Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA - Comisionar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2007

Comisionar Ipoteza: O societate A din Romania incaseaza un comision in valuta de la o societate B din Italia pentru intermedierea unei vanzari a unor bunuri ale societatii B catre o alta societate C ...

Comisionar

Ipoteza:

O societate A din Romania incaseaza un comision in valuta de la o societate B din Italia pentru intermedierea unei vanzari a unor bunuri ale societatii B catre o alta societate C din Romania. Intre societatea B din Italia si societatea C din Romania exista un contract in care societatea A este mentionata ca intermediar al operatiunii. De asemenea, societatea A din Romania are incheiat un contract de comision cu societatea B din Italia.

Solutie:

Operatiunile de prestari servicii prevazute scutite, la art. 143 alin. (1) lit. d) au in vedere doar operatiunile de import iar comisionul incasat de societatea A reprezinta in fapt un serviciu aferent unei achizitii intracomunitare, achizitie in care furnizorul este societatea
B din Italia. Asadar, in aceasta situatie – achizitie de bunuri dintr-un stat membru – este inaplicabila scutirea de TVA prevazuta de art. 143 alin. (1) lit. d).

Conform regulii generale stabilite in cuprinsul art. 1321, locul achizitiilor intracomunitare se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul acestora, in situatia de fata, locul fiind in Romania.

Astfel, pentru echipamentul achizitionat prin intermediul societatii A din Romania, in calitate de comisionar, beneficiarul (Societatea C) datoreaza TVA. Baza de impozitare a TVA pentru achizitia intracomunitara reprezentata de valoarea in euro facturata de furnizor se converteste in lei la cursul de schimb valutar de la data exigibilitatii taxei (data inscrisa pe factura furnizorului, fara a depasi data de 15 a lunii urmatoare celei in care a avut loc faptul generator). La aceasta baza se aplica cota de TVA de 19%, iar societatea C va evidentia in contabilitate achizitia aplicand masurile de simplificare – formula contabila 4426 = 4427.

Atragem atentia in aceasta situatie asupra faptului ca, in conformitate cu prevederile art. 1512, furnizorul este raspunzator in solidar pentru plata taxei, in situatia in care persoana obligata la plata taxei pentru o achizitie intracomunitara de bunuri este beneficiarul, daca factura emisa de furnizor sau autofactura emisa de beneficiar:

  • nu este emisa;
  • cuprinde date incorecte/incomplete referitoare la: denumirea/numele, adresa, codul de inregistrare in scopuri de TVA al partilor contractante, denumirea sau cantitatea bunurilor livrate, elementele necesare calcularii bazei de impozitare.

Daca societatea C, beneficiara a achizitiei intracomunitare este persoana impozabila mixta, iar bunurile achizitionate sunt destinate realizarii ata t de operatiuni cu drept de deducere, ca t si fara drept de deducere, suma taxei deductibile din formula aplicata initial 4426 = 4427 se determina pe baza pro rata de la data efectuarii achizitiei bunurilor supuse taxarii inverse.

T.V.A. rezultata din pro-rata se inregistreaza prin formula contabila 635 = 4426 si se inscrie in randul de regularizari din decont.

Deoarece in baza de impozitare a TVA aferente achizitiei intracomunitare a bunurilor, taxa datorata pe teritoriul Romaniei, nu este inclus si comisionul societatii A, acest comision reprezinta in fapt un serviciu prestat in favoarea societatii B.

Prin codul fiscal, comisionul este definit ca o „plata in bani sau in natura efectuata catre un broker, un agent comisionar general sau catre orice persoana asimilata unui broker sau unui agent comisionar general, pentru serviciile de intermediere efectuate in legatura cu o operatiune comerciala“.

Serviciile de comision sunt reglementate la art. 129 alin. (3) lit. e):

  • servicii de intermediere efectuate de persoane care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand intervin intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii“.

Astfel, persoana in contul careia actioneaza comisionarul in calitate de mandatar poate fi furnizorul sau cumparatorul, in calitate de mandant.

In situatia prezentata, mandantul este societatea B Italia. In calitate de mandatar, societatea A are obligatia sa emita factura de comision pe numele mandantului (societatea B din Italia). Pentru aceste prestari de servicii, regula generala este ca TVA se datoreaza la locul prestarii care este considerat a fi locul unde prestatorul (societatea A) este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate, in
conformitate cu prevederile art. 133 alin. (1) Cod fiscal.

Intrucat locul prestarii este in Romania, societatea A are obligatia de a emite catre societatea B din Italia o factura cu TVA.

Asadar, in cazul achizitiilor intracomunitare, indiferent de faptul ca mandantul este furnizorul intracomunitar sau beneficiarul din Romania, mandatarul va emite o factura cu TVA

In situatia in care factura reprezentand contravaloarea echipamentului este emisa de catre societatea B din Italia pe numele societatii A, aceasta din urma va dobandi calitatea de cumparator revanzator reglementata la art. 128 alin. (2) si pct. 6 alin. (2) si (3) din normele metodologice de aplicare a legislatiei TVA. In aceasta situatie,
societatea A va evidentia TVA aferenta achizitiei intracomunitare prin formula contabila 4426 = 4427 la valoarea integrala a echipamentului, urmand a emite o alta factura de livrare cu TVA beneficiarului din Romania – Societatea C, tot la valoarea integrala a
echipamentului.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA - Comisionar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016