Tags: legea 213/2020, activitatea de resurse umane, conflicte de munca
Inspectoratul Teritorial de Munca Arad informeaza angajatorii, ca in Monitorul Oficial nr.893 din data de 30.09.2020 a fost publicata Legea nr.213 care aduce modificari si completari Legii nr. 53 / 2003 - Codul Muncii.
Conform noilor reglementari, la negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual de munca ori pe durata concilierii unui conflict individual de munca, oricare dintre parti poate fi asistata de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii, respectiv de un reprezentant al sindicatului al carui membru este, optiunea apartinand partilor.
De asemenea, actul normativ da dreptul angajatorilor de a-si organiza activitatea de resurse umane si salarizare fie prin asumarea de catre acestia a atributiilor specifice fie prin desemnarea unuia sau a mai multor angajati carora sa le stabileasca prin fisa postului atributii privind activitateade resurse umane si salarizare, avand totodata si posibilitatea de a contracta servicii externe specializate in resurse umane si salarizare.
Ca element de noutate, legiuitorul stabileste cu titlu de obligatie, ca serviciile externe specializate in resurse umane si salarizare sa fie coordonate de catre un expert in legislatia muncii.
Consultantul extern specializat in legislatia muncii poate indeplini de asemenea rolul de mediator in cazul unui conflict individual de munca, acesta staruind pe langa parti, impartial si neutru, pentru solutionarea conflictului pe cale amiabila, prin procedura concilierii si poate fi imputernicit de catre angajator pentru efectuarea cercetarii disciplinare.
In vederea promovarii solutionarii amiabile si cu celeritate a conflictelor individuale de munca, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot cuprinde in contract o clauza prin care stabilesc ca orice conflict individual de munca se solutioneaza pe cale amiabila, prin procedura concilierii.
Sursa: ITM

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Redevente Marea Britanie
Intrebare:
Societate din Romania, platitoare de tva si impozit profit, Caen 5911 Productie film.
Produce un film independent, filmarile au loc pe teritoriul Spaniei. S-a incheiat un contract de cesiune drepturi autor (redevente) cu o firma din Marea Britanie in care este stipulat ca in fim va juca actorul Luke. S-a primit certificat de rezidenta fiscala de la actor si firma din Marea Britanie si NIF, de la actor.
In aceasta situatie impozitul pe nerezidenti...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Vanzari prin casa de marcat incasate cu mai multe instrumente de plata
Intrebare:
Intr-o farmacie se vand produse cu urmatoarele cote de TVA: produse scutite, cu TVA 9% si TVA 19%. Un client solicita produse care au la baza o reteta decontata partial de Casa de sanatate iar diferenta este achitata cu numerar sau card bancar. Pe langa produsele de pe reteta mai cumpara si alte produse, iar contravaloarea lor este incasata atat prin numerar cat si prin card bancar cf. bonului fiscal emis. Care este monografia contabila pentru aceasta vanzare, nestiind care produse...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Prime de emisiune
Intrebare:
In cazul in care o societate a cesionat parti sociale unei alte societati, iar societatea cedenta in schimbul partilor sociale a achitat contravaloarea partilor sociale, in acelasi timp societatea cedenta a inregistrat si o prima de capital prin nota contabila 456 = 1041, intrebarea mea este daca in societatea cedenta soldul debitor reprezinta o creanta, adica firma care detine participarea trebuie sa achite catre firma cedenta. Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri impozabile obtinute din Romania
Intrebare:
Societate din Romania, platitor de tva si impozit profit, Caen 5911 Productie film.
Produce un film independent, filmarile au loc pe teritoriul Spaniei. S-a incheiat un contract de cesiune drepturi autor (redevente) cu o Persoana fizica din Spania (actor) si cu o persoana fizica rezidenta in Marea Britanie.S-a primit certificat de rezidenta fiscala si NIF, pentru acesti actori.
Pentru gasirea actorului din Spania, exista un contract si o factura emisa de o...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Vanzare bunuri imobile catre afiliati
Intrebare:
O persoana fizica autorizata A.A a construit o pensiune agroturistica din fonduri A.F.I.R, contract finantare semnat in 08.02. 2017, durata executie maxima 60 luni in perioada 2017-2022, in decembrie 2021 incaseaza ultima transa, monitorizarea se face trei ani de la incasarea ultimei transa 2022-2023-2024. Avand in vedere ca a fost respectat contractul de finantare. In 2025 P.F.A A.A doreste sa vanda catre persoana fizica cladirile construite. P.F.A - nu este platitoare de TVA....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<