Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Compensare datorii Romania - Belgia

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Mar. 2010
Tags: compensare

Intrebare: Se poate face compensare cu Belgia, de exemplu? Am in Belgia un client care in acelasi timp imi este si furnizor, si vreau sa fac compensari cu acesta, si vreau sa stiu daca legea imi ...

Intrebare: Se poate face compensare cu Belgia, de exemplu?

Am in Belgia un client care in acelasi timp imi este si furnizor, si vreau sa fac compensari cu acesta, si vreau sa stiu daca legea imi permite sa fac acelasi lucru, daca trebuie un formular tip sau altceva, pentru ca stiu ca in Romania ca sa pot face o compensare este un formular tip.

Raspuns: In conformitate cu dispozitiile art.123 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat, compensatia este supusa legii aplicabile creantei careia i se opune stingerea, partiala sau totala, prin compensatie.

In cazul in care legea aplicabila creantei este legea romana, compensarea creantelor reciproce este supusa dispozitiilor cu caracter general prevazute de art. 1091 si 1143-1153 din Codul civil.

Compensatia este modul de stingere a obligatiilor care consta in stingerea unor obligatii reciproce, pana la concurenta celei mai mici dintre ele.

Compensatia poate fi: legala, cand opereaza in puterea legii, prin intrunirea anumitor conditii; conventionala, cand opereaza prin conventia partilor; judecatoreasca, cand opereaza prin hotararea instantei de judecata.

Astfel, compensatia conventionala opereaza prin conventia partilor. Aceasta compensatie poate avea loc oricand, efectele sale urmand sa se produca la data la care se incheie conventia partilor.

De asemenea, aveti obligatia sa respectati dispozitiile Normei BNR nr. 26 din 12.dec.2006 privind raportarea statistica a datelor pentru elaborarea balantei de plati. Potrivit art. 9 al acestei norme, rezidentii care realizeaza operatiuni nemonetare au obligatia sa raporteze letric aceste tranzactii la Banca Nationala a Romaniei - Directia statistica, pana la data de 20 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea prin completarea si transmiterea anexei nr. 6.

Operatiunile nemonetare reprezinta, potrivit art. 1 lit. k), operatiuni de natura balantei de plati, care se desfasoara fara transferarea de fonduri, in totalitate sau partial, cum ar fi bartere, compensari (netting), aranjamente de cliring si altele asemenea.

Din punct de vedere contabil, potrivit art 6 alin. (1) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.

In acest sens, Norma metodologica de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobata prin Ordinul Ministerul Economiei si Finantelor Publice nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile stabileste, la lit. A -Norme generale- punctul 2, ca documentele justificative trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente principale:

 - denumirea documentului;

- denumirea/numele si prenumele si, dupa caz, sediul/adresa persoanei juridice/fizice care intocmeste documentul;

- numarul documentului si data intocmirii acestuia;

- mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (cand este cazul);

- continutul operatiunii economico-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;

- datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz;

- numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare, ale persoanelor cu atributii de control financiar preventiv si ale persoanelor in drept sa aprobe operatiunile respective, dupa caz;

- alte elemente menite sa asigure consemnarea completa a operatiunilor efectuate.

Documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobandi calitatea de document justificativ numai in conditiile in care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare.

Astfel, aceasta compensare trebuie consemnata intr-un document justificativ. Acest document trebuie sa contina elementele principale enumerate si poate fi o conventie, proces verbal, etc.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Compensare datorii Romania - Belgia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016