keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Societate fara activitate si cu sediu expirat. Dizolvarea si radierea societatii. Care e procedura?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: dizolvare societate, registrul comertului, orc, declaratii, sediu expirat

In analiza de mai jos, avem ca exemplu o societate care nu a desfasurat activitate de la infiintare. In conditiile in care in luna decembrie 2015 sediul social a expirat, stabilim daca aceasta presupune dizolvarea societatii de catre ORC. Deoarece nu se doreste efectuarea activitatii pe aceasta firma, vom vedea daca este suficienta dizolvarea de catre ORC sau daca se vor depune si alte documente pentru inchiderea acesteia.

In conformitate cu art. 237 alin. 1 lit. c din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare, in situatia in care  nu mai sunt indeplinite conditiile referitoare la sediul social, inclusiv ca urmare a expirarii duratei actului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social tribunalul poate pronunta dizolvarea societatii la solicitarea  oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului.

Dupa cum reiese din prevederile art. 237 alin. 2-13 din lege exista o intreaga procedura ce trebuie urmata pana la finalizarea radierii societatii din registrului comertului, care implica, intre multe altele, si:

- comunicarea catre ANAF a listei cu societatile pentru care urmeaza sa se formuleze  actiuni de dizolvare;
- comunicarea catre ONRC, societate si ANAF a hotararii tribunalului prin care s-a pronuntat dizolvarea se comunica societatii;
- intrarea in lichidare a societatii, dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de dizolvare, ONRC numind si lichidatorul la cererea oricarei persoane interesate, inclusiv a ANAF;
- numai daca in termen de 3 luni de la data ramanerii definitiva a hotararii de dizolvare nu s-a formulat nicio cerere de numire a lichidatorului, ONRC sau sau orice persoana interesata poate solicita tribunalului radierea societatii din registrul comertului.

In cazul prezentat, daca societatea a depus declaratiile anuale privind nedesfasurarea de activitate de la constituire conform legislatiei contabile si a depus declaratiile fiscale din vectorul fiscal pentru care avea obligativitatea depunerii chiar si in situatia nedesfasurarii de activitate (in lipsa solicitarii si aprobarii unui regim derogatoriu de declarare) se poate aprecia ca ANAF nu are interes sa solicite numirea unui lichidator, iar radierea sa se finalizeze destul de rapid de catre ONRC dupa expirarea termenului de 3 luni, fara a fi necesara depunerea de catre societate a vreunei documentatii in acest sens.

In caz contrar, exista posibilitatea ca ANAF sa solicite numirea unui lichidator, iar acesta sa solicite societatii sa suporte consecintele neindeplinirii obligatiilor declarative restante (amenzile ce pot fi stabilite de organele fiscale pentru nedepunerea declaratiilor) inainte de intocmirea si predarea bilantului de lichidare in vederea finalizarii procedurii.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016