Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Amenzi pentru declaratiile recapitulative

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Iun. 2009
Tags: formularul 390, declaratie recapitulativa privind livrarile /achizitiile intracomunitare de bunuri , tva

Noutate - Amenda pentru omisiunea de a depune formularul 390 Declaratie recapitulativa privind livrarile /achizitiile intracomunitare de bunuri s-a modificat. De asemenea, au fost prevazute noi ...

Noutate - Amenda pentru omisiunea de a depune formularul 390 „Declaratie recapitulativa privind livrarile /achizitiile intracomunitare de bunuri“ s-a modificat.

De asemenea, au fost prevazute noi amenzi in legatura cu aceasta declaratie.

1. Situatia actuala

Incepand cu data de 1 mai 2009, constituie contraventii:

 nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative;
 depunerea de astfel de declaratii cu sume incorecte ori incomplete.

Sanctiunea este amenda in valoare de 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, dupa caz, din diferentele nedeclarate rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete.

Amenda se reduce cu 50% in situatia in care corectam declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative.

Atentie
Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Nu vom fi sanctionati contraventional in cazul in care:
 corectam declaratiile recapitulative pana la implinirea termenului legal de depunere a acestora;


 ulterior termenului legal de depunere, corectam declaratiile ca urmare a unui fapt ce nu ne poate fi imputat.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre organele fiscale competente.
In cazul aplicarii sanctiunii amenzii, avem posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii. Agentul constatator va mentiona aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala.

2. Situatia trecuta

Pana la data de 1 mai 2009 reprezenta contraventie numai nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative, fara a fi insa sanctionata contraventional depunerea acestei declaratii cu sume incorecte sau incomplete. Nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative se pedepsea cu amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei.

3. Cum se sanctioneaza faptele vechi?

In cazul declaratiilor recapitulative cu termene de depunere anterioare datei de 1mai 2009 se aplica sanctiunea cea mai favorabila, adica amenda intre 12.000 lei si 14.000 de lei sau, dupa caz, in valoare de 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate.

Pasuire sau neconstitutionalitate?
Noua reglementare precizeaza ca nu vom fi sanctionati contraventional in cazul in care corectam, pana la data de 31 mai 2009, declaratiile recapitulative cu termene de depunere anterioare datei de 1 mai 2009. Aceasta dispozitie nu este una de favoare pentru contribuabil, asa cum pare la prima vedere, ci dimpotriva.

Astfel, fapta de a depune declaratii cu sume incorecte ori incomplete constituie contraventie numai incepand cu data de 1 mai 2009. Rezulta ca faptele savarsite inainte de 1mai 2009 nu ar trebui sanctionate contraventional decat in cazul in care am admite ca s-ar putea incalca principiul neretroactivitatii legii consacrat de Constitutie. Or, potrivit Constitutiei, poate avea caracter retroactiv numai legea contraventionala mai favorabila!

Concluzie
In functie de marimea afacerii, amenda in valoare de 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate poate fi mai usor sau, dimpotriva, mai greu de suportat decat amenda cuprinsa intre 12.000 lei si 14.000 de lei.

Trebuie sa fim foarte atenti la completarea formularului 390 „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri“, pentru ca orice corectare ne costa.

Acte normative aplicabile:
Art. 2191 alin. (1)-(5) din Codul de procedura fiscala, astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar- fiscale
Art. 12 alin. (2) si art. 13 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor
Art. 219 alin. (1) lit. b1 si alin. (2) lit. h), art. 221 alin. (1) si (5) din Codul de procedura fiscala
Art. 34 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

Autor Andrei Savescu
Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual nr. 30/ mai 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Amenzi pentru declaratiile recapitulative":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016