Tags: majorarea pretului la paine, pret paine, crestere pret paine
Pretul painii se va majora incepand cu aceasta luna, costul fiind influentat de cresterea tarifelor la materie prima, forta de munca, electricitate si gaze naturale, sustin producatorii din industria de morarit si panificatie.
In timp ce patronatele considera ca este normala o majorare cu pana la 35% a pretului painii, pentru a fi aliniat cu pretul unei tigarete, despre cresterea cu 50% a pretului unui covrig spun ca este exagerata, dar acceptabila, pentru ca oricum nimeni nu se apleaca dupa 1,2 sau 3 monede de 10 bani.
"Pretul materiei prime a crescut, pretul fortei de munca, la fel. Pe langa toate acestea, am primit notificari de la furnizorii de gaze si de energie electrica pentru a ne informa ca majoreaza tarifele cu 25%. Daca tigara s-a scumpit, nu trebuie sa scumpim si painea? Daca, inainte, o paine costa cat o tigara, trebuie sa coste si de aici incolo cat costa o tigara. (...) in momentul de fata, pretul franzelei variaza intre 0,60 lei si 1,30 lei. Daca fiecare adauga un minimum de 0,20 lei, atunci produsul va costa intre 0,80 si 1,5 lei. Vorbim de franzela de 300 de grame. Calculele noastre strict facute pe brutaria ROMPAN - Proiect Service - ne arata ca acesta este intervalul la care trebuie sa ne referim. Sigur, daca un produs costa 4 lei, nu mai vorbim de o majorare de 0,20 lei, ci de altceva", a declarat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu, prezent la standul Asociatiei de la INDAGRA.
Cat priveste pretul unui covrig majorat peste noapte cu 50 de bani, de la 1 leu, presedintele ROMPAN sustine ca nu este neaparat deranjanta: "Legat de covrig, trebuie sa luam in calcul nu numai aceste cresteri. Este problema si restului la produs pe care il dai omului. Am facut un experiment: am aruncat 10 bani pe jos pentru a vedea cate persoane se apleaca sa ridice moneda. Nici din 25 de oameni nu s-a aplecat unul sa ia 10 bani sau 20 de bani. Insa, daca persoanele observa o moneda de 50 de bani, pe aceea o ridica. Este buna si la carucioarele din supermarket, si la cafeaua de la automat. Atunci, decat sa nu-i dai rest omului sau sa-i umpli buzunarul de maruntis, sunt convins ca majorarea de pret a fost un pic mai mare decat trebuia, astfel incat sa fie eliminata aceasta chestie cu restul dat clientului", a subliniat Popescu.
Acesta a mai precizat si ca majorarea pretului la grau s-a majorat semnificativ anul acesta, de la 650 de lei/tona in 2017, pana la 850 de lei/tona anul acesta.
"Nici nu putem compara pretul fata de recolta anului trecut, pentru ca anul trecut am avut un pret aproape liniar pe tot parcursul anului. In schimb, anul acesta, am cumparat grau la recoltare cu 650 lei/tona, in timp ce acum cumparam cu 850 lei tona. A crescut foarte mult pretul, cu aproximativ 25 de procente. Indiferent ce-am face, daca am aduce grau din afara pentru a-l ameliora pe cel romanesc, ar insemna sa avem costuri mari, mult mai mari decat cu graul romanesc. De aceea, suntem sortiti sa mancam acest grau care a ramas in tara", a spus presedintele Rompan.
In comparatie cu alte tari din UE, precum Germania, Franta sau Italia, pretul painii in Romania este de aproape trei ori mai mic.
ROMPAN este prima asociatie constituita in Romania in 1990 si cuprinde peste 300 de societati din toate domeniile din industrie. Cota de piata este de 65% pe morarit, 40% la panificatie, 70% la paste fainoase si 55% la biscuiti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatia generarii codului UIT
Intrebare:
O societate din Romania a comandat anumite bunuri din China. La momentul lansarii comenzii, a comunicat si informatiile necesare pentru generarea codului UIT.
Cu toate acestea, societatea a fost pusa in situatia in care am primit bunurile direct la sediu fara a primi DVI pentru importul bunurilor in Romania si fara sa aiba posibilitatea de a genera un cod UIT pe care sa il comunice transportatorului.
Din detaliile aflate ulterior de la furnizor, bunurile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia unica venituri inchiriere imobile
Intrebare:
Persoana fizica care detine doua imobile prin contract de vanzare cumparare cu procurator de fonuduri prin donatie, cumparatorul ii face procura notariala procuratorului de fonduri cu puteri depline in ceeea ce priveste imobilele. Acesta le are inchiriate in regim turistic (booking). Intrebarea este cine depune declaratia unica privind declararea veniturilor?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Arendarea unui teren intravilan intre persoane juridice
Intrebare:
Detinem un teren intravilan pe care nu il folosim si dorim sa il dam in arenda catre o persoana juridica.
Se poate face un contract de dare in arenda cu titlu gratuit, fara sa solicitam plata nici unei arende? Ce implicatii fiscale are aceasta situatie? (facturare, tva, taxe, tratament fiscal).
Daca incheiem un contract cu o suma foarte mica (pentru a nu se da in mod gratuit) ne puteti ajuta cu o monografie contabila pentru arenda si de asemenea cum se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Modificare contract inchiriere
Intrebare:
O persoana fizica a inregistrat un contract de cedare a folosintei bunirilor cu o societate (asociatie sportiva). In conditiile in care in anul fiscal 2024 Asociatia nu a platit chiria lunara convenita prin contract, persoana fizica mai are obligatia de a depune Declaratia unica? Oare nu ar fi trebuit anuntat Anaf-ul ca nu s-au mai incasat sumele din chirie si sa depuna C168 sau o conventie de amanare a platii sumelor prevazute in contract? Partile nu doresc rezilierea contractului,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<