Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Normele metodologice de aplicare a venitului minim de incluziune au fost aprobate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 22 Sep. 2022
Normele metodologice de aplicare a venitului minim de incluziune au fost aprobate
Tags: legea 196/2016, venit minim de incluziune, venituri din munca deductibile

Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Legii nr. 196/2016, prin care, recent, a fost implementata reforma privind venitul minim de incluziune.

In cadrul acestei reforme, cele trei beneficii bazate pe testarea mijloacelor, respectiv ajutorul social, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei, au fost corelate pentru a constitui un pachet de sprijin unitar pentru categoriile defavorizate.

Actul normativ detaliaza componentele venitului minim de incluziune si modalitatea de stabilire a dimensiunii familiei si a venitului lunar ajustat si stabileste lista bunurilor ce conduc la excluderea acordarii venitului minim de incluziune, respectiv:
       
- cladirile si alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu, precum si terenurile din intravilan, cu o suprafata de peste 1.200 mp in zona urbana si  2.500 mp in zona rurala, in afara terenurilor de imprejmuire a locuintei si a curtii aferente;
       
- mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulatie pe drumurile publice; autovehicule cu drept de circulatie pe drumurile publice cu o vechime mai mica de 10 ani, cu exceptia celor utilizate si/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilitatii; salupe, barci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcatiuni, cu exceptia celor necesare pentru transport in cazul persoanelor care locuiesc in aria Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii;
     
- depozite bancare detinute, ca titular, de cel putin unul dintre membrii familiei, a caror suma totala este mai mare de 3 ori fata de valoarea castigului salarial mediu brut prevazut de Legea asigurarilor sociale de stat.

De asemenea, prin hotarârea de Guvern aprobata  astazi sunt introduse modele de formulare mult simplificate, pentru facilitatea activitatii la nivelul primariilor, acordarea venitului minim de incluziune bazadu-se pe facilitatile Sistemului National Informatic pentru Asistenta Sociala (SNIAS).

Informatii de background:

Guvernul a aprobat, in 26 august 2022, modificarea si completarea Legii nr. 196/2016, prin care se implementeaza reforma privind venitul minim de incluziune (VMI), la care Guvernul s-a angajat prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Obiectivul acestei reforme, cu termen de implementare pana in 30 iunie 2025,  este imbunatatirea asistentei sociale si reducerea saraciei in randul celor mai vulnerabile persoane, precum si a sarcinilor administrative.    

Reglementarile aduse de ordonanta de urgenta vizeaza si actualizarea nivelurilor de venituri si a cuantumurilor componentelor acordate astfel:
   
- majorarea nivelului maxim al venitului minim de incluziune de la 260 lei/adult echivalent la 275 lei/adult echivalent, in cazul componentei de ajutor de incluziune (actualul ajutor social) si de la 300 lei/adult echivalent la 400 lei/adult echivalent in cazul persoanelor varstnice, respectiv de la 600 lei/adult echivalent la 700 lei/adult echivalent in cazul componentei de ajutor pentru familia cu copii (actuala alocatie pentru sustinerea familiei);
 
 - majorarea nivelului veniturilor din munca deductibile din venitul total al familiei de la maximum 400 lei la 500 lei. 


Sursa: MMPS
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Normele metodologice de aplicare a venitului minim de incluziune au fost aprobate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016