Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inchirierea bunurilor din punct de vedere al TVA Studiu de caz

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Mar. 2008

jurist Aurelian OpreIpoteza: O societate din Romania, proprietaraa unor silozuri metalice pentru depozitarea si conservarea cerealelor (cod de clasificare 1.2.5), inchiriaza aceste spatii de ...

jurist Aurelian Opre

Ipoteza: O societate din Romania, proprietaraa unor silozuri metalice pentru depozitarea si conservarea cerealelor (cod de clasificare 1.2.5), inchiriaza aceste spatii de depozitare unei alte societati agricole.

Pentru constructia silozurilor, societatea detinatoare si-a dedus integral TVA la data predarii lor de catre constructor.

In conditiile de mai sus, se va determina tratamentul fiscal al operatiunii, daca societatea doreste sa inchirieze aceste silozuri.

Pentru rezolvarea spetei, in sensul de a determina daca inchirierea silozurilor este o operatiune scutita de TVA, conform art.141 alin.(2) lit.e) Cod fiscal, trebuie mai intai sa stabilim daca silozurile metalice reprezinta imobile in sensul acestor dispozitii legale.

Textul de lege aratat prevede ca sunt scutite de TVA arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile.

Raportandu-ne la aceste dispozitii, este necesar sa stabilim daca aceste silozuri metalice pot fi clasificate in categoria bunurilor imobile.

In acest sens, putem face urmatoarele aprecieri cu privire la caracterul imobil al silozurilor in discutie:

-sunt bunuri fixate pe pamant, destinate unei utilizari acolo unde ele au fost construite;

-edificarea lor necesita executarea de fundatii pe terenul unde sunt amplasate, astfel ca eventuala lor mutare necesita degradarea fundatiei de sustinere;

-fac parte din categoria constructiilor industriale special (ex.utilizarea lor in sectoarele zootehnice);

-proiectele de construire si amplasare au nevoie de proiect avizat de Inspectoratul de Stat in Constructii.

Concluzie: silozurile fac parte din categoria bunurilor imobile pentru care se aplica scutirea de TVA prevazuta la art.141 alin.(2) lit.e) Cod fiscal.

Atentie!

Aplicarea acestui regim de TVA nu da dreptul la deducerea TVA, deoarece art.126 alin.(9) lit.c) precizeaza ca, pentru operatiunile de la art.141, nu se datoreaza TVA si nu este permisa deducerea TVA datorate sau achitate pentru achizitii.

Mai mult, deoarce aceste silozuri, initial, s-au aflat intr-un regim de taxare, in sensul ca au fost achizitionate cu TVA, pentru care s-a dedus integral TVA la data achizitiei, conform art.149 alin.(4) lit.a) pct.2 Cod fiscal, proprietarul are obligatia sa ajusteze taxa deductibila, ceea ce inseamna ca TVA dedusa initial, aferenta perioadei de neutilizare a bunului intr-un regim de taxare, trebuie restituita la bugetul de stat.

In general (pentru a intelege mecanismul ajustarii), aceasta se efectueaza pentru o douazecime din taxa dedusa initial, pentru fiecare an in care apare o modificare a destinatiei de utilizare (schimbarea regimului de TVA).

Reflectarea in contabilitate a ajustarii se realizeaza astfel:

                          635              =                 4426
      „Cheltuieli privind alte impozite,          „TVA deductibila“
       taxe si varsaminte asimilate “

Prin exceptie de la regula generala, daca bunul de capital se utilizeaza pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei (operatiuni de inchiriere scutite de TVA), ajustarea deducerii se face o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare.

Perioada avuta in vedere pentru efectuarea ajustarii este de 20 de ani pentru constructia sau achizitia unui bun imobil si se calculeaza cu incepere:

-de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile sunt folosite prima data, pentru bunurile de capital, care sunt construite, si se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile aferente bunului de capital inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data aderarii, daca anul primei utilizari este anul aderarii sau un alt an ulterior anului aderarii;

-de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate, pentru bunurile de capital care sunt achizitionate, si se efectueaza pentru suma integralaa taxei deductibile aferente bunului de capital, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data aderarii, daca formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vanzator la cumparator s-au indeplinit in anul aderarii sau intr-un an ulterior anului aderarii.

Atentie

Incepand cu ianuarie 2008, ajustarea deducerii pentru toate bunurile de capital, indiferent de modul de folosire a acestora, se face o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare.
Daca silozurile au fost achizitionate, spre exemplu, in 2007, la o valoare de 500.000 de lei, iar acestea vor fi inchiriate in 2010 in scutire de TVA, in acest caz, ajustarea este tot de 20 de ani si incepe de la 1 ianuarie 2007, pana in 2026 inclusiv.

Ajustarea efectiva se va realiza pe perioada ramasa (2010-2026), prin restituirea a 17 douazecimi din taxa dedusa initial, adica 95.000 x 17/20 = 80.750 de lei.

Posibilitatea revenirii la regimul normal de taxare

Potrivit art.38 din Normele de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal: „... fara sa contravina prevederilor art.161 din Codul fiscal, orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea oricareia din operatiunile scutite de taxa prevazute la art.141 alin.(2) lit.e) din Codul fiscal, in ceea ce priveste un bun imobil (...)“.

Practic, prin aceste dispozitii legale, se recunoaste posibilitatea persoanelor de a utiliza in regim de taxare un bun care, prin lege, este scutit de TVA.

Trecerea la regimul de taxare se va notifica organelor fiscale pe formularul din anexa nr.1 la Normele metodologice.Aplicarea regimului de taxare se va exercita de la data depunerii notificarii sau de la o alta data ulterioara inscrisa in notificare.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inchirierea bunurilor din punct de vedere al TVA Studiu de caz":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016