Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce riscam referitor la TVA prin tranzactiile incheiate si derulate cu firme inactive?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Apr. 2008

Prin O.M.F.P. nr. 575 din 21 iulie 2006, modificat si completat prin O.M.E.F. nr. 697 din 10 mai 2007 au fost stabilite conditiile de considerare si declarare a contribuabililor inactivi. Un ...

    Prin O.M.F.P. nr. 575 din 21 iulie 2006, modificat si completat prin O.M.E.F. nr. 697 din 10 mai 2007 au fost stabilite conditiile de considerare si declarare a contribuabililor inactivi.

Un contribuabil este declarat inactiv in situatia in care se incadreaza intr-una din urmatoarele conditii:

1. se sustrage de la efectuarea inspectiei fiscale, prin declararea unui sediu social care nu poate fi identificat de echipa de inspectie fiscala ;

2. echipa de inspectie fiscala constata ca nu functioneaza la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat.

Starea de inactivitate se declara prin ordin al presedintelui A.N.A.F. care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I. Incetarea starii de inactivitate a acelui contribuabil urmeaza aceiasi procedura identica cu cea de declarare a starii de inactivitate.

Pentru intreaga perioada de inactivitate se suspenda:

- procedurile de avizare, autorizare, certificare si licentiere;

- orice operatiune si procedura vamala;

- orice drept de utilizare a facturilor, avizelor de insotire a marfurilor si altor formulare tipizate cu regim special.

Aceste restrictii inceteaza doar dupa reactivarea contribuabilului declarat initial ca fiind inactiv.

Atentie!


Documentele fiscale emise de un contribuabil declarat inactiv nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal.

In M.Of. nr. 301 din 17 aprilie 2008 a fost publicat O.M.E.F. nr. 605 din 8 aprilie 2008 care reglementeaza procedura de anulare din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile care figureaza in lista contribuabililor inactivi. Ordinul a fost emis in baza prevederilor a doua acte normative:

- Codul fiscal aprobat prin Legea nr. 571/2003 care prin art. 153, alin. 8 permite organelor fiscale anularea inregistrarii in scopuri de TVA ;

- Codul de procedura fiscala aprobat prin O.G. nr. 92/2003 care prin art. 78 alin. (5) face referire la firmele care nu depun declaratiile fiscale timp de doua luni consecutive.

Anulare din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA se aplica ori de cate ori se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, un ordin al presedintelui A.N.A.F. pentru aprobarea listei contribuabililor inactivi.

Anularea are loc in termen de 5 zile lucratoare de la data publicarii in monitorul oficial si se efectueaza incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care a fost publicat ordinul presedintelului A.N.A.F.in Monitorul Oficial al Romaniei.

De ce este important sa accesati periodic lista firmelor declarate inactive ?
Ori de cate ori incheiati o tranzactie este bine sa consultati aceasta lista articolul 11, alineatul 11 si alineatul 12 din Codul fiscal da dreptul autoritatilor fiscale sa nu ia in considerare o tranzactie efectuata de o firma declarata inactiva prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

Efecte asupra impozitului pe profit

In acest context, echipa de inspectie fiscala poate sa considere o cheltuiala nedeductibila fiscal la determinarea profitului impozabil desi suma respectiva este consemnata intr-un document justificativ - factura.

In mod sigur echipa de control va invoca in Raportul de inspectie fiscala si in decizia de impunere prevederile articolului 21, alineatul 4, litera r " cheltuielile inregistrate in evidenta contabila, care au la baza un document emis de un contribuabil inactiv al carui certificat de inregistrare fiscala a fost suspendat in baza ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala."

Efecte asupra TVA

In egala masura, nici suma TVA inscrisa intr-o factura emisa de o firma declarata inactiva nu se considera deductibila. in mod sigur echipa de control va invoca in Raportul de inspectie fiscala si in decizia de impunere prevederile urmatoarelor articole:

- art. 146 " Conditii de exercitare a dreptului de deducere" , alineatul 1, lit. a " Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: a) pentru taxa datorata sau achitata ………. sa detina o factura care sa cuprinda informatiile prevazute la art. 155 alin. (5);"

- art. 155, alin. 5 " Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:", litera c) " denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare prevazut la art. 153, dupa caz, ale persoanei impozabile care emite factura;"

Prin anularea codului de inregistrare in scopuri de TVA , fapt posibil prin aplicarea prevederilor noului O.M.E.F. nr. 605 din 8 aprilie 2008, firma dvs. in calitate de cumparator de bunuri sau beneficiar al prestarilor de servicii pierde dreptul de exercitare a dreptului de deducere a TVA inscrisa in factura emisa de un furnizor sau un prestator inactiv.

Cum aflati daca un furnizor sau un client al firmei dvs. a fost inclus pe lista firmelor inactive pentru care a fost anulata din oficiu si inregistrarea in scopuri de TVA ?

Firmele pentru care s-a aprobat anularea din oficiu sunt cuprinse in liste aprobate prin ordin A.N.A.F. care intra in vigoare cu data de intai a lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I .

Lista contribuabilii exclusi din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, se afiseaza pe pagina de internet a portalului A.N.A.F., sectiunea "informatii publice".

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce riscam referitor la TVA prin tranzactiile incheiate si derulate cu firme inactive?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016