Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

HG. 729/2020: Noi reguli privind redeschiderea restaurantelor si cafenelelor. Cand se interzice participarea la evenimentele in spatii inchise

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Sep. 2020 Exclusiv
Tags: hotararea 729/2020, reguli pentru operatorii economici, redeschiderea restaurantelor in interior

Hotararea nr. 729/2020 pentru modificarea si completarea anexei nr. 3 la Hotararea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 16 august 2020, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 797 din 31 august 2020.

Extras din Hotararea 729/2020: 
 
 
Tinand seama de masurile adoptate prin Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 43/2020 pentru stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii publice, 
 
in temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, 
 
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare. 
 
Art. I. - 
 
Anexa nr. 3 la Hotararea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 16 august 2020, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 742 din 14 august 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 
 
1. La articolul 1, punctele 1 si 6 se modifica si vor avea urmatorul cuprins: 
 
 
1. Pentru prevenirea raspandirii infectiilor cu SARS-CoV-2 sunt interzise organizarea si desfasurarea de mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de intruniri in spatii deschise, precum si a intrunirilor de natura activitatilor culturale, stiintifice, artistice, sportive sau de divertisment in spatii inchise, cu exceptia celor organizate si desfasurate potrivit pct. 2-6, 61-63, 7-15. 
 
. . . . . . . . . . 
 
6. Activitatile institutiilor muzeale, a bibliotecilor, librariilor, cinematografelor, studiourilor de productie de film si audiovizual, a institutiilor de spectacole si/sau concerte, scolilor populare, de arta si de meserii, precum si evenimentele culturale in aer liber se pot desfasura numai in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului culturii si al ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 44 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile ulterioare." 
 
2. La articolul 1, dupa punctul 6 se introduc trei noi puncte, punctele 61-63, cu urmatorul cuprins: 
 
 
61. In conditiile pct. 6 organizarea si desfasurarea activitatii cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte sunt permise, fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judete/municipiul Bucuresti este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori. 
 
62. Comitetele judetene pentru situatii de urgenta din judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori pot decide restrictionarea sau inchiderea intr-o localitate din zona de competenta a activitatilor culturale prevazute la pct. 61, daca incidenta cumulata a cazurilor din aceasta localitate, in perioada mentionata, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori. 
 
63. Comitetele judetene pentru situatii de urgenta din judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori pot decide reluarea activitatilor culturale prevazute la pct. 61 dintr-o localitate situata in zona de competenta, daca incidenta cumulata a cazurilor din aceasta localitate, in perioada mentionata, este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori." 
 
3. La articolul 1, punctele 7 si 10-12 se modifica si vor avea urmatorul cuprins: 
 
 
7. In conditiile pct. 6, organizarea si desfasurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai daca ocupantii unui autovehicul sunt membrii aceleiasi familii sau reprezinta grupuri de pana la 3 persoane, iar organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanta de minimum 2 metri unul fata de celalalt, precum si cu purtarea mastii de protectie. 
 
. . . . . . . . . . 
 
10. Se interzice participarea la evenimente private in spatii inchise, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 50 de persoane si cu respectarea regulilor de distantare fizica. 
 
11. Se interzice participarea la evenimente private in spatii deschise, cu exceptia celor care se desfasoara cu participarea a cel mult 100 de persoane si cu respectarea regulilor de distantare fizica. 
 
12. Se permite organizarea de cursuri de instruire si workshopuri pentru adulti, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, cu un numar de participanti de maximum 50 de persoane in interior si de maximum 100 de persoane in exterior si cu respectarea normelor de sanatate publica stabilite in ordinul ministrului sanatatii." 
 
4. Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
 
 
Art. 6. - 
 
In conditiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile ulterioare, se stabilesc urmatoarele masuri: 
 
1. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, este permisa in judetele/municipiul Bucuresti unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori. 
 
2. Activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare este permisa in judetele/municipiul Bucuresti unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori. 
 
3. Activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare este permisa doar pentru clientii cazati in hotel, in judetele/municipiul Bucuresti in care incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile depaseste pragul de 1,5/1.000 de locuitori. 
 
4. Comitetele judetene pentru situatii de urgenta din judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori pot decide restrictionarea sau inchiderea intr-o localitate din zona de competenta a activitatii operatorilor economici prevazuti la pct. 1 si 2, daca incidenta cumulata a cazurilor din aceasta localitate, in perioada mentionata, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori. 
 
