Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Repaosul zilnic si repausul saptamanal sunt doua drepturi distincte ale salariatilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 23 Mai. 2023
Repaosul zilnic si repausul saptamanal sunt doua drepturi distincte ale salariatilor
Tags: repaos zilnic, repaos saptamanal

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a stabilit recent ca repausul zilnic si repausul saptamanal sunt doua drepturi distincte ale salariatilor, astfel ca angajatorii nu au voie sa-l includa pe primul in al doilea chiar si atunci cand repausul zilnic este urmat de repausul s?pt?mnal, conform unui comunicat de presa recent al ITM.

Curtea, raportandu-se la prevederile Directivei 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru, arata ca perioadele de repaus zilnic si saptamanal constituie doua drepturi distincte care urmaresc obiective diferite. 

Repausul zilnic permite lucratorului sa se odihneasca pe parcursul unui numar determinat de ore, in decursul fiecarei perioade de 24 de ore, care trebuie sa fie nu numai consecutive, ci si sa urmeze direct unei perioade de lucru. 

Pe de alta parte, repausul saptamanal permite lucratorului sa se odihneasca in cursul fiecarei perioade de sapte zile, adica dupa 5 zile lucratoare urmeaza 2 de odihna. In consecinta, angajatorii trebuie sa garanteze lucratorilor exercitarea efectiva a fiecaruia dintre aceste drepturi. 

Situatia in care repausul zilnic ar face parte din repausul saptamanal ar goli de continut dreptul la repaus zilnic, privand lucratorul de beneficiul efectiv al acestuia, atunci cand urmeaza o perioada de repaus saptamanal. 

”In acest context, Curtea retine ca directiva nu se limiteaza sa stabileasca in mod global o perioada minima pentru dreptul la repaus saptamanal, ci precizeaza in mod expres ca aceasta perioada se adauga perioadei aferente dreptului la repaus zilnic. Rezulta ca perioada de repaus zilnic nu face parte din perioada de repaus saptamanal, ci se adauga la aceasta, chiar daca o preceda in mod direct.”

Inspectoratul Teritorial de Munca reaminteste, ca in conformitate cu prevederile Legii nr.52/2003 Codul muncii, salariatii au dreptul, intre doua zile de munca, la un repaus de minimum 12 ore consecutive si la un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.


Sursa: ITM
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Repaosul zilnic si repausul saptamanal sunt doua drepturi distincte ale salariatilor":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016