Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prezinta raportul lunii aprilie al actiunilor intreprinse de catre directiile de specialitate din cadrul ANAF si rezultatele pe care acestea le-au generat.
In acest sens, in vederea cresterii conformarii la declarare a contribuabililor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin structurile de control fiscal, desfasoara in prezent, doua tipuri de actiuni care presupun interactiunea cu contribuabilul de la distanta:
- emiterea Notificarii de conformare, care reprezinta un document prin care organul de inspectie fiscala transmite contribuabililor/platitorilor prezumtivi a fi selectati pentru efectuarea inspectiei fiscale riscurile fiscale identificate, in scopul reanalizarii situatiei fiscale si indeplinirii obligatiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, dupa caz.
- efectuarea de actiuni de verificare documentara, care constau in realizarea unei analize a situatiei fiscale pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/platitorului, precum si pe baza oricaror informatii si documente transmise de terti sau detinute de organul fiscal, care au relevanta pentru determinarea situatiei fiscale.
Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supusi actiunilor de control fiscal, respectiv:
- inspectia fiscala a contribuabililor care nu corecteaza si nu clarifica riscurile fiscale pentru care au fost notificati;
- controlul antifrauda in cazul contribuabililor pentru care exista indicii de evaziune fiscala.
„Sunt doua principii care trebuie sa guverneze abordarea activitatii de control fiscal: principalul este incurajarea cresterii conformarii voluntare si informarea contribuabilului, iar apoi prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Luna trecuta, peste 65% din cuantumul obligatiilor fiscale stabilite suplimentar de organele de inspectie au fost in contul TVA, ceea ce confirma angajamentul pentru diminuarea GAP-ului despre care am tot vorbit. Cat despre ampla procedura de digitalizare pe care am inceput-o, se vad deja primele rezultate: aproape o mie de notificari de conformare au fost comunicate luna trecuta pentru neconcordante privind TVA raportata, pe de o parte, prin sistemul RO e-Factura si sistemul RO e-Case de marcat electronice si, pe de alta parte, Declaratia 300. De asemenea, avem zeci de notificari punctuale emise de organele de control antifrauda fiscala, cu privire la datele eronate inregistrate in aplicatia RO e-Transport si o mie de notificari contribuabililor care au obligatia depunerii Formularului 395. Sunt cateva dintre masurile incipiente care anunta schimbarea managementului riscului fiscal. Vom vorbi despre o altfel de paradigma in momentul in care modulele antifrauda vor fi pe deplin operationale. Chiar si in aceste conditii, in luna aprilie, ANAF a inregistrat o crestere de venituri bugetare brute de 11,1%”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
In luna aprilie 2024, in vederea cresterii conformarii voluntare la declarare au fost comunicate contribuabililor 2.946 notificari, pentru riscuri fiscale prezumate de 1.988.992.031 lei. Riscurile fiscale notificate au vizat, in principal, Taxa pe Valoarea Adaugata si impozitul pe profit.
44% mai multe actiuni de control fiscal
De asemenea, au fost realizate de catre structurile cu atributii de control fiscal din ANAF:
- 4.923 actiuni de control fiscal (inspectii fiscale si verificari documentare), fiind inregistrata o crestere cu 44,45%, comparativ cu luna aprilie 2023, cand au fost finalizate 3.408 actiuni de control fiscal (inspectii fiscale si verificari documentare). Astfel, au fost stabilite obligatii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 364.833.125 lei, fiind inregistrata o crestere cu 47,79%, comparativ cu luna aprilie 2023, cand au fost stabilite obligatii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 246.864.854 lei. Pierderea fiscala s-a diminuat cu suma de 430.699.073 lei, comparativ cu luna aprilie 2023, cand pierderea fiscala inregistrata a fost de 358.707.097 lei.
- 2.390 controale antifrauda, prin aceste actiuni de control antifrauda au fost estimate implicatii fiscale in valoare de 318.232.285 lei, respectiv au fost aplicate sanctiuni contraventionale (amenzi si confiscari) in valoare de 35.950.400 lei, in crestere cu 36,86% comparativ cu luna aprilie 2023, cand au fost aplicate sanctiuni contraventionale (amenzi si confiscari) in valoare de 15.177.672 lei.
De asemenea, 61,71% din obligatiile fiscale suplimentare urmare actiunilor de inspectie fiscala au fost stabilite la contribuabilii care si-au desfasurat activitatea in urmatoarele activitati din economie:
- Informatii si comunicatii – 25,26%
- Comert cu ridicata, amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor – 18,98%
- Constructii - 17,47%.
Valorificarea bunurilor sechestrate
In ceea ce priveste incasarile din valorificarea bunurilor sechestrate, acestea au fost in suma de 8.974.301 lei.
Incasarile Directiei Generale Executari Silite si Cazuri Speciale au fost in suma totala de 7.928.180 lei, astfel:
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
- valorificare bunuri mobile si imobile sechestrate – 6.048.324 lei
- licitatie publica, magazin propriu, consignatie, vanzare directa - 1.879.856 lei
Sursa: Min. Finantelor
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"