5. Comitetele judetene pentru situatii de urgenta din judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori pot decide reluarea activitatii operatorilor economici prevazuti la pct. 1, dintr-o localitate situata in zona de competenta, daca incidenta cumulata a cazurilor din aceasta localitate, in perioada mentionata, este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori. 
 
6. In situatia in care activitatea operatorilor economici prevazuti la pct. 1 si 2 este restrictionata sau inchisa in conditiile stabilite la pct. 3 si 4, se permit prepararea hranei si comercializarea produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice care nu se consuma in spatiile respective. 
 
7. Operatorii economici prevazuti la pct. 1 si 2 vor respecta obligatiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii si al ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri, emis in temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile ulterioare. 
 
8. Prepararea, comercializarea si consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice sunt permise in spatiile special destinate dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu asigurarea unei distante de minimum 2 m intre mese si participarea a maximum 6 persoane la o masa, daca sunt din familii diferite, si cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii, ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, emis in temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile ulterioare. 
 
9. Operatorii economici care desfasoara activitati potrivit pct. 1, 2 si 8 au obligatia sa respecte orarul de lucru cu publicul si restrictiile stabilite prin hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, la propunerea Grupului de suport tehnico- stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei sau a comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta. Masura se stabileste pentru unitatile administrativ-teritoriale in care se constata o raspandire comunitara intensa a virusului si/sau un numar in crestere al persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2. 
 
10. Operatorii economici care desfasoara activitatea in spatiile prevazute la pct. 1, 2 si 8 au obligatia sa ia masuri pentru limitarea numarului de clienti la numarul locurilor pe scaune si a oricaror activitati care presupun interactiunea fizica intre clienti, in conditiile stabilite prin ordinul prevazut la pct. 7. 
 
11. Nu este permisa activitatea in baruri, cluburi si discoteci." 
 
5. Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
 
 
Art. 7. - 
 
In conditiile art. 5 alin. (3) lit. f), art. 8 si 9 din Legea nr. 55/2020, cu modificarile ulterioare, in interiorul centrelor comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici nu se permite exploatarea locurilor de joaca, a salilor de jocuri, precum si a activitatii barurilor, cluburilor si discotecilor." 
 
6. La articolul 9, dupa punctul 1 se introduc trei noi puncte, punctele 11-13, cu urmatorul cuprins: 
 
 
 
11. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc este permisa in judetele/municipiul Bucuresti unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori. 
 
12. Comitetele judetene pentru situatii de urgenta din judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori pot decide restrictionarea sau inchiderea intr-o localitate din zona de competenta a activitatii operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc, daca incidenta cumulata a cazurilor din aceasta localitate, in perioada mentionata, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori. 
 
13. Comitetele judetene pentru situatii de urgenta din judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori pot decide reluarea activitatii operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc, dintr-o localitate situata in zona de competenta, daca incidenta cumulata a cazurilor din aceasta localitate, in perioada mentionata, este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori." 
 
7. La articolul 11, alineatele (3) si (11) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: 
 
 
(3) Masurile prevazute la art. 1 pct. 6, 61-63 si 7 se pun in aplicare de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Culturii. Respectarea aplicarii acestor masuri se urmareste de catre Ministerul Afacerilor Interne. 
 
. . . . . . . . . . 
 
(11) Masura prevazuta la art. 6 pct. 8 se pune in aplicare de catre Ministerul Sanatatii, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Respectarea aplicarii masurilor prevazute la art. 6 si 7 se urmareste de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Afacerilor Interne." 
 
8. La articolul 11, dupa alineatul (13) se introduce un nou alineat, alineatul (131), cu urmatorul cuprins: 
 
 
 
(131) Respectarea aplicarii masurilor prevazute la art. 9 pct. 11-13 se urmareste de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Afacerilor Interne." 
 
Art. II. - 
 
Rata de incidenta a cazurilor aferente masurilor prevazute la art. I pct. 2, 4 si 6 se analizeaza saptamanal si se raporteaza la Comitetul National pentru Situatii de Urgenta de catre Institutul National de Sanatate Publica. 
 
Art. III. - 
 
Prevederile art. I intra in vigoare la data de 1 septembrie 2020. 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "HG. 729/2020: Noi reguli privind redeschiderea restaurantelor si cafenelelor. Cand se interzice participarea la evenimentele in spatii inchise":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016