Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
La doua saptamani de lapunerea in functiune a primului scanerdin cele 26 la biroul vamal Galati-Giurgiulesti, se inaugureaza, la cea mai intens circulata vama de pe frontiera dintre Romania si Republica Moldova, inca doua noi sisteme de scanare cu raze X, anunta Ministerul finantelor printr-un comunicat de presa.
Aceste doua scanere, plasate in Biroul Vamal Albita, vor permite un control vamal mai rapid si mai precis al bunurilor aflate atat in camioane, cat si in mijloacele de transport persoane. Unul este relocabil si va fi utilizat pentru controlul autoturismelor, in vreme ce al doilea este o noutate, fiind un scaner mobil ce permite verificarea camioanelor.
Aceasta masura vine ca parte a unui efort mai larg al Ministerului Finantelor de a moderniza infrastructura vamala pentru a asigura o gestionare eficienta a frontierelor in interesul securitatii nationale si pentru a consolida mecanismele de combatere a contrabandei si fraudei la granite.
Prin utilizarea echipamentelor de scanat se poate face inspectarea containerelor pentru marfuri sau interiorul coletelor/bagajelor fara deschiderea acestora. Selectia pentru control prin scanare va fi efectuata in urma analizei de risc realizate pe baza informatiilor disponibile la nivelul autoritatii vamale.
„Multi au fost sceptici ca aceste tehnologii vor fi implementate, dar iata ca intram intr-o era a normalitatii si transparentei in operatiunile vamale. O normalitate in care putem scana peste 500 de camioane pe zi intr-un punct vamal fara sa fie nevoie sa deschidem vreunul. Imaginati-va doar cat timp consuma verificarea manuala a unui singur camion care transporta tone de marfa. Capacitatea de a reactiona rapid la posibilele fraude este esentiala pentru combaterea evaziunii fiscale si pentru mentinerea integritatii sistemului vamal. Noile scanere permit detectarea instant a marfurilor nedeclarate, reducerea timpului petrecut de soferi in vama si imbunatatirea eficientei operationale a punctelor vamale. Aceste marfuri, care pot varia de la produse de consum uzual la echipamente industriale, nu numai ca afecteaza veniturile fiscale, dar pot pune in pericol si sanatatea si siguranta oamenilor. Tocmai de aceea este vitala aceasta investitie in cele 26 de scanere pe care le vom aveam in toate punctele de frontiera importante. Proiectul nostru in valoare de 100 milioane euro este sustinut atat din bugetul national, cat si din fonduri europene, fiind parte integranta a Planului National de Redresare si Rezilienta”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
Cum functioneaza sistemul mobil
Sistemul mobil este omologat pentru drumurile publice. In doar cateva minute poate fi pus in „modul transport” si pregatit pentru a fi transportat intr-o alta locatie. Odata ajuns in locatie, scanerul calibreaza automat sistemul de directie pentru miscari precise in timpul functionarii. Procesul de desfasurare este complet automatizat, fiind controlat de la distanta printr-o aplicatie software dedicata. Inspectia neinvaziva se realizeaza in mod eficient, permitand inspectarea unui numar mare de vehicule cu un nivel ridicat de acuratete pentru detectare. Echipamentele de scanat, prin utilizare, contribuie la combaterea fraudelor vamale si fiscale, la combaterea traficului de droguri si substante periculoase constituindu-se in componente ale sistemului de securitate nationala.
26 scanere in cele mai importante puncte de trecere vamala din tara
Cele 26 de scanere fac parte din proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontiera cu sisteme de scanare autovehicule si containere (sisteme de securitate) si infiintarea Centrului national de analiza imagistica in cadrul caruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule si containere din dotarea A.V.R.”, semnat pe 4 decembrie 2023. Beneficiarul proiectului este Autoritatea Vamala Romana, iar finantarea este asigurata din bugetul national si din bugetul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Programul face parte Pilonul III al PNRR - Crestere inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii, inclusiv coeziune economica, locuri de munca, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare si inovare, precum si o piata interna functionala, cu intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) puternice, Componenta 8 - Reforma fiscala si reforma sistemului de pensii, Reforma R2 - Modernizarea sistemului vamal si implementarea vamii electronice, Investitia I4 - Implementarea vamii electronice.
„Biroul vamal de frontiera Albita este cel mai aglomerat de pe frontiera Romaniei cu Republica Moldova. Zilnic, peste 2.300 de mijloace de transport persoane si 750 de camioane traverseaza aceasta frontiera, iar punerea in functiune, aici, a acestor doua sisteme de scanare va eficientiza calitatea controlului vamal si va reduce, totodata, timpul de asteptare la trecerea frontierei. In plus, inspectia neinvaziva se realizeaza in mod eficient, permitand inspectarea unui numar mare de vehicule cu un nivel ridicat de acuratete pentru detectare. Mai mult decat atat, unul dintre sisteme are o mobilitate ridicata, fiind omologat pentru drumurile publice, astfel ca in doar cateva minute poate fi pus in «modul transport» si pregatit pentru a fi transportat intr-o alta locatie”, a declarat Marcel Mutescu, presedintele Autoritatii Vamale Romane.
Obiectivele generale ale proiectului sunt:
- eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autoritatii vamale, in punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate;
- integrarea sistemelor de securitate in Centrul National de Analiza Imagistica si realizarea monitorizarii in timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanarilor efectuate cu echipamentele de scanat;
- imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor prestate de echipele de control operativ (in frontiera si echipe mobile) pentru asigurarea securitatii si sigurantei cetatenilor si protejarea intereselor financiare ale Uniunii si ale statelor membre.
Beneficiile aduse de utilizarea scanerelor cu raze X in controlul vamal
- Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, oferind astfel autoritatilor o modalitate eficienta de a verifica continutul coletelor sau compartimentelor de transport marfuri ale mijloacelor de transport.
- Siguranta nationala: Permite autoritatilor sa detecteze obiecte sau substante periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substante chimice periculoase, care pot reprezenta o amenintare pentru securitatea nationala.
- Contrabanda: Ajuta la identificarea oricaror bunuri sau substante interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal in tara, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte marfuri interzise.
- Protectia mediului: Permite identificarea substantelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului inconjurator si care pot fi interzise sau restrictionate.
- Eficienta operationala: Desfasurarea mai rapida a operatiunilor vamale prin scurtarea timpului de inspectie fizica a fiecarui colet, container sau mijloc de transport duce la reducerea timpului de asteptare la trecerea frontierei.
Calendar estimativ al operationalizarii scanerelor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
In anul 2024 vor deveni operationale 9 scanere, din totalul de 26, in cadrul urmatoarelor birouri vamale de frontiera: Galati-Giurgiulesti (21/5), Albita (4/6), Siret, Constanta Nord, Halmeu, Moravita si Isaccea.
In anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere in birourile vamale de frontiera: Giurgiulesti, Albita, Constanta Sud, Isaccea, Sighet, Stanca Costesti, Oancea.
In 2026 vor fi operationale 9 scanere in birourile vamale de frontiera: Constanta Sud, Halmeu, Moravita, Calafat, Nadlac, Bors, Stanca Costesti, Portile de Fier, Petea.
Sursa: Min. Finantelor
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"