Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz Regimul TVA al achizitiilor intracomunitare de autoturisme

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Aug. 2008

Studiude caz Regimul TVA al achizitiilor intracomunitare de autoturisme1. AutoturismenoiRegimul de TVA alachizitiei intracomunitare de autoturisme este dependent de calificareaacestor bunuri ca ...

Studiu de caz – Regimul TVA al achizitiilor intracomunitare de autoturisme

1. Autoturisme noi

Regimul de TVA al achizitiei intracomunitare de autoturisme este dependent de calificarea acestor bunuri ca autoturisme noi, conform art. 1251 alin. (3) din Cod fiscal. Astfel sunt considerate autoturismele a caror livrare s-a facut in maximum 6 luni de la intrarea in functiune sau au fost efectuate deplasari totale de maximum 6.000 km.

In cazul in care autoturismele achizitionate de societatea din Romania sunt considerate noi, in sensul prevederilor sus-mentionate din Codul fiscal, regula aplicabila este ca totdeauna o astfel de achizitie va fi impozabila in Romania prin taxare inversa, in conformitate cu prevederile art. 126 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal care precizeaza expres ca sunt operatiuni impozabile operatiunile efectuate cu plata pentru care locul este considerat a fi in Romania, astfel ca la lit. b) este precizat: achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi, efectuate de orice persoana.

Mai mult, art. 127 alin. (7) din Codul fiscal considera persoana impozabila si pe acele persoane care efectueaza ocazional o livrare intracomunitara de mijloace de transport noi, precizarea fiind in ton cu dispozitiile comunitare din Directiva nr. 91/680/CEE.

In concluzie, opinam ca in situatia in care o societate din Romania realizeaza achizitii intracomunitare de autoturisme noi, asa cum acestea sunt definite de Codul fiscal, aceste operatiuni vor fi intotdeauna, din punctul de vedere al TVA, impozabile in Romania, indiferent de calitatea vanzatorului, urmand a fi declarate corespunzator in decontul de TVA (declaratia 300) si in declaratia recapitulativa (formularul 390 Vies).

Contabil, inregistrarea achizitiei se va realiza astfel:

2144 = 404

4426 = 4427

2. Autoturisme second-hand

2.1. Vanzatorul este persoana impozabila.

In situatia in care vanzatorul din comunitate este o persoana impozabila (inregistrata in scopuri de TVA), societatea va efectua o achizitie intracomunitara careia ii vor fi aplicabile masurile de simplificare – adica societatea va efectua taxarea inversa.

Una din conditiile necesare aplicarii masurilor de simplificare (facturarea livrarii fara TVA si taxarea inversa a operatiunii la destinatie) consta in furnizarea de catre cumparator, furnizorului a unui cod valid de inregistrare in scopuri de TVA, subsecvent, furnizorul facand dovada ca bunurile au parasit teritoriul statului membru din care se face livrarea.

Sintetizand, in situatia in care vanzatorul din comunitate este o persoana inregistrata in scopuri de TVA si sunt indeplinite cele doua conditii privind codul de TVA al societatii cumparatoare din Romania, respectiv cea legata de dovada transportului bunurilor, vor fi aplicabile masurile de simplificare, respectiv societatea cumparatoare va primi o factura fara TVA pe baza careia va face taxarea inversa.

Si in acest caz, fiind vorba despre o achizitie intracomunitara, din punct de vedere documentar aceasta va trebui raportata in Decontul de TVA si in Declaratia recapitulativa la rubrica de Achizitii.

Contabil, inregistrarea achizitiei se va realiza astfel:

2133 = 404

4426 = 4427

In lipsa imposibilitatii aplicarii taxarii inverse, TVA din factura emisa de vanzator poate fi rambursat din statul membru al furnizorului utilizand procedura descrisa in art. 1472 alin. (1) lit. a) a Codului fiscal, conforma la nivel comunitar cu dispozitiile Directivei a VIII-a (Directiva 79/1072/CEE).

In ceea ce priveste raportarea documentara a tranzactiei in aceasta situatie, in Declaratia recapitulative achizitia nu va trebui raportata intrucat in cuprinsul O.M.F.P. nr. 537/2007 obligatia declarative apare doar pentru livrari scutite de TVA, facturarea cu TVA calificand operatiunea ca fiind una interna, pe teritoriul statului membru unde are loc.

