Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Finantelor propune, printr-un proiect de hotarare de guvern, o schema de ajutor de stat pentru compensarea cresterii pretului la combustibil, pentru a veni in sprijinul operatorilor de transport rutier. Valoarea ajutorului este de 13 bani pe litrul de combustibil si se acorda pana la 31 decembrie 2024.
Ajutorul de stat va fi acordat sub forma unui grant acordat operatorilor economici licentiati in Romania, care desfasoara activitati de transport rutier de marfuri in cont propriu sau contra cost si transport de persoane.
Bugetul schemei de ajutor de stat este de 180 de milioane de lei pentru un numar estimat de 4000 de operatori economici.
„Sunt tot mai multe firme de transport care nu au posibilitatea absorbtiei cresterii costurilor de operare, presiunea pretului la carburant aducand costuri suplimentare imediate care pot determina insolventa sau chiar falimentul. Este o masura temporara de sprijin, in contextul in care, in imaginea de ansamblu, ele sunt interconectate cu alte sectoare economice, cum sunt productia, comertul, agricultura si turismul. Este un mod prin care, indirect, facilitam transportul materiilor prime, produselor finite, echipamentelor si persoanelor, pentru a asigura functionarea eficienta a intregii economii. Avem o viziune clara in a construi scheme pentru investitii care sa stimuleze dezvoltarea si sa sustina progresul economic. insa, in acelasi timp, trebuie sa recunoastem importanta echilibrului si a abordarii integrate, acolo unde putem lua decizii care genereaza efect multiplicator”, a explicat ministrul Marcel Bolos.
Sunt eligibili pentru compensarea cresterii accizei la motorina operatorii economici care indeplinesc cumulativ la momentul depunerii cererii de compensare a cresterii accizei la motorina, urmatoarele conditii:
a) detin licenta comunitara eliberata in Romania;
b) detin cel putin un vehicul eligibil;
c) nu sunt declarati inactivi potrivit prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, sau nu se afla in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii;
d) nu beneficiaza de alte compensatii pentru activitatea de transport desfasurata cu vehiculele eligibile, cu exceptia celor care efectueaza transport public local de persoane;
e) nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, in cazul in care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale in vigoare;
f) alimenteaza vehiculele eligibile de la statiile de distributie ale operatorilor economici inregistrati potrivit Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in calitate de comercianti en détail de produse energetice sau de la parteneri contractuali care au ca furnizori statiile de distributie anterior mentionate, utilizand un card de gestiune a alimentarilor sau un inel emitator/receptor sau din rezervoarele pentru consum propriu detinute la punctele lor de alimentare sau de parteneri contractuali care detin rezervoare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distributie.
Operatorul economic poate depune o cerere de compensare a cresterii accizei la motorina pentru un trimestru calendaristic, in primele 30 zile ale trimestrului urmator celui pentru care se solicita plata ajutorului de stat.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Se poate solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile detinute in cursul trimestrului pentru care se solicita compensarea, in baza unei cereri de compensare, depusa la Autoritatea Rutiera Romana, incepand cu prima zi a trimestrului urmator celui pentru care se emite cu 30 de zile lucratoare inaintea publicarii in Monitorul Oficial a prezentei hotarari.
Ministerul Finantelor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., prin Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, vor incheia un protocol de colaborare pentru transmiterea informatiilor referitoare la operatorii economici, necesare pentru evaluarea cererii.
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Finantele propun cresterea subventiei la ACCIZA PENTRU COMBUSTIBIL de la 13 la 20 de baniAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"