Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Este foarte simplu sa spui, din buze, ca o economie sanatoasa nu poate functiona decat ulterior asumarii unor sacrificii. Paradoxal, sunt de acord cu principiul liberal al taierii cozii cainelui ...
Este foarte simplu sa spui, din buze, ca o economie sanatoasa nu poate functiona decat ulterior asumarii unor sacrificii. Paradoxal, sunt de acord cu principiul liberal al “taierii cozii cainelui dintr-o data”. Masurile de protectie sociala se dovedesc, de multe ori, contraproductive si nu fac decat sa prelungeasca o durere.
Nu produc bunastare si fac aproape imposibil “boom”-ul economic. In plus, ceea ce se da, prin concesii, intr-o zona, se ia cu siguranta, prin compensatie, dintr-o alta. Este vorba, pur si simplu, despre un anestezic.
Exista insa si un alt mod de a pune problema. Un mod dincolo de ratiune. Pentru ca, vorbind despre cifre si date statistice, despre previziuni si indici, uitam un element esential – elementul uman.
Economia este un mecanism. De acord. Insa mecanismul acesta are a sluji omului. Buna lui functionare are valoare numai raportat la bunastarea fiintei umane. Si, ajunsi in acest punct, trebuie sa ne punem intrebarea: despre care “om” vorbim? Daca este sa ne referim la omul tanar, atunci radicalismul liberal pare a fi cel mai potrivit. Daca discutam insa despre generatia a III-a, ma tem ca nu mai putem mentine acelasi optimism debordant.
Oamenii acestia, batrani cum sunt, firavi cum sunt, saraci cum sunt, - tot oameni sunt. Si nu poti sa nu te opresti putin si sa te intrebi: “Bine, dar, ce inseamna pentru o persoana trecuta de 60 de ani ca ‘in 10-15 ani, romanilor le va merge mult mai bine’?”. Cu alte cuvinte, cum poti sa convingi un pensionar “sa se sacrifice”, “momentan”, avand in vedere faptul ca, peste un deceniu-doua, va fi mai prosper?
Este clar ca nu poti vorbi serios atunci cand incerci sa convingi un varstnic de faptul ca suferinta sa actuala este necesara si ca va fi compensata de fericirea ce licareste la linia orizontului. Cand esti constient(a) ca “a fi” se estompeaza, ca umbra incepe sa isi piarda din taria conturului, nu mai poti fi “optimist” cu privire la “viitor”. Pentru tine, “viitorul” nu are aceeasi semnificatie. Pentru un batran, mai mult decat pentru oricine altcineva, viitorul inseamna ACUM.
Luxul lui “maine” nu stie de si-l va putea permite. Daca este sa aiba nevoie de ceva, are nevoie ACUM. Daca este sa fie fericit, nu are decat posibilitatea de a fi fericit ACUM.
In plus, daca e pur si simplu o bazaconie sa le ceri oamenilor in etate sa se sacrifice “pentru ei insisi”, mi se pare departe de firesc si a le cere sa se sacrifice pentru “viitorul copiilor si nepotilor lor”. Cum adica? Ce inseamna sa se sacrifice? Noi, oamenii, avem prostul obicei de a framanta cuvinte, de a le intinde si a le pune la cuptor, in forme, fara sa avem habar din ce s-a dezvoltat aluatul.
De pilda, iata cazul in care vorbim despre “sacrificiul” pensionarilor. Si o facem fara sa ne gandim ca, pana la urma, viata omului e mai de pret decat orice altceva. Si ca aceasta viata, mai de pret decat orice altceva, lunga sau scurta fie ea, se termina. Da, se termina. Oamenii astia, in varsta, mor. Simplu si precis. Iar, a le cere sa se “sacrifice”, de parca celula lor ar cocheta cu infinitul, imi pare o cruzime.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Nu stiu care este solutia economica pentru aceasta dilema. Posibil sa n-o stie nimeni. Dar, dincolo de solutie si de cautarea ei, dilema exista. Si nu are nimeni dreptul sa o treaca sub tacere!
Liviu Plesoianu
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Un Manifest: Poti fi cu adevarat fericit(a) si relaxat(a) in Romania?Stire de ultima ora: Codul Fiscal a fost arestat!Multumim Comunitatii Contabililor din Romania si va invitam sa va inscrieti gratuit in oricare dintre Programele SerieiEditorialul zilei: Pregnanta unei ideiCine ia contabilii peste picior?Ultimele articole
Editorialul zilei: De ce nu m-am certat aseara cu vecinul meuEditorialul zilei: Politica cacofonicaEditorialul zilei: Macroeconomie versus senectuteAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"