keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Pretul painii, majorat cu 15-35%. Patronat: Painea trebuie sa coste cat o tigareta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 02 Nov. 2018
Tags: majorarea pretului la paine, pret paine, crestere pret paine

Pretul painii se va majora incepand cu aceasta luna, costul fiind influentat de cresterea tarifelor la materie prima, forta de munca, electricitate si gaze naturale, sustin producatorii din industria de morarit si panificatie.

In timp ce patronatele considera ca este normala o majorare cu pana la 35% a pretului painii, pentru a fi aliniat cu pretul unei tigarete, despre cresterea cu 50% a pretului unui covrig spun ca este exagerata, dar acceptabila, pentru ca oricum nimeni nu se apleaca dupa 1,2 sau 3 monede de 10 bani.
 
"Pretul materiei prime a crescut, pretul fortei de munca, la fel. Pe langa toate acestea, am primit notificari de la furnizorii de gaze si de energie electrica pentru a ne informa ca majoreaza tarifele cu 25%. Daca tigara s-a scumpit, nu trebuie sa scumpim si painea? Daca, inainte, o paine costa cat o tigara, trebuie sa coste si de aici incolo cat costa o tigara. (...) in momentul de fata, pretul franzelei variaza intre 0,60 lei si 1,30 lei. Daca fiecare adauga un minimum de 0,20 lei, atunci produsul va costa intre 0,80 si 1,5 lei. Vorbim de franzela de 300 de grame. Calculele noastre strict facute pe brutaria ROMPAN - Proiect Service - ne arata ca acesta este intervalul la care trebuie sa ne referim. Sigur, daca un produs costa 4 lei, nu mai vorbim de o majorare de 0,20 lei, ci de altceva", a declarat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu, prezent la standul Asociatiei de la INDAGRA.

Cat priveste pretul unui covrig majorat peste noapte cu 50 de bani, de la 1 leu, presedintele ROMPAN sustine ca nu este neaparat deranjanta: "Legat de covrig, trebuie sa luam in calcul nu numai aceste cresteri. Este problema si restului la produs pe care il dai omului. Am facut un experiment: am aruncat 10 bani pe jos pentru a vedea cate persoane se apleaca sa ridice moneda. Nici din 25 de oameni nu s-a aplecat unul sa ia 10 bani sau 20 de bani. Insa, daca persoanele observa o moneda de 50 de bani, pe aceea o ridica. Este buna si la carucioarele din supermarket, si la cafeaua de la automat. Atunci, decat sa nu-i dai rest omului sau sa-i umpli buzunarul de maruntis, sunt convins ca majorarea de pret a fost un pic mai mare decat trebuia, astfel incat sa fie eliminata aceasta chestie cu restul dat clientului", a subliniat Popescu.

Acesta a mai precizat si ca majorarea pretului la grau s-a majorat semnificativ anul acesta, de la 650 de lei/tona in 2017, pana la 850 de lei/tona anul acesta.
 
"Nici nu putem compara pretul fata de recolta anului trecut, pentru ca anul trecut am avut un pret aproape liniar pe tot parcursul anului. In schimb, anul acesta, am cumparat grau la recoltare cu 650 lei/tona, in timp ce acum cumparam cu 850 lei tona. A crescut foarte mult pretul, cu aproximativ 25 de procente. Indiferent ce-am face, daca am aduce grau din afara pentru a-l ameliora pe cel romanesc, ar insemna sa avem costuri mari, mult mai mari decat cu graul romanesc. De aceea, suntem sortiti sa mancam acest grau care a ramas in tara", a spus presedintele Rompan.
 
In comparatie cu alte tari din UE, precum Germania, Franta sau Italia, pretul painii in Romania este de aproape trei ori mai mic.
 
ROMPAN este prima asociatie constituita in Romania in 1990 si cuprinde peste 300 de societati din toate domeniile din industrie. Cota de piata este de 65% pe morarit, 40% la panificatie, 70% la paste fainoase si 55% la biscuiti. 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016