Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare Un SRL fara activitate nu a depus in 2009 situatia financiara anuala pentru 2008 la ONRC si nu le depune nici in 2010. Stiu ca ONRC poate dizolva societatea dar care sunt implicatiile ...
Intrebare
Un SRL fara activitate nu a depus in 2009 situatia financiara anuala pentru 2008 la ONRC si nu le depune nici in 2010. Stiu ca ONRC poate dizolva societatea dar care sunt implicatiile fiscale la administratia financiara?
Care sunt articolele din legislatie si ce trebuie sa faca societatea pentru a o costa cat mai putin?
Raspuns
Conform art. 273 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata tribunalul poate pronunta la solicitarea ONRC dizolvarea societatii, daca aceasta nu a depus, in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale. Hotararea tribunalului prin care s-a pronuntat dizolvarea se inregistreaza in registrul comertului, se comunica directiei generale a finantelor publice teritoriale si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
Dupa ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti de dizolvare urmeaza etapa lichidarii, prin numirea lichidatorului judiciar. Daca in termen de 3 luni nu se procedeaza la numirea lichidatorului, judecatorul delegat, la cererea oricarei persoane interesate, numeste un lichidator de pe Lista practicienilor in reorganizare si lichidare.
Daca judecatorul delegat nu este sesizat cu nicio cerere numire a lichidatorului in termen de 3 luni, societatea se radiaza din oficiu din registrul comertului, prin incheiere a judecatorului delegat, pronuntata la cererea Oficiului National al Registrului Comertului, cu citarea partilor, conform dreptului comun. Incheierea de radiere se inregistreaza in registrul comertului, se comunica societatii la sediul social, AN.A.F. –ului si directiilor generale ale finantelor publice teritoriale, pe cale electronica, si se afiseaza pe pagina de internet a O.N.R.C. si la sediul oficiului registrului comertului.
Daca s-a numit lichidator, lichidarea societatii se poate efectua in termen de cel mult 3 anide la data dizolvarii, cu posibilitatea prelungirii perioadei cu inca doi ani, conform art. 260 din Legea nr. 31/1990. Dupa terminarea lichidarii, lichidatorii trebuie sa intocmeasca situatia financiara, sa inainteze aceasta situatie spre a fi inregistrata si publicata pe pagina de internet a O.N.R.C. si sa propuna repartizarea activului intre asociati (art. 263 din lege). In final, societatea este radiata din registrul comertului.
Pentru profitul obtinut din lichidare, societatea datoreaza impozit pe profit si trebuie sa depuna declaratia anuala de impozit 101, conform art. 34 alin. 12 din Codul fiscal.
De mentionat ca, prin Legea nr. 76/2010 prin care s-a aprobat O.U.G. nr. 109/2009 s-a introdus alin. 7 al art. 18 din Codul fiscal , potrivit caruia nu se datoreaza impozit minim de catre contribuabilii aflati in dizolvare, de la data inregistrarii acestei mentiuni in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, cu mentiunea ca aceasta exceptare nu se aplica celor aflati in dizolvare fara lichidare.
Pentru excedentul distribuit asociatilor peste aportul la capitalul social, persoanele fizice datoreaza impozit pe veniturile obtinute din lichidarea unei persoane juridice, conform art. 65 alin. 1 lit. e, art. 66 alin. 8 si art. 67 alin. 3 lit. d din Codul fiscal.
De asemenea, din punct de vedere al procedurii fiscale reglementate de O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala republicata:
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
- contribuabilii pentru care s-a pronuntat sau a fost adoptata o hotarare de dizolvare nu pot fi declarati inactivi (art. 78 alin. 6);
- incepand cu data inregistrarii hotararii de dizolvare a contribuabilului la registrul comertului nu se mai datoreaza si nu se calculeaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale nascute anterior sau ulterior datei inregistrarii acestei hotarari (art. 1222);
- obligatiile fiscale datorate de societatea comerciala radiata din evidentele oficiului registrului comertului se scad din evidenta analitica pe platitor dupa radiere, indiferent daca s-a atras sau nu raspunderea altor persoane pentru plata obligatiilor fiscale, in conditiile legii (art. 176 alin. 6).
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"