Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Masura adoptata de Guvern: Profesia de bona poate fi realizata si printr-un CIM incheiat cu parintele

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 29 Apr. 2022
Masura adoptata de Guvern: Profesia de bona poate fi realizata si printr-un CIM incheiat cu parintele
Tags: legea bonelor, modificare legea bonelor, cim incheiat de parinti cu bonele

Conform unui Proiect de lege adoptat recent de Guvern, va fi simplificata procedura de angajare a unei bone. Astfel, exercitarea acestei profesii poate fi realizata si printr-un contract individual de munca incheiat de bona cu parintele sau cu reprezentantul legal al copilului.

Guvernul a aprobat modificarea si completarea Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bona, in vederea accesului mai facil al familiilor la servicii de ingrijire si supraveghere a copilului pe timp de zi, inclusiv la accesarea ajutorului financiar acordat familiilor pentru plata serviciilor oferite de bona, in conformitate cu prevederile Legii nr. 35/2020.

Documentul reglementeaza ca serviciile acordate de bona sa nu mai fie supuse controlului inspectiei sociale, totodata nemaifiind aplicabile prevederile Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii serviciilor sociale.

Prin actul normativ adoptat se prevede ca exercitarea profesiei de bona sa se poata realiza si printr-un contract individual de munca incheiat de bona cu parintele sau reprezentantul legal al copilului, pe langa modalitatile existente pana la aceasta data (contract de munca incheiat de bona cu o persoana juridica sau desfasurarea activitatii bonei ca persoana fizica autorizata).

O alta modificare stabileste obligatia angajatorului care a incadrat o bona cu contract individual de munca de a-i intocmi un dosar personal pe care sa il prezinte la solicitarea inspectorilor de munca, fiind prevazute si sanctiunile pentru neintocmirea acestui dosar.  

De asemenea, documentul ofera posibilitatea ca persoanele care au calificare de baby-sitter sa poata desfasura, in aceleasi conditii, profesia de bona. Masura urmareste cresterea accesului familiilor la servicii de ingrijire si supraveghere a copilului pe timpul zilei.

Totodata, potrivit actului normativ, contractele de prestari de servicii incheiate pentru prestarea activitatii de bona si baby-sitter care, in prezent, sunt in desfasurare, se deruleaza in baza prevederilor in baza carora au fost incheiate.



Sursa: MMPS
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Masura adoptata de Guvern: Profesia de bona poate fi realizata si printr-un CIM incheiat cu parintele":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]