Tags: tarif social, pret energie electrica, ajutoare financiare, venit mediu lunar
Potrivit declaratiilor oficiale, tarifele reglementate la electricitate urmeaza sa fie eliminate in sase etape pentru consumatorii industriali si in zece etape pentru consumatorii casnici. Incepand de anul viitor, va fi eliminat si tariful social care protejeaza inca familiile sarace de facturi ridicate la energia electrica.
Consumatorii casnici considerati vulnerabili odata cu liberalizarea tarifelor, care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile, vor fi impartiti in trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot in trei trepte, in intervalul 2013-2015.
"Scenariul a fost discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale la ultima misiune a acestora, din luna ianuarie 2012. In cadrul acestui scenariu s-a optat pentru introducerea obligativitatii pentru furnizorii care practica tarife reglementate sa achizitioneze o anumita pondere din energia electrica furnizata consumatorilor de pe piata concurentiala, pondere care va creste progresiv conform calendarului propus. Concomitent, in
factura tuturor consumatorilor care beneficiaza inca de tarife reglementate se va introduce o componenta tarifara care sa reflecte costul unitar de energie electrica din piata concurentiala", se arata in documentul citat de Mediafax.
Ponderea din energia electrica furnizata consumatorilor casnici de pe piata concurentiala va creste la 10% in iulie 2013, la 20% in ianuarie 2014, la 30% in iulie 2014, la 40% in ianuarie 2015, la 50% in iulie 2015, la 60% in ianuarie 2016, la 70% in iulie 2016, la 80% in ianuarie 2017, la 90% in iulie 2017 si la 100% in decembrie 2017.
In urma eliminarii tarifului social, statul va acorda ajutoare financiare numai persoanelor sau familiilor cu un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie. Categoriile de consumatori considerati vulnerabili si modalitatile de protejare a acestora vor fi stabilite pana la sfarsitul lunii aprilie.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Lipsuri la inventar. Tratament contabil
Intrebare:
Un service auto efectueaza vanzarea de piese cu adaos comercial (marfa) si tine gestiunea cantitativ valoric. La inventarierea anuala se constata lipsa unor repere. Care sunt documentele necesare pentru scoaterea din gestiune si inregistrarile contabile aferente? Mentionez ca lipsurile nu se vor a fi imputabile gestionarului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune antecontract vanzare-cumparare. Regim fiscal TVA
Intrebare:
(1) Subscrisa, societate inregistrata in scopuri de TVA in calitate de promitent-cumparator, am incheiat o promisiunea bilaterala de vanzarecumparare cu o societate la randul sau inregistrata in scopuri de TVA, avand ca obiect un apartament situat in Municipiul Brasov, aflat in prezent in curs de edificare.
(2) Pretul stabilit al imobilului a fost achitat in integralitate, cu titlu de avans, utilizand regimul de taxare inversa, conform reglementarilor aplicabile la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<