Tags: majorarea pretului la paine, pret paine, crestere pret paine
Pretul painii se va majora incepand cu aceasta luna, costul fiind influentat de cresterea tarifelor la materie prima, forta de munca, electricitate si gaze naturale, sustin producatorii din industria de morarit si panificatie.
In timp ce patronatele considera ca este normala o majorare cu pana la 35% a pretului painii, pentru a fi aliniat cu pretul unei tigarete, despre cresterea cu 50% a pretului unui covrig spun ca este exagerata, dar acceptabila, pentru ca oricum nimeni nu se apleaca dupa 1,2 sau 3 monede de 10 bani.
"Pretul materiei prime a crescut, pretul fortei de munca, la fel. Pe langa toate acestea, am primit notificari de la furnizorii de gaze si de energie electrica pentru a ne informa ca majoreaza tarifele cu 25%. Daca tigara s-a scumpit, nu trebuie sa scumpim si painea? Daca, inainte, o paine costa cat o tigara, trebuie sa coste si de aici incolo cat costa o tigara. (...) in momentul de fata, pretul franzelei variaza intre 0,60 lei si 1,30 lei. Daca fiecare adauga un minimum de 0,20 lei, atunci produsul va costa intre 0,80 si 1,5 lei. Vorbim de franzela de 300 de grame. Calculele noastre strict facute pe brutaria ROMPAN - Proiect Service - ne arata ca acesta este intervalul la care trebuie sa ne referim. Sigur, daca un produs costa 4 lei, nu mai vorbim de o majorare de 0,20 lei, ci de altceva", a declarat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu, prezent la standul Asociatiei de la INDAGRA.
Cat priveste pretul unui covrig majorat peste noapte cu 50 de bani, de la 1 leu, presedintele ROMPAN sustine ca nu este neaparat deranjanta: "Legat de covrig, trebuie sa luam in calcul nu numai aceste cresteri. Este problema si restului la produs pe care il dai omului. Am facut un experiment: am aruncat 10 bani pe jos pentru a vedea cate persoane se apleaca sa ridice moneda. Nici din 25 de oameni nu s-a aplecat unul sa ia 10 bani sau 20 de bani. Insa, daca persoanele observa o moneda de 50 de bani, pe aceea o ridica. Este buna si la carucioarele din supermarket, si la cafeaua de la automat. Atunci, decat sa nu-i dai rest omului sau sa-i umpli buzunarul de maruntis, sunt convins ca majorarea de pret a fost un pic mai mare decat trebuia, astfel incat sa fie eliminata aceasta chestie cu restul dat clientului", a subliniat Popescu.
Acesta a mai precizat si ca majorarea pretului la grau s-a majorat semnificativ anul acesta, de la 650 de lei/tona in 2017, pana la 850 de lei/tona anul acesta.
"Nici nu putem compara pretul fata de recolta anului trecut, pentru ca anul trecut am avut un pret aproape liniar pe tot parcursul anului. In schimb, anul acesta, am cumparat grau la recoltare cu 650 lei/tona, in timp ce acum cumparam cu 850 lei tona. A crescut foarte mult pretul, cu aproximativ 25 de procente. Indiferent ce-am face, daca am aduce grau din afara pentru a-l ameliora pe cel romanesc, ar insemna sa avem costuri mari, mult mai mari decat cu graul romanesc. De aceea, suntem sortiti sa mancam acest grau care a ramas in tara", a spus presedintele Rompan.
In comparatie cu alte tari din UE, precum Germania, Franta sau Italia, pretul painii in Romania este de aproape trei ori mai mic.
ROMPAN este prima asociatie constituita in Romania in 1990 si cuprinde peste 300 de societati din toate domeniile din industrie. Cota de piata este de 65% pe morarit, 40% la panificatie, 70% la paste fainoase si 55% la biscuiti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Verificare venituri microintreprindere cu intreprinderi legate
Intrebare: SC Alfa SRL, impozit pe venit micro, cu 1 asociat: Popescu (100%).
SC Beta SRL, impozit pe Profit, cu 2 asociati: Popescu (50%) si Ionescu (50%).
Ambele au acelasi domeniu de activitate (CAEN 0111) - Cultivarea Cerealelor.
Ambele au Cifra de Afaceri la 30.06.2025 egala cu zero (inca nu s-a facturat nimic, recoltarea va fi in IULIE 2025 cu facturare in August 2025).
Societatea Beta SRL isi schimba actionariatul (inainte de facturare: in iulie 2025) astfel:
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Prosumator, obligatii fiscale si monografie contabila
Intrebare: O societate X platitoare de tva si impozit pe profit, achizitioneaza panouri fotovoltaice. Societatea detine un spatiu ce este inchiriat catre o alta societatea comerciala Y, afiliata, si va dori sa factureze energia la un pret de pe piata, in baza unui contor separat.
Societatea care achizitioneaza panourile fotovoltaice va trebui sa obtina vreo autorizatie sau un regim special de impozitare si de contabilizare? Va avea nevoie de un cod caen anume?
Care este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Vanzare cladire veche si teren
Intrebare:
O firma SRL platitoare de TVA, vinde catre o alta firma un ansablu alcatuit din teren si cladiri care formeaza acelasi corp funciar (mentionam ca sunt cladiri vechi construite si au acelasi numar cadastral cu terenul).
Valoarea terenului ca parte a ansamblului care face obictul contractului de vanzare cumparare, este mai mica decat valoarea constructiei asa cum rezulta din raportul de evaluare/expertiza.
Intrebari:
- Ce cota de TVA se aplica...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<