Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Care este tratamentul financiar-contabil al cheltuielilor in avans si care sunt implicatiile privind TVA?Raspuns:Cheltuielile in avans trebuie repartizate in perioadele fiscale la care se refera. ...
Care este tratamentul financiar-contabil al cheltuielilor in avans si care sunt implicatiile privind TVA?Raspuns:
Cheltuielile in avans trebuie repartizate in perioadele fiscale la care se refera.
Exemplu: Avem o chirie platita in ianuarie 2011 pentru urmatorii 3 ani, in suma de 90.000 lei, corespunztoare sumei de 30.000 lei in fiecare an.
La inregistrarea chiriei, vom evidentia cheltuiala in avans prin articolul contabil 471 Cheltuieli in avans = 401 Furnizori, cu suma de 90.000 lei.
In fiecare an, (iar dvs. veti inregistra in fiecare luna), se efectueaza inregistrarea:
612 Cheltuieli cu chirii si locatii de gestiune = 471 Cheltuieli in avans, cu suma de 30.000 lei. De abia in acest moment aceasta cheltuiala va afecta impozitul pe profit.
Din punctul de vedere al TVA, implicatiile sunt multiple si tin de natura activitatii acestei cheltuieli. In principiu, activitatile sunt supuse TVA, insa legiuitorul a stabilit anumite categorii de activitati, ce nu sunt supuse TVA, regasite la art. 141 din Codul fiscal, dintre care amintim:
- spitalizare, ingrijiri medicale;
- activitati de invatamant si formare profesionala;

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Portal Institutii Publice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
- administrarea fondurilor speciale de investitii;
- inchirierea bunurilor imobile.
Trebuie sa identificati punctual natura unei activitati si sa analizati individual daca aceasta activitate este in sfera TVA.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Prestari servicii catre clienti din Turcia
Intrebare: Societatea A, rezidenta in RO, presteaza servicii de sortare, numarare asupra unor bunuri corporale (componente auto) pe teritoriul RO catre o societate B persoana impozabila nestabilita in UE (rezidenta in Turcia). Societatea B nu comunica niciun cod valid de TVA din alt stat membru UE. In baza art. 278 (6) Cod Fiscal societatea A considera operatiunea impozabila in RO si factureaza soc B cu TVA de 19%. Societatea B (nestabilita in UE) isi poate recupera TVA platit soc...vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cifra de afaceri raportata in situatiile financiare 2024
Intrebare: O societate care vinde produse digitale in Europa si afara Europei din diferite platforme (stripe) la randul "cifra de afaceri neta realizata din operatiuni desfasurate pe teritoriul national" din contul de profit si pierdere trebuie trecute aceste venituri?vezi AICI raspunsul specialistilor <<

Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"