Tags: redeschiderea restaurantelor in interior, noi masuri in domeniul sanatatii publice, hotararea 43/2020
Comitetul de Situatii de Urgenta a adoptat in data de 27 august 2020, Hotararea 43/2020, prin care aproba redescriderea cafenelelor si restaurantelor in interior, incepand cu data de 1 septembrie 2020.
Principalele prevederi ale Hotararii 43/2020:
-redeschiderea, incepand cu data de 1 septembrie 2020 a restaurantelor si cafenelelor in interiorul cladirilori in judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori;
- programul de lucru al operatorilor economici nu poate incepe inainte de orele 06.00 si nu se poate prelungi dupa orele 24.00, ultima comanda putand fi preluata cel tarziu la orele 23.00;
- se aproba organizarea evenimentelor private, a cursurilor de instruire/ workshopuri pentru adulti, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, cu un numar de participanti de maximum 50 de persoane in interior si de maximum 100 de persoane in exterior, cu respectarea normelor de sanatate publica stabilite in ordinul ministrului sanatatii;
- se mentine masura privind suspendarea activitatii cluburilor, discotecilor si a barurilor in interiorul cladirilor.
Hotarare nr. 43 din 27.08.2020 pentru stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii publice
In considerarea prevederilor art. 5 alin. (3) lit. (f), art. 8 si art. 9 din Legea nr. 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare,
In temeiul prevederilor art. 1 din HG nr. 668/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 16 august 2020, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, luand in discutie propunerile formulate prin Hotararea nr. 24 din 21.08.2020, a Grupului de suport
tehnico - stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei, in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) si d) si art. 8 din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, cu modificarile si completarile ulterioare,
Avand in vedere prevederile OUG nr. 11/2020 privind stocurile de urgenta medicala, precum si unele masuri aferente instituirii carantinei, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul ale art. 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 15/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 2 si art. 4 din Hotararea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, functionarea si componenta Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta adopta prezenta
HOTARARE:
Art. 1 - (1) Se aproba reluarea activitatii cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, in judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori.
(2) Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta din judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restrictionarea sau inchiderea activitatii operatorilor economici dintr-o anumita localitate, din zona de competenta, daca incidenta cumulata a cazurilor din aceasta localitate, in aceeasi perioada de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.
(3) Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta din judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, pot decide reluarea activitatii operatorilor economici dintr-o anumita localitate, din zona de competenta, daca incidenta cumulata a cazurilor din aceasta localitate, in aceeasi perioada de timp, este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori.
(4) Programul de lucru al operatorilor economici prevazuti la alin. (1) nu poate incepe inainte de orele 06.00 si nu se poate prelungi dupa orele 24.00, ultima comanda putand fi preluata cel tarziu la orele 23.00.
(5) Operatorii economici mentionati la alin. (1) vor respecta obligatiile stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri.
(6) Masurile prevazute la alin. (1) - (5) intra in vigoare incepand cu data de 01.09.2020.
Art. 2 - (1) Se aproba deschiderea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, in judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori.
(2) Se aproba deschiderea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, doar pentru clientii cazati in hotel, in judetele in care, incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile depaseste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.
(3) Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta din judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori pot decide restrictionarea activitatii restaurantelor si cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, dintr-o anumita localitate, din zona de competenta, daca incidenta cumulata a cazurilor din aceasta localitate, in aceeasi perioada de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.
(4) Masurile prevazute la alin. (1) - (3) intra in vigoare incepand cu data de 01.09.2020.
Art. 3 - (1) Se aproba desfasurarea activitatii cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc, in judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori.
(2) Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta din judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restrictionarea sau inchiderea activitatii operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc, dintr-o anumita localitate, din zona de competenta, daca aceasta localitate trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.
(3) Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta din judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, pot decide reluarea activitatii operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc dintr-o anumita localitate, din zona de competenta, daca incidenta cumulata a cazurilor din aceasta localitate, in aceeasi perioada de timp, este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori.
(4) Masurile prevazute la alin. (1) - (3) intra in vigoare incepand cu data de 01.09.2020.
Art. 4 - (1) Se aproba organizarea evenimentelor private, a cursurilor de instruire/ workshopuri pentru adulti, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finantate din fonduri europene, cu un numar de participanti de maximum 50 de persoane in interior si de maximum 100 de persoane in exterior, cu respectarea normelor de sanatate publica stabilite in ordinul ministrului sanatatii.
(2) Masura prevazuta la alin. (1) intra in vigoare incepand cu data de 01.09.2020.
Art. 5 - Se mentine masura privind suspendarea activitatii cluburilor, discotecilor si a barurilor in interiorul cladirilor.
