Asa ca am ales o solutie in care sa primeasca toate persoanele eligibile bani indiferent cand au facut solicitarea: fiecare va primi bani, in limita bugetului, proportional din bugetul total.
Fondurile pentru despagubiri totalizeaza un miliard de lei. Daca suma cererilor de despagubire va depasi miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proportional cu cererea lor de finantare”, a declarat Claudiu Nasui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, imediat dupa aprobarea noului act de catre guvern.
Ajutorul se acorda beneficiarilor sub forma unor granturi in cuantum de 20% din baza de calcul, rezultata din desfasurarea activitatilor aferente codurilor CAEN enumerate la art. 3 alin (2) , in anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro la nivel de intreprindere.
In termen de maxim 60 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prin ordin al Ministrului Economiei, Antreprenoriatului ÅŸi Turismului, se aproba procedura de implementare a prezentei scheme de ajutor de stat si se va desemna, structura de specialitate din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, responsabila pentru implementarea schemei de ajutor de stat.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intreprindere familiala. Modificare cota participare
Intrebare:
O Intreprindere Familiala (IF), in cadrul careia pana in luna octombrie 2024 mama a detinut 100% din partile de interes, iar incepand cu luna octombrie 2024 a devenit co-asociata si fiica, detinand fiecare cate 50%.
In aceasta situatie, cum se calculeaza impozitul pe venit? Venitul realizat in ultimele doua luni ale anului se imparte proportional (50%-50%) intre cele doua co-asociate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din activitati independente si salarii
Intrebare:
Profesionist contabil independent si salariat angajat cu contract de munca realizeaza venituri din activitati independente, individual, in sistem real in suma neta de 32800 lei.
In afara de impozit pe venit mai datoreaza si CASS?
Este vorba despre raportare in Declaratia unica pe anul 2024, iar veniturile din activitati independente sunt pe anul 2024.
12 salarii minime pentru anul 2024 sunt in suma de 39600 lei. deci venitul este sub aceasta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Marfa distrusa in incendiu, tratament fiscal
Intrebare:
Societate care face distributie de marfa catre marile supermarketuri cu depozit si servicii logistice externalizate. Depozitul cu care avem contract de logistica a luat foc si toata marfa noastra a fost distrusa. Noi nu avem asigurare incheiata pentru stocuri si este foarte posibil, ca nici furnizorul de logistica sa nu aiba asigurare incheiata. Care este procedura legala dpdv fiscal de scoatere din evidenta a stocurilor pierdute/distruse in incendiu (atat dpdv al impozitului pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Completare formular D101 pentru 2024 cu pierdere reportata
Intrebare:
In anul 2023 s-a depus D101 cu pIerdere fiscala de recuperat rand 40 cu -655309 lei
Anul 2024 a avut profit de 434149 lel
La rand 39 (pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti) 655309 lei
La ce rand bag -221160 LEI, adica pierdere fiscala de recuperat in anii urmatori
rand 38^1nu pot sterege, mi-a preluat automat 434149 lei
eu am bagat -221160 lei la rand 39^1, bineinteles la depunere au...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<