Contabil, inregistrarea achizitiei se va realiza astfel:

2133 = 404

Nota contabila se va realiza la valoarea nominala a facturii (inclusive TVA).

2.2 Vanzatorul este o persoana neimpozabila, sau o persoana care aplica regimul special de taxare al bunurilor second-hand.

In cazul in care autoturismele achizitionate din comunitate nu sunt noi, in sensul prevederilor din Codul fiscal aratate anterior, iar vanzatorul nu este o persoana impozabila (persoana fizica sau o persoana juridical neinregistrata in scopuri de TVA) sau este o persoana impozabila ce aplica regimul special de taxare pentru bunurile second-hand, persoana impozabila revanzatoare, cumparatorul din Romania, are doua posibilitati de a trata problema din punctul de vedere al TVA:

In mod sintetic, precizam ca in aceasta situatie TVA va fi aplicata de catre societate pentru marja profitului realizat, definita in Codul fiscal, la art. 1522 alin. (1) lit. g) ca fiind „diferenta intre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare, in care:

● pretul de vanzare constituie suma obtinuta de persoana impozabila revanzatoare de la comparator sau de la un tert, inclusiv subventiile direct legate de aceasta tranzactie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport si asigurare, percepute de persoana impozabila revanzatoare cumparatorului, cu exceptia reducerilor de pret;

● pretul de cumparare reprezinta tot ce constituie suma obtinuta, conform definitiei pretului de vanzare, de furnizor, de la persoana impozabila revanzatoare.

Din punct de vedere tehnic, precizam ca in conformitate cu prevederile art. 1522 Cod fiscal si cu cele ale punctului 64 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal (H.G. nr. 44/2004), la aplicarea acestui regim special de TVA, societatea va avea urmatoarele obligatii:

● va tine un jurnal special de cumparari in care se inscriu toate bunurile supuse regimului special;

● va tine un jurnal special de vanzari in care se inscriu toate bunurile livrate in regim special;

● va tine un registru comparativ care permite sa se stabileasca, la finele fiecarei perioade fiscale, alta decat ultima perioada fiscala a anului calendaristic, totalul bazei de impozitare pentru livrarile efectuate in respectiva perioada fiscala si, dupa caz, taxa colectata;

● va tine evidenta separata pentru stocurile de bunuri supuse regimului special;

● va emite o factura prin autofacturare catre fiecare furnizor de la care achizitioneaza bunuri supuse regimului special si care nu este obligat sa emita o factura sau orice alt document ce serveste drept factura. La factura se anexeaza declaratia furnizorului care confirma ca acesta nu a beneficiat de nicio scutire sau rambursare a taxei pentru cumpararea, importul sau achizitia intracomunitara de bunuri livrate de persoana impozabila revanzatoare. Factura emisa prin autofacturare trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:

1. numarul de ordine si data emiterii facturii;

2. data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari prevazut la lit. a) sau data primirii bunurilor;

3. numele si adresa partilor;

4. codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile revanzatoare;

5. descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite;

6. pretul de cumparare, care se inscrie in factura la momentul cumpararii pentru bunurile in regim de consignatie (daca este cazul);

7. mentiunea „TVA inclusa si nedeductibila“ – mentiune care va inlocui suma taxei pe valoarea adaugata.

SFATUL NOSTRU

Din analiza prevederilor legale sus-mentionate, apreciem ca aplicarea acestui regim special de TVA pentru bunurile second-hand nu este foarte avantajoasa pentru desfasurarea activitatii societatii intrucat:

● implica generarea si mentinerea unui numar mare de formulare/documente speciale, pe langa cele existente;

● in cazul in care clientii societatii sunt persoane inregistrate in scopuri de TVA, acestia nu-si vor putea deduce taxa pe valoarea adaugata achitata.

Din punct de vedere documentar, in declaratia recapitulative achizitia nu va fi raportata din acelasi motiv cu cel prezentat la punctul anterior, fiind raportata doar in decontul de TVA.

Contabil, inregistrarea achizitiei se va realiza astfel:

371 = 401 (TVA inclusa)

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz Regimul TVA al achizitiilor intracomunitare de autoturisme":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016