Tags: stimulente acordate angajatilor, calcul salarial lunar
In cazul in care se doreste acordarea unor stimulente salariatilor exclusiv pentru a marca realizari sau eforturi deosebite, individuale sau de echipa, stimulente precum:
Voucher la un magazin preferat; Carte, CD; Bilete la teatru, cinema, evenimente culturale; Flori, ciocolata; Sedinta sala sport / SPA;
Recompense de echipa: masa la un restaurant; activitati out/indoor.
Cum sunt considerate aceste stimulente la calculul salarial lunar? Multumesc!
Raspunsul consilierului juridic Gabriela Dita:
Potrivit ar. 76 alin.(3) lit. b) din Codul fiscal:
(3) Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei;
In conformitate cu prevederile pct. 12 alin. (2) al Titlului III din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, avantajele in bani si in natura prevazute la art. 76 alin. (3) din Codul fiscal sunt considerate a fi orice foloase primite de angajat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.
In baza acestor prevederi legale, apreciem ca stimulentele prezentate sunt avantaje in natura intrucat sunt fie bunuri, fie servicii oferite gratuit de angajator astfel incat vor intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie intracomunitara de bunuri. Depunere D406
Intrebare:
La trecere de la tva trimestrial la tva lunar ca urmare achizitie intracomunitara, facuta in luna februarie care este termenul de transmitere SAF-T?
Pentru a prelua datele din primele doua luni este obligatoriu sa ramana ian feb la trimestru. Problema este ca DUk integratorul nu valideaza aceasta situatie.
Este corecta situatia in care sa depunem 406 pentru fiecare luna?
Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Repartizare dividende dupa cesiunea partilor sociale
Intrebare:
SRL cu asociat unic (tatal) cedeaza partile sociale fiului la data de 24.03.2025. In actul constitutiv scrie ca dividendele care se cuvin dupa data transmiterii partilor sociale apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel. Intrebare: Dupa aprobarea bilantului si conform hotararii AGA semnata de asociatul nou se pot distribui dividende din profitul anului trecut asociatului cedent?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Lichidare societate. Transfer imobil catre asociat
Intrebare:
O firma a achizitionat in anul 2021 o vila prin taxare inversa in valoare de 545000 lei + 103550 lei tva. S-a amortizat valoarea de 45000 lei. Asociatul unic care este si administrator doreste sa lichideze societatea si sa-si treaca apartamentul pe numele lui. Va rugam sa ne spuneti cum procedam in situatia in care vrea sa vanda imobilul sau daca exista alta metoda prin lichidarea patrimoniului sa-si insuseasca bunul. Rugam sa ne dati si o monografie cu calcul de impozite si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<