Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Editorialul zilei: Macroeconomie versus senectute

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Nov. 2009
Tags: macroeconomie, liviu plesoianu

Este foarte simplu sa spui, din buze, ca o economie sanatoasa nu poate functiona decat ulterior asumarii unor sacrificii. Paradoxal, sunt de acord cu principiul pur liberal al taierii cozii ...

Este foarte simplu sa spui, din buze, ca o economie sanatoasa nu poate functiona decat ulterior asumarii unor sacrificii. Paradoxal, sunt de acord cu principiul pur liberal al “taierii cozii cainelui dintr-o data”. Masurile de protectie sociala se dovedesc, de multe ori, contraproductive si nu fac decat sa prelungeasca o durere.

Nu produc bunastare si fac aproape imposibil “boom”-ul economic. In plus, ceea ce se da, prin concesii, intr-o zona, se ia cu siguranta, prin compensatie, dintr-o alta. Este vorba, pur si simplu, despre un anestezic.

Exista insa si un alt mod de a pune problema. Un mod dincolo de ratiune. Pentru ca, vorbind despre cifre si date statistice, despre previziuni si indici, uitam un element esential – elementul uman. Economia este un mecanism.

De acord! Insa mecanismul acesta are a sluji omului. Buna lui functionare are valoare numai raportat la bunastarea fiintei umane. Si, ajunsi in acest punct, trebuie sa ne punem intrebarea: despre care “om” vorbim?

Daca este sa ne referim la omul tanar, atunci radicalismul masurilor macroeconomice pare a fi cel mai potrivit. Daca discutam insa despre generatia a III-a, ma tem ca nu mai putem mentine acelasi optimism debordant.

Oamenii acestia, batrani cum sunt, firavi cum sunt, saraci cum sunt, – tot oameni sunt. Si nu poti sa nu te opresti putin si sa te intrebi: “Bine, dar, ce inseamna pentru o persoana trecuta de 60 de ani ca ‘in 10-15 ani, romanilor le va merge mult mai bine’?”.

Cu alte cuvinte, cum poti sa convingi un pensionar “sa se sacrifice”, “momentan”, avand in vedere faptul ca, peste un deceniu-doua, va fi mai prosper? Este clar ca nu poti vorbi serios atunci cand incerci sa convingi un varstnic de faptul ca suferinta sa actuala este necesara si ca va fi compensata de fericirea ce licareste la linia orizontului.

Liviu Plesoianu,


liviup@rs.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Editorialul zilei: Macroeconomie versus senectute":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016