Art. 6 - In cuprinsul Hotararii CNSU nr. 36 din 21.07.2020, la art. 3 lit. r) se introduce o noua litera, lit. s), care va avea urmatorul cuprins: "s) sportivii straini legitimati la cluburile din Romania care revin pe teritoriul tarii ca urmare a participarii la o competitie internationala oficiala a echipelor lor nationale si urmeaza a-si relua activitatea sportiva la clubul la care sunt legitimati, cu conditia ca acestia sa aiba incheiat un contract valabil cu un club sportiv din Romania."
Art. 7 - (1) Activitatile institutiilor muzeale, a bibliotecilor, librariilor, cinematografelor, studiourilor de productie de film si audiovizual, a institutiilor de spectacole si/sau concerte, scolilor populare, de arta si de meserii, precum si evenimentele culturale in aer liber se pot desfasura numai in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii si al ministrului sanatatii.
(2) In conditiile alin. (1) organizarea si desfasurarea activitatii cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte este permisa, fara a depasi 50 % din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judete/municipiul Bucuresti este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori.
(3) Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta din judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restrictionarea sau inchiderea activitatilor culturale prevazute la alin. (1) dintr-o anumita localitate, din zona de competenta, daca incidenta cumulata a cazurilor din aceasta localitate, in aceeasi perioada de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.
(4) Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta din judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, pot decide reluarea activitatilor culturale prevazute la alin. (1), dintr-o anumita localitate, din zona de competenta, daca incidenta cumulata a cazurilor din aceasta localitate, in aceeasi perioada de timp, este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori.
(5) Organizarea si desfasurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai daca ocupantii unui autovehicul sunt membrii aceleasi familii sau reprezinta grupuri de pana la 3 persoane, iar organizarea si desfasurarea in aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice si private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanta de minimum 2 metri unul fata de celalalt, precum si cu purtarea mastii de protectie.
(6) Masurile prevazute la alin. (1) - (5) intra in vigoare incepand cu data de 01.09.2020.
Art. 8 - In conformitate cu art. 4 alin. (3) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenta medicala, precum si unele masuri aferente instituirii carantinei, se aproba majorarea cantitatilor prevazute in Anexa la OUG nr. 11/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, cu urmatoarele cantitati suplimentare: 200 de ventilatoare medicale, 200 de monitoare medicale, 800 de injectomate, 150 de filtre pentru izolete si camerele de izolare cu presiune negativa si 1.750.000 de masti de protectie de tip FFP2 si FFP3.
Art. 9 - (1) Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfasoara activitati in spatii special destinate, dispuse in exteriorul cladirilor unde se desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile si alte asemenea, nu poate incepe inainte de orele 06.00 si nu se poate prelungi dupa orele 24.00.
(2) Masura prevazuta la alin. (1) intra in vigoare incepand cu data de 01.09.2020.
Art. 10 - Se aproba lista tarilor pentru care se instituie masura carantinei pentru persoanele care sosesc in Romania din tarile/zonele de risc epidemiologic ridicat, propusa de INSP la data de 24.08.2020, prevazuta in anexa la prezenta hotarare.
Art. 11 - Rata de incidenta a cazurilor aferente masurilor prevazute la art. 1, 2, 3, 7, se analizeaza saptamanal, la nivelul fiecarui judet si a fiecarei localitati, din cadrul acestuia.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Transport intracomunitar nefinalizat, obtinerea unui nou cod UIT
Intrebare:
Suntem o fabrica ce produce frigidere si in perioada 20.12.2024-02.01.2025 vom fi in concediu. Exista posibilitatea sa incarcam in camioane frigidere in perioada 16-18 decembrie, dar livrarea la destinatie in Italia (de exemplu) sa fie incepand cu 3 ianuarie. Camioanele nu vor stationa in curtea fabricii, ci in curtea transportatorului. Incoterms FCA.
Codul UIT va fi generat cu ? start date? data de incarcare/punere in miscare (respectiv 16-18 decembrie), insa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Provizioane. Ajustari pentru depreciere
Intrebare:
Societatea are 2 clienti neincasati din 2023 in suma totala de 79.782 lei, cont 4111, tva inclus. Unul dintre clienti este in producera insolventei, iar compania este inscrisa ca creditor. De celalalt client se ocupa un BEJ in vederea executarii sumelor din cont, dar momentan nu exista disponibilitati. La final de an 2023 nu s-a constituit provizion si dorim sa constituim acum la decembrie 2024. Care sunt inregistrarile contabile? 4118 = 4111 79.782 lei si 6814 = 491 79.782 lei....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Export de bunuri in Republica Moldova
Intrebare:
SRL importatoare de suplimente nutritionale pentru sportivi, doreste sa vanda produse unui cabinet de nutritie din Republica Moldova. Marfurile vor fie expediate prin firme de curierat.
De ce trebuie sa tinem cont noi, in calitate de vanzatori, in aceasta situatie? Facturare, declaratii fiscale, vama, e-transport.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<