Tags: legea 213/2020, activitatea de resurse umane, conflicte de munca
Inspectoratul Teritorial de Munca Arad informeaza angajatorii, ca in Monitorul Oficial nr.893 din data de 30.09.2020 a fost publicata Legea nr.213 care aduce modificari si completari Legii nr. 53 / 2003 - Codul Muncii.
Conform noilor reglementari, la negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual de munca ori pe durata concilierii unui conflict individual de munca, oricare dintre parti poate fi asistata de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii, respectiv de un reprezentant al sindicatului al carui membru este, optiunea apartinand partilor.
De asemenea, actul normativ da dreptul angajatorilor de a-si organiza activitatea de resurse umane si salarizare fie prin asumarea de catre acestia a atributiilor specifice fie prin desemnarea unuia sau a mai multor angajati carora sa le stabileasca prin fisa postului atributii privind activitateade resurse umane si salarizare, avand totodata si posibilitatea de a contracta servicii externe specializate in resurse umane si salarizare.
Ca element de noutate, legiuitorul stabileste cu titlu de obligatie, ca serviciile externe specializate in resurse umane si salarizare sa fie coordonate de catre un expert in legislatia muncii.
Consultantul extern specializat in legislatia muncii poate indeplini de asemenea rolul de mediator in cazul unui conflict individual de munca, acesta staruind pe langa parti, impartial si neutru, pentru solutionarea conflictului pe cale amiabila, prin procedura concilierii si poate fi imputernicit de catre angajator pentru efectuarea cercetarii disciplinare.
In vederea promovarii solutionarii amiabile si cu celeritate a conflictelor individuale de munca, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot cuprinde in contract o clauza prin care stabilesc ca orice conflict individual de munca se solutioneaza pe cale amiabila, prin procedura concilierii.
Sursa: ITM
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Bursa privata copil minor. Tratament fiscal
Intrebare:
Dorim sa acordam o bursa privata in valoare de 4.500 lei copilului minor a unui fost angajat. Conform Codului fiscal se acorda deductibilitate pentru valoarea de 1500 lei la impozit profit incadrat in 5 % cheltuieli sociale. Va rugam sa ne precizati cum sa incadram diferenta de 3000 lei din punct de vedere impozit profit, impozit venit, contributii sociale. Exista riscul ca pe perioada acordarii bursei cei 3000 lei sa fie reconsiderati ca venituri asimilate salariilor?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozitul specific versus Impozitul pe veniturile microintreprinderii
Intrebare:
Societatea are in proprietate o pensiune, isi desfasoara activitatea conform 5590 - Alte servici de cazare. Incepand cu data de 01.01.2017 conform Legea nr. 170/2016 Ministerul finantelor au introdus obliatia de plata a impozitului specific unor activitati. Societatea in perioada 01.01.2017 - 31.12.2022 nu a depasit niciodata cifra de afaceri 60.000 EUR/ ani, capital al societatii a mentinut 6000 lei, in urma carora a platit impozit ca microinterindere cota 1 - 3% la cifra de afaceri...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<