Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
avocat Florin TurzaIncepand cu anul 2008,prin H.G. nr. 1.579 din 19 decembrie 2007 pentru modificarea si completarea normelor de aplicare a Codului fiscal, publicata in M.Of. nr. 894 din 28 decembrie ...
avocat Florin Turza
Incepand cu anul 2008,prin H.G. nr. 1.579 din 19 decembrie 2007 pentru modificarea si completarea normelor de aplicare a Codului fiscal, publicata in M.Of. nr. 894 din 28 decembrie 2007, s-a deschis o "portita": contravaloarea bunurilor pierdute sau furate nu mai este asimilata unei livrari de bunuri si nu se mai colecteaza T.V.A. in situatia in care sunt indeplinite doua conditii cumulative.
Cele doua conditii impuse sunt:
❶ pierderea sau furtul se dovede ste legal. Pentru furt, documentul legal recunoscut este "dovada constatarii furtului" intocmit de catre organele de politie. Prin lege s-a omis mentionarea documentului legal recunoscut si in cazul pierderii unor bunuri. In categoria bunurilor pierdute se incadreaza bunurile disparute in urma unor calamitati naturale (inundatii, alunecari de teren) sau a unor cauze de forta majora;
❶ acceptarea de catre societatile de asigurari a documentelor justificative prezentate de pagubas.
Atentie!
Asa cum rezulta din cele doua conditii prezentate, contravaloarea bunurilor pierdute sau furate nu reprezinta operatiune asimilata unei livrari de bunuri doar in situatia in care bunurile respective sunt asigurate. Recunoasterea pierderii sau furtului de catre firmele de asigurare se materializeaza prin incasarea unei despagubiri de catre pagubas. Pentru aceasta despagubire incasata, firma in cauza nu trebuie sa colecteze T.V.A.
Concluzii:
Daca bunurile pierdute sau furate nu sunt asigurate, contravaloarea acestora reprezinta operatiune asimilata unei livrari de bunuri pentru care trebuie sa colectam T.V.A. prin formula contabila 635 = 4427.
D.p.d.v. fiscal, taxa colectata se preia in jurnalul de vanzari si se declara prin decontul de T.V.A. cod 300, la randul 7 din formularul reglementat prin O.M.E.F. nr. 94 din 17 ianuarie 2008 (M.Of. nr. 68 din 29 ianuarie 2008).
Retineti!
Inregistrarea prin formula contabila 635 = 4426 nu este corecta deoarece in discutie nu intra ajustarea dreptului de deducere exercitat initial.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"