Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Munca fortata: Comisia Europeana invita tarile UE sa implementeze noul protocol al OIM Comisia Europeana a propus Consiliului de Ministri al UE sa autorizeze statele membre ale UE sa ratifice noul Protocol la Conventia privind munca fortata a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM). Protocolul a fost adoptat, alaturi de o recomandare suplimentara, in cadrul celei de-a 103-a sesiuni a Conferintei Internationale a Muncii, desfasurata in luna iunie (IP/14/669).
Tarile care ratifica protocolul OIM convin sa previna utilizarea muncii fortate, in special in contextul traficului de persoane, sa imbunatateasca protectia victimelor si sa asigure accesul la despagubiri. Protocolul imbunatateste totodata cooperarea internationala in lupta impotriva muncii fortate sau obligatorii.
Laszlo Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat in legatura cu acest subiect: "Noul protocol la Conventia OIM privind munca fortata isi propune sa intensifice lupta impotriva acestei grave incalcari a drepturilor omului si sa o adapteze la provocarile secolului XXI. Invit statele membre sa ratifice protocolul in cel mai scurt timp posibil, pentru a ne ajuta sa punem capat acestei exploatari inumane a lucratorilor"
Statele care ratifica Conventia OIM trebuie sa elaboreze o politica nationala si un plan de actiune pentru eliminarea muncii fortate, cu consultarea organizatiilor lucratorilor si ale angajatorilor. Ele trebuie sa ia masuri de prevenire a muncii fortate, inclusiv prin informarea persoanelor vulnerabile si protejarea acestora impotriva posibilelor practici de recrutare frauduloase.
In ceea ce priveste victimele muncii fortate, conventia introduce obligatia de a asigura identificarea, eliberarea, protectia, refacerea si reabilitarea acestora. Alte clauze prevad obligatia statelor care ratifica protocolul de a oferi tuturor victimelor acces la masuri de remediere, inclusiv la despagubiri, si de a se asigura ca autoritatile nationale competente au dreptul de a nu urmari penal victimele pentru activitatile ilegale pe care au fost obligate sa le savarseasca.
Context
Conform estimarilor OIM, peste 21 de milioane de persoane din intreaga lume sunt in prezent victime ale muncii fortate sau obligatorii, care genereaza profituri ilegale de 150 miliarde USD pe an.
Examen Consultant Fiscal 2024
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Cartea verde a contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
UE s-a angajat sa promoveze drepturile omului si munca decenta si sa elimine traficul de persoane, atat pe plan intern, cat si in relatiile sale externe. Toate statele membre ale UE au ratificat standardele fundamentale de munca, inclusiv Conventia OIM privind munca fortata. Dispozitiile noului protocol la aceasta conventie reflecta principiile prevazute in legislatia si politicile UE.
Pentru ratificarea protocolului de catre statele membre este necesara autorizatia Consiliului, deoarece unele parti ale acestui act intra in sfera de competenta a UE. Pe de alta parte, UE nu poate ratifica niciun instrument OIM, intrucat numai statele pot fi parti la aceste instrumente.
Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noutate! Hartuirea si violenta la locul de munca vor fi redefinite, pentru a proteja atat angajatii, cat si angajatoriiArticole similare
Institutul pentru Politici Publice cere MFP asumarea unei politici nationale privind controlul financiar preventivAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"