Tags: export grau, recolta grau, grau romanesc, grau bulgaria
In 2010, Bulgaria a exportat cu aproximativ 50% mai mult grau decat in 2009, in vreme ce exporturile de grau ale Romaniei au crescut cu numai 1%. Pretul graului a continuat sa creasca incepand de vara trecuta, iar deficitul a rezultat dupa ce unele dintre marile tari exportatoare de grau au interzis livrarile externe. Astfel, ca urmare a restrictiilor impuse anul trecut de Rusia si de Ucraina, pretul graului a crescut cu pana la 30%.
Romania a exportat la un pret mai mare, insa cu doar 1% mai mult grau fata de 2009 (2,36 milioane de tone fata de 2,34 milioane de tone), potrivit datelor Institutului National de Statistica si ale Autoritatii Nationale a Vamilor.
In schimb, vara trecuta Bulgaria a reusit sa exporte nu mai putin de 2,18 milioane de tone de grau. Chiar daca aceasta cantitate este mai mica decat cea exportata de tara noastra anul trecut, cantitatea este cu 50% mai mare fata de cantitatea exportata in 2009 (1,79 milioane de tone).
Recoltele de grau ale ambelor tari au fost insa mult mai mari in anul curent. Recolta estimata a Romaniei este de circa 7 milioane de grau, in vreme ce bulgarii vor recolta aproximativ 4,2 milioane de tone.
In ceea ce priveste tarile importatoare, cele mai vizate sunt cele din nordul Africii. Deja saptamana trecuta Egiptul a cumparat 60.000 de tone de grau romanesc, in valoare de 16,6 milioane de euro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Asociat unic, achizitie imobil proprietatea firmei
Intrebare:
Asociatul unic al unui srl, platitor de tva, doreste sa achizitioneze de la firma imobilul - sediu social si terenul aferent. Imobilul a fost construit in anul 2009 si a intrat in patrimoniul firmei in anul 2011.
Va rugam sa ne confirmati, daca dpdv procedural, asociatul poate achizitiona respectivul imobil in rate, la valoarea stabilita de un evaluator autorizat.
Care sunt implicatiile fiscale dpdv al tva (cladire veche) si al impozitului pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune parti sociale. Asociat nerezident din Italia
Intrebare:
O societate cu raspundere limitata (SRL) italiana Y srl detine de peste un an 100% din partile sociale a unei societate romanesti X srl. X srl detine peste 50% din activele sale in proprietati imobiliare. Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Italia si Romania prevede impozitarea simultana in ambele tari. Prin urmare, se pune intrebarea: transferul partile sociale societatii X SRL este impozabil in Romania? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Comision Stripe - neplatitor de TVA
Intrebare:
O asociatie non profit incaseaza sume prin platforma STRIPE. Asociatia nu este platitoare de TVA. Pentru serviciile prestate platforma STRIPE emite o factura pentru comision plati. In aceasta situatie asociatia este necesar sa se inregistreze ca platitor de TVA cu cod special de TVA? Daca da, ce obligatii lunare are asociatia odata inregistrata in regim special?
Multumim.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Promotii vanzare produse 1+1 acordate prin distribuitori
Intrebare:
O societate comerciala hotaraste printr-o decizie interna a administratorilor, implementarea unei promotii de 1+1 gratis pentru stimularea vanzarii.
Acesta promotie este implementata cu ajutorul distribuitorilor in sensul in care produsele pleaca de la societatea comerciala la distribuitori care ulterior ofera clientilor finali, persoane fizice un produs gratuit la unul cumparat.
Care este monografia contabila, documentele fiscale necesare, regim...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistari decizie de impunere
Intrebare:
In urma unui control fiscal s-a ajuns la concluzia ca am incadrat gresit niste mijloace fixe, ce nu se incadreaza la subgrupa 2.1 sau clasa 2.2.9 din catalogul mijloacelor fixe si nu beneficiaza de facilitatea privind profitul reinvestit.
Inregistrarile facute de mine sunt urmatoarele:
1171 = 4411 78.770 impozit pe profit stabilit suplimentat conf Dec Impunere
4411 = 5121 78.770 plata impozitului pe profit
129 = 1061 -78.770...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<