Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In analiza de mai jos, o societate achizitioneaza de la un furnizor din Romania utilaje pe care, apoi, le revinde catre o firma din Germania.
Iata raspunsul specialistului!
In situatia prezentata, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect din punct de vedere al TVA, nu este relevant faptul ca utilajele respective sunt achizitionate, initial, de la un furnizor din Romania (firma A), dar ulterior, aceleasi bunuri sunt livrate de catre firma B, catre un cumparator stabilit pe teritoriul unui stat membru, firma C (Germania). In acest caz, firma B efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri (L.I.C.), scutita de TVA in Romania conform prevederilor art. 294 alin. (2) lit. a), dar impozabila la cumparatorul din Germania, daca sunt respectate urmatoarele doua conditii cumulative:
- cumparatorul persoana impozabila din Germania (firma C) comunica vanzatorului din Romania (firma B) un cod de inregistrare in scopuri de T.VA. eliberat de autoritatea fiscala din Germania, asumandu-si astfel responsabilitatea achitarii impozitarii achizitiei intracomunitare de bunuri efectuate pe teritoriul Germaniei. In acest caz, furnizorul bunurilor din Romania este obligat sa verifice valabilitatea codului comunicat de catre cumparator. In situatia in care codul este invalid sau cumparatorul este o persoana neimpozabila (o institutie publica, o persoana fizica, o entitate non profit, etc.) livrarea efectuata de catre firma din Romania nu se mai incadreaza la operatiuni scutite cu drept de deducere, ci la operatiuni taxabile pentru care se colecteaza TVA prin aplicarea cotei standard TVA de 24%;
- furnizorul din Romania face dovada faptului ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei si au fost transportate pe teritoriul Germaniei. Indiferent de conditia de livrare negociata prin contract, de exemplu Ex work sau FCA sau C.I.P. Carriage, etc., operatiunea trebuie considerata o livrare intracomunitara de bunuri in situatia in care, din documentul de transport rezulta ca bunurile au fost expediate din Romania pe teritoriul unui stat membru. In situatia in care, conform conditiei de livrare negociate prin contract responsabil pentru efectuarea transportului de bunuri este cumparatorul din Germania, vanzatorul din Romania poate face dovada L.I.C. numai pe baza copiei documentului de transport transmisa de catre cumparator, fara a fi necesara prezentarea exemplarului original al CMR-ului.
Justificarea realizarii unei operatiuni scutite cu drept de deducere (L.I.C.) se efectueaza de catre furnizorul B cu urmatoarele documente reglementate prin O.P.A.N.A.F. nr. 103 din 22 ianuarie 2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) - i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicat in M.Of. nr. 106 din 11 februarie 2016, art. 10 din anexa care cuprinde INSTRUCTIUNI de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) - i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, scutirea de taxa pentru livrarile intracomunitare de bunuri prevazute la art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, se justifica pe baza urmatoarelor documente:
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
a) factura in care trebuie sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru;
b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru; si, dupa caz,
c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/ cumparare, documentele de asigurare.
Valoarea L.I.C. se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 1 alocat pentru “Livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal”, cat si prin declaratia recapitulativa cod 390, VIES, cu simbolul L.
In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca, pentru bunurile livrate de catre A pe numele lui B din Romania, A este obligat sa colecteze TVA prin factura emisa, utilizand cota standard TVA 19% deoarece operatiunea este taxabila. Pentru suma TVA deductibila inscrisa in factura emisa de catre A, firma B isi poate exercita dreptul de deducere a TVA deoarece este indeplinita conditia de la art. 297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere" alin. (4) lit. c) din Codul fiscal "(4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni: ……. c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 294, 295 si 296".
Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal si expert contabil.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"