Tags: oug 13/2021, impozitare tichete cadou
Ordonanta de Urgenta nr. 13/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si al Legii contabilitatii nr. 82/1991 a fost publicata in Monitorul Oficial Partea I, nr. 197 din data de 16 februarie 2021.
Conform actului normativ, tichetele cadou pe care le primeau sute de angajati vor fi impozitate de catre stat.
Tichetele acordate de Paste, Craciun, 8 martie si de 1 iunie sunt exceptate de la regula.
Extras din OUG nr.13/2021:
Art. I. -
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 25 alineatul (4), litera f1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:f1) cheltuielile privind tranzactiile efectuate cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru tranzactiile efectuate incepand cu data de 1 ianuarie 2021, numai in situatia in care cheltuielile sunt efectuate ca urmare a unor tranzactii care nu au un scop economic;".
2. La articolul 76 alineatul (4), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 150 lei:
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul de munca, regulamentul intern, sau primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, este neimpozabila, in masura in care valoarea totala a acestora nu depaseste intr-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate;".

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Redirectionare sume din impozitul pe profit si salarii pentru exercitiul 2024
Intrebare:
Care este termenul de transmitere a declaratiei 177 de redirectionare a unor sume din impozitul pe profit aferent anului 2024?
Ce demersuri trebuie facute pentru redirectionarea impozitului pe veniturile din salarii, pentru anul 2024 se mai poate redirectiona acest impozit pe veniturile salariale, sau mai bine zis care este legislatia pentru redirectionarea impozitului pe veniturile salariale? Cat se poate redirectiona din impozitul pe salarii si prin ce declaratie se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Incadrare in catalogul mijloacelor fixe, containere dotat cu instalatie frigorifica
Intrebare:
O societate comerciala achizitioneaza in luna iunie 2025 in vederea depozitarii materiilor prime congelate un container de frig dotat si instalatie de frig. Acesta se va folosi in acest scop in urmatoarea perioada (pana la finalizare un spatiu de depozitare nou preconizat a fi finalizat in urmatorii 2 ani). Avand in vedere cele prezentate mai sus, va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
- Containerul se poate incadra in grupa 2.1.23.5 sau 2.1.28, avand in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regimul fiscal al costurilor cu deplasarea salariatilor la campionat de fotbal
Intrebare:
Echipa de fotbal a companiei noastre s-a calificat in acest an la turneul companiilor pe tara si in luna iulie vor pleca la mare pentru 5 zile, pentru a reprezenta compania la campionatul de fotbal.
Compania noastra are incheiat un contract cu organizatorul turneului si le deconteaza angajatilor cazarea si transportul.
Compania a considerat ca este ok sa le deconteze si masa, prin acordarea diurnei interne care se acorda la nivelul companiei pentru cele 5...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pensia anticipata. Venituri din dividende. Legea nr. 360 din 2023
Intrebare:
O persoana care este administrator al societatii comerciale, cu mandat gratuit, se pensioneaza anticipat fara penalizare, intrucat are o vechime in munca (stagiu de cotizare) de 40 de ani si a implinit 60 de ani. Va rog sa imi comuncati daca, dupa primirea Deciziei de pensionare, mai poate:
- sa detina functia de administrator, cu mandat gratuit, intr-o societate comerciala?
- sa detina functia de asociat intr-o societate comerciala si sa ridice...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<