Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Comisia Europeana invita tarile UE sa implementeze noul protocol al OIM

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Sep. 2014 Exclusiv
Tags: conventia oim, politica nationala, munca fortata, plan de actiunie, practiri de recrutare

Munca fortata: Comisia Europeana invita tarile UE sa implementeze noul protocol al OIM Comisia Europeana a propus Consiliului de Ministri al UE sa autorizeze statele membre ale UE sa ratifice noul Protocol la Conventia privind munca fortata a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM). Protocolul a fost adoptat, alaturi de o recomandare suplimentara, in cadrul celei de-a 103-a sesiuni a Conferintei Internationale a Muncii, desfasurata in luna iunie (IP/14/669).


Tarile care ratifica protocolul OIM convin sa previna utilizarea muncii fortate, in special in contextul traficului de persoane, sa imbunatateasca protectia victimelor si sa asigure accesul la despagubiri. Protocolul imbunatateste totodata cooperarea internationala in lupta impotriva muncii fortate sau obligatorii.

Laszlo Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat in legatura cu acest subiect: "Noul protocol la Conventia OIM privind munca fortata isi propune sa intensifice lupta impotriva acestei grave incalcari a drepturilor omului si sa o adapteze la provocarile secolului XXI. Invit statele membre sa ratifice protocolul in cel mai scurt timp posibil, pentru a ne ajuta sa punem capat acestei exploatari inumane a lucratorilor"

Statele care ratifica Conventia OIM trebuie sa elaboreze o politica nationala si un plan de actiune pentru eliminarea muncii fortate, cu consultarea organizatiilor lucratorilor si ale angajatorilor. Ele trebuie sa ia masuri de prevenire a muncii fortate, inclusiv prin informarea persoanelor vulnerabile si protejarea acestora impotriva posibilelor practici de recrutare frauduloase.

In ceea ce priveste victimele muncii fortate, conventia introduce obligatia de a asigura identificarea, eliberarea, protectia, refacerea si reabilitarea acestora. Alte clauze prevad obligatia statelor care ratifica protocolul de a oferi tuturor victimelor acces la masuri de remediere, inclusiv la despagubiri, si de a se asigura ca autoritatile nationale competente au dreptul de a nu urmari penal victimele pentru activitatile ilegale pe care au fost obligate sa le savarseasca.

Context

Conform estimarilor OIM, peste 21 de milioane de persoane din intreaga lume sunt in prezent victime ale muncii fortate sau obligatorii, care genereaza profituri ilegale de 150 miliarde USD pe an.

UE s-a angajat sa promoveze drepturile omului si munca decenta si sa elimine traficul de persoane, atat pe plan intern, cat si in relatiile sale externe. Toate statele membre ale UE au ratificat standardele fundamentale de munca, inclusiv Conventia OIM privind munca fortata. Dispozitiile noului protocol la aceasta conventie reflecta principiile prevazute in legislatia si politicile UE.

Pentru ratificarea protocolului de catre statele membre este necesara autorizatia Consiliului, deoarece unele parti ale acestui act intra in sfera de competenta a UE. Pe de alta parte, UE nu poate ratifica niciun instrument OIM, intrucat numai statele pot fi parti la aceste instrumente.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Comisia Europeana invita tarile UE sa implementeze noul protocol al OIM":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016