Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Guvernul a modificat, printr-o hotarare, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune (VMI), prin care se asigura acordarea acestuia in conditii egale pentru toate persoanele si familiile care indeplinesc aceleasi conditii de eligibilitate, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.
Una din principalele modificari vizeaza data intrarii in vigoare a normelor metodologice, respectiv 1 iunie 2023 si nu anul 2024, cum era prevazut initial, aceasta masura fiind necesara pentru a asigura luarea masurilor administrative necesare acordarii VMI incepand cu anul viitor.
Fac exceptie reglementarile referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului si plata venitului minim de incluziune, inclusiv a masurilor complementare acestuia, prevazute pentru beneficiarii venitului minim de incluziune, care se vor aplica de la 1 ianuarie 2024.
De asemenea, sunt clarificate unele aspecte procedurale in privinta modului de stabilire a veniturilor anuale/periodice. Astfel, este prevazut ca pentru stabilirea venitului net lunar se va calcula media lunara a acestora in raport cu perioada pentru care au fost acordate, in baza celei mai recente declaratii fiscale inregistrata la organul fiscal competent.
O alta modificare se refera la documentele justificative pentru obtinerea dreptului la VMI, putand fi prezentate documente in original, copie legalizata sau copie simpla, in functie de situatia fiecarui beneficiar, atunci cand, din motive tehnice, nu pot fi accesate bazele de date cu informatiile necesare verificarilor sau validarilor sau aceste informatii nu fac obiectul constituirii unor baze de date.
Actul normativ introduce si procedura de decontare a cheltuielilor cu transportul persoanelor care urmeaza cursurile programului educational ”A doua sansa”, la mai mult de 5 km de domiciliu.
Aceste cheltuieli se deconteaza trimestrial la solicitarea autoritatilor administratiei publice locale, depusa la agentiile pentru plati si inspectie sociala.
De asemenea, a fost inlocuit si formularul de cerere pentru acordarea VMI cu unul similar celui utilizat in prezent pentru venitul minim garantat, pentru a face posibila colectarea informatiilor care sa stea la baza stabilirii dreptului.
Cartea verde a contabilitatii
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Sursa: MMPS
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"