Tags: documene necesare infiintarii unei firme, documente care nu se mai depun
Oficiul National al Registrului Comertului a transmis recent o informare cu privire la documentatia necesara infiintarii unei noi societati.
Astfel, incepand cu data de 06 iulie 2020, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 102/02.07.2020 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 583/02.07.2020, Partea I:
- NU se mai depune declaratia pe proprie raspundere a persoanei fizice/persoanei juridice privind calitatea de asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata (dispozitiile art. 14 din Legea nr.31/1990 au fost abrogate).
- NU se mai solicita depunerea declaratiei pe proprie raspundere in forma autentica privind respectarea conditiilor referitoare la sediul social (dispozitiile art. 17 alin. (4) din Legea nr. 31/1990 au fost abrogate).
- NU se mai depune avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, cu modificarile ulterioare, in cazul in care la sediul social nu se desfasoara activitate.
Administratorul sau, dupa caz, administratorii va/vor da o declaratie pe propria raspundere in acest sens (conform art. 17 alin. (6) din Legea nr. 31/1990, nou introdus prin Legea nr. 102/2020), doar in situatia in care declaratia-tip pe proprie raspundere data in temeiul Legii nr. 359/2004 este semnata de asociati/actionari/membri.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Impozitare cesiune drepturi de autor
Intrebare:
Un SRL a incheiat un contract de cesiune a drepturilor de autor cu o persoana fizica, iar impozitul de 10% aferent veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala a fost retinut la sursa, conform legislatiei in vigoare. Prin ce declaratie fiscala trebuie declarat acest impozit pana pe data de 25 a lunii urmatoare? Mentionez ca in Declaratia 100 nu am identificat un cod de creanta bugetara specific pentru acest tip de impozit. Trebuie depusa si declaratia D205 in 2026?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Accize vinuri
Intrebare:
Este o companie platitoare de TVA, care vinde bauturi alcoolice.
Intrebare: trebuie sa fie mentionata acciza de platit pe factura emisa? Cum se calculeaza acciza de platit si in ce mod trebuie inregistrata in contabilitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Contract de mandat cu loteria romana
Intrebare:
O societate are contract de mandat cu loteria nationala pentru vanzare de lozuri, bilete de loterie si aparate de jocuri de noroc. Lozurile le primeste pe baza de factura si le achita cu chitanta. Pentru celelalte aparate depune banii in contul loteriei de doua ori pe saptamana si la inceputul lunii urmatoare societatea emite o factura catre loterie cu valoarea comisionului comunicata de acestia. Intrebarea mea este, in afara de factura emisa de societate, ce operatiuni trebuie sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<