Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim TVA pentru silozuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2007

Regim TVA pentru silozuri O societate din Romania este proprietara a unor silozuri metalice pentru depozitarea si conservarea cerealelor (cod de clasificare 1.2.5). Care este tratamentul fiscal al ...

Regim TVA pentru silozuri

O societate din Romania este proprietara a unor silozuri metalice pentru depozitarea si conservarea cerealelor (cod de clasificare 1.2.5). Care este tratamentul fiscal al operatiunii, daca societatea doreste sa inchirieze aceste silozuri?

Pentru rezolvarea spetei in sensul de a determina daca inchirierea silozurilor este o operatiune scutita de TVA, conform art. 141 alin. (2) lit. e) Cod fiscal, trebuie mai intåi sa stabilim daca silozurile metalice reprezinta imobile in sensul acestor dispozitii legale.

Pentru determinarea caracterului de bun imobil al silozurilor vom folosi Normele de aplicare a art. 143 alin. (2) lit a).

Conform acestora, Normele de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal precizeaza in art. 38 ca orice persoana poate opta pentru un regim de taxare pentru inchirierea bunurilor imobile. In aplicarea acestor dispozitii, bunuri imobile sunt considerate bunurile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f) pct. 2 Cod fiscal.

In baza acestui ultim text de lege, prin constructie se intelege orice structura fixata in sau pe pamånt.

In acest sens putem face urmatoarele aprecieri cu privire la caracterul imobil al silozurilor in discutie:

  • sunt bunuri fixate in pamant, destinate unei utilizari acolo unde ele au fost construite;
  • edificarea lor necesita executarea de fundatii pe terenul unde sunt amplasate, astfel ca eventuala lor mutare necesita degradarea fundatiei de sustinere;
  • fac parte din categoria constructiilor industriale special (ex. utilizarea lor in sectoarele zootehnice);
  • proiectele de construire si amplasare au nevoie de proiect avizat de Inspectoratul de Stat in Constructii.

Concluzie: silozurile fac parte din categoria bunurilor imobile pentru care se aplica scutirea de TVA prevazuta la art. 143 alin. (2) lit. e) Cod fiscal.

Aplicarea acestui regim de TVA nu da dreptul la deducerea TVA, deoarece, art. 126 alin. (9) lit. c) precizeaza ca pentru operatiunile de la art. 141 nu se datoreaza TVA si nu este permisa deducerea TVA datorate sau achitate pentru achizitii.

Mai mult, deoarece aceste silozuri initial au fost intr-un regim de taxare in sensul ca au fost achizitionate cu TVA, pentru care s-a dedus integral TVA la data achizitiei, conform art. 149 alin. (4) lit. a pct. 2 Cod fiscal se naste obligatia de ajustare a taxei deductibile
ceea ce inseamna ca TVA dedusa initial, aferenta perioadei de neutilizare a bunului intr-un regim de taxare trebuie restituita la bugetul de stat.

Reflectarea in contabilitate a ajustarii se realizeaza astfel:

               635              =               4426
Cheltuieli privind alte                TVA deductibila
   impozite, taxe si
varsaminte asimilate

Prin exceptie de la regula generala, daca bunul de capital se utilizeaza pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei (operatiuni de inchiriere scutite de TVA), ajustarea deducerii se face o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare. Perioada
avuta in vedere pentru efectuarea ajustarii este de 20 de ani, pentru constructia sau achizitia unui bun imobil si se calculeaza cu incepere:

  • de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile sunt folosite prima data, pentru bunurile de capital, care sunt construite, si se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile aferente bunului de capital, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data aderarii, daca anul primei utilizari este anul aderarii sau un alt an ulterior anului aderarii;
  • de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate, pentru bunurile de capital care sunt achizitionate, si se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile aferente bunului de capital, inclusiv pentru taxa platita sau datorata inainte de data aderarii, daca formalitatile legale pentru transferul titlului de
    proprietate de la vånzator la cumparator s-au indeplinit in anul aderarii sau intr-un an ulterior anului aderarii.

Posibilitatea revenirii la regimul normal de taxare

Potrivit art. 38 din Normele de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal:

"... fara sa contravina prevederilor art. 161 din Codul fiscal, orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea oricareia din operatiunile scutite de taxa prevazute la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, in ceea ce priveste un bun imobil (...)."

Practic, prin aceste dispozitii legale, se recunoaste posibilitatea persoanelor de a utiliza in regim de taxare un bun care prin lege este scutit de TVA.

Trecerea la regimul de taxare se va notifica organelor fiscale pe formularul din anexa nr. 1 la Normele metodologice. Aplicarea regimului de taxare se va exercita de la data depunerii notificarii sau de la o alta data ulterioara inscrisa in notificare.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim TVA pentru silozuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016