Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Pierderea esalonarii la plata. Ce se mai poate face?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Iun. 2018
Tags: pierderea esalonarii, esalonarea de plata

Atunci cand o societate nu isi plateste la termenul legal obligatiile fiscale, conform graficului de esalonare la plata, risca sa pierda esalonarea. In cazul in care acest lucru se intampla, ce se mai poate face?

Daca o societate se afla in situatia in care a pierdut esalonarea din cauza nerespectarii conditiilor de plata, dupa ce a primit decizia de pierdere a esalonarii, exista posibilitatea depunerii unei cerere de mentinere a esalonarii. Aceasta posibilitate este valabila o singura data pe perioada de valabilitate a esalonarii, potrivit art. 200 din Codul de procedura fiscala. Pentru a beneficia de acest avantaj, solicitantul trebuie sa depuna cererea inainte de executarea garantiei de catre organul fiscal competent sau inainte de stingerea obligatiilor fiscale, dupa caz. 

Cererea se va solutiona prin emiterea unei decizii de mentinere a valabilitatii esalonarii, cu pastrarea perioadei de esalonare aprobate initial. Pentru aceasta, debitorul are obligatia sa achite obligatiile fiscale eligibile la data comunicarii deciziei de mentinere a valabilitatii esalonarii, cu exceptia celor care au facut obiectul esalonarii a carei valabilitate a fost pierduta, in termen de 90 de zile de la data comunicarii deciziei. Prevederile art. 194 sunt aplicabile in mod corespunzator.
In OPANAF 90/2016 sunt prevazute atat continutul cererii de mentinere a esalonarii, cat si documentatia si procedura aplicabila. La art. 13 alin. 1 din Procedura de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central, prevazuta in anexa 2 la acest ordin, este detaliat continutul cererii pentru mentinerea unei esalonari a carei valabilitate a fost pierduta. In acest caz nu exista un formular tipizat. 

Dupa depunerea cererii, organul fiscal elibereaza un certificat de atestare fiscala, intocmeste referatul B prin care verifica conditiile de mentinere a valabilitatii inlesnirii la plata, emite si comunica decizia de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata, impreuna cu un nou grafic de esalonare la plata, care face parte integranta din aceasta. De asemenea, se va pastra perioada de esalonare ramasa din esalonarea aprobata initial, precum si decizia de mentinere a valabilitatii amanarii la plata a penalitatilor de intarziere si a penalitatilor de nedeclarare, dupa caz. 

Totodata, se emit si deciziile referitoare la obligatiile de plata accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere aferente obligatiilor fiscale esalonate, calculate pana la data emiterii deciziei de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata. 
In acest caz, odata cu decizia de mentinere a esalonarii la plata, organul fiscal competent anuleaza penalitatile stabilite prin decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii reprezentand penalitatile de 5% pentru sumele ramase de plata din esalonarea la plata, ca urmare a pierderii valabilitatii esalonarii la plata.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Pierderea esalonarii la plata. Ce se mai poate face?":
Rating:

Nota: 4.27 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016