Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Legea 188/2020. Noi locuri de munca incadrate in categoria celor cu conditii speciale. Precizari CNPP

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Sep. 2020 Exclusiv
Tags: legea188/2020, locuri de munca in conditii speciale

Casa Nationala de Pensii Publice transmite, printr-un comunicat de presa, informatii cu privire la intrarea in vigoare a Legii nr.188/2020, prin care noi locuri de munca sunt recunoscute ca locuri de munca in conditii speciale, in intelesul Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Sunt avute in vedere urmatoarele activitati din sectorul constructii nave pentru personalul care isi desfasoara activitatea in urmatoarele activitati specifice: control nedistructiv cu radiatii ionizante, izolare cu vata minerala, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudura, montare/demontare schele, lacatuserie montaj, tubulatura montaj, polizare montaj, mecanica montaj, electrica montaj. 
 
Pentru perioadele de dupa 31 martie 2001, informatiile preluate din declaratia nominala de asigurare prevazuta la art. 7 alin. (1) si (2) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice precum si din declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, prevazuta de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie elementele pe baza carora se stabileste stagiul de cotizare in sistemul public de pensii si punctajul anual pentru asiguratii sistemului public de pensii. 
 
Perioada anterioara datei de 1 aprilie 2001, in care salariatii au desfasurat activitati in locurile de munca de mai sus si care - conform legislatiei anterioare – au fost incadrate in grupa I de munca, este asimilata stagiului de cotizare realizat in conditii speciale de munca. 
 
Beneficiile acestor dispozitii sunt: 
 
Reducerea varstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfasurat cel putin 25 de ani activitati in locurile de munca mai sus mentionate; 
 
Utilizarea,  la determinarea punctajului mediu anual,  a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru stagiul de cotizare realizat in aceste conditii. 
 
Varsta standard de pensionare nu poate fi mai mica de 50 ani pentru femei si 52 de ani pentru barbati in cazul persoanelor care au desfasurat cel putin 25 de ani in locurile de munca mai sus mentionate. 
 
Cine poate beneficia de dispozitiile acestui act normativ? 
 
Persoanele care solicita deschiderea drepturilor de pensie ulterior datei de 24.08.2020, inclusiv, respectiv data intrarii in vigoare a actului normativ in discutie si care au desfasurat activitatile mentionate mai sus; 
 
IMPORTANT! 
 
Pentru recunoasterea acestor perioade ca fiind lucrate in conditii speciale persoana interesata trebuie sa depuna adeverinta eliberata de angajatorul la care a lucrat sau, dupa caz, de catre detinatorul legal al arhivelor acestuia; 
 
Modelul adeverintei poate fi descarcat aici.                                                                           
 
De asemenea, prin Legea nr. 188/2020 s-au modificat si prevederile art. 105 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora, prin derogare de la prevederile Codului civil referitoare la termenul de prescriptie, drepturile de pensii stabilite/recalculate in conditiile legii, se platesc de la data acordarii inscrisa in decizia emisa de casa teritoriala de pensii, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat. 
 
Prevederile art.107 din Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, au ramas nemodificate. 
 
Astfel, in  situatia sumelor acordate urmare revizuirii drepturilor de pensie in baza art. 107 alin. (1) si (1^1) plata se face in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor. 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Legea 188/2020. Noi locuri de munca incadrate in categoria celor cu conditii speciale. Precizari CNPP":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016