Tags: tarif social, pret energie electrica, ajutoare financiare, venit mediu lunar
Potrivit declaratiilor oficiale, tarifele reglementate la electricitate urmeaza sa fie eliminate in sase etape pentru consumatorii industriali si in zece etape pentru consumatorii casnici. Incepand de anul viitor, va fi eliminat si tariful social care protejeaza inca familiile sarace de facturi ridicate la energia electrica.
Consumatorii casnici considerati vulnerabili odata cu liberalizarea tarifelor, care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile, vor fi impartiti in trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot in trei trepte, in intervalul 2013-2015.
"Scenariul a fost discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale la ultima misiune a acestora, din luna ianuarie 2012. In cadrul acestui scenariu s-a optat pentru introducerea obligativitatii pentru furnizorii care practica tarife reglementate sa achizitioneze o anumita pondere din energia electrica furnizata consumatorilor de pe piata concurentiala, pondere care va creste progresiv conform calendarului propus. Concomitent, in
factura tuturor consumatorilor care beneficiaza inca de tarife reglementate se va introduce o componenta tarifara care sa reflecte costul unitar de energie electrica din piata concurentiala", se arata in documentul citat de Mediafax.
Ponderea din energia electrica furnizata consumatorilor casnici de pe piata concurentiala va creste la 10% in iulie 2013, la 20% in ianuarie 2014, la 30% in iulie 2014, la 40% in ianuarie 2015, la 50% in iulie 2015, la 60% in ianuarie 2016, la 70% in iulie 2016, la 80% in ianuarie 2017, la 90% in iulie 2017 si la 100% in decembrie 2017.
In urma eliminarii tarifului social, statul va acorda ajutoare financiare numai persoanelor sau familiilor cu un venit net mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie. Categoriile de consumatori considerati vulnerabili si modalitatile de protejare a acestora vor fi stabilite pana la sfarsitul lunii aprilie.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzare bunuri imobile catre afiliati
Intrebare:
O persoana fizica autorizata A.A a construit o pensiune agroturistica din fonduri A.F.I.R, contract finantare semnat in 08.02. 2017, durata executie maxima 60 luni in perioada 2017-2022, in decembrie 2021 incaseaza ultima transa, monitorizarea se face trei ani de la incasarea ultimei transa 2022-2023-2024. Avand in vedere ca a fost respectat contractul de finantare. In 2025 P.F.A A.A doreste sa vanda catre persoana fizica cladirile construite. P.F.A - nu este platitoare de TVA....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inchidere asociere in participatiune
Intrebare:
Societatile A si B au constituit o asociere in participatiune (tipografie si editura) iar asociatul A a fost desemnat asociat administrator. Cele 2 societati au adus initial aport la asociere conform cotelor de participare stabilite prin contract (60/40).
ART. 321 - Evidenta operatiunilor
(5) In cazul asociatiilor in participatiune care nu constituie o persoana impozabila, drepturile si obligatiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizeaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Persoana fizica. Inchiriere in scop turistic
Intrebare:
O persoana fizica neinregistrata, are 3 camere in cladirea unde locuieste, unde ocazional sau la sarbatori, cazeaza anumite persoane, prin Booking. Incasarea o face fie prin cont bancar, fie cash. Cum trebuie sa procedeze pentru declararea venitului? Se inregistreaza si depune declaratia unica sau depune numai declaratia unica in sistem real sau la norma de venit